Keltové: Mýtus a realita

Keltové: Mýtus a realita https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/333530/bmid_keltove-mytus-a-realita-F1s-333530.jpg 4 20 5

Pozoruhodné náboženství Keltů, jejich kultura i svět představuje stále fascinující téma – nejen pro obdivovatele druidů či milovníky dobrodružství Asterixe a Obelixe… Nová kniha kolektivu německých odborníků, vydaná renomovaným nakladatelstvím WBG, přináší pestrý obraz tohoto národa, spjatého historicky též s českým územím. Autoři se věnují mimo jiné osudům keltských skupin v průběhu staletí, jejich jazyku, folklóru či právu. V neposlední řadě se zabývá také aktuální situací keltského živlu a jeho dodnes patrným historickým vlivem.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Historie

Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

Die Kelten: Mythos und Wirklichkeit , 2004


více info...

Přidat komentář

witiko
31.03.2022 5 z 5

Knihu jsem nečetl od začátku do konce, ale vybíral jsem si, co mě zajímalo. I tak ale nechápu dost nízké hodnocení. Snad že to řadě čtenářů zcela nepotvrzuje jejich představy, sny a ideály? Knih o Keltech je (oproti podstatně zanedbávanějším Germánům) jen v češtině tolik, že vždy najdete něco, co vám v některé z nich přebývá, zatímco něco jiného chybí. Tady je třeba dost překvapivě na okraji zájmu český prostor, ale zase je tu "keltství" představeno ve spoustě jeho evropských variant. Především je ale v této knize fascinující a velmi podrobná kapitola o keltských jazycích a dále rovněž skvělé kapitoly o dějinách literatury, právu, folklóru a "druhém životě" neboli keltském obrození. V tom je kniha jedinečná a plná informací, které, troufám si tvrdit, v jiných nenajdete.

Anjin
17.11.2020 4 z 5

Asi by bylo naivní u knihy, která má podtitul "Mýtus a realita, čekat něco jiného než "Opravník obecných omylů". Jako základní představení Keltů to hodnotím velmi kladně, jen z toho dosti čiší až chorobná snaha, přivést veřejnost na správnou cestu, čili říci všem: "Vy si myslíte, že tohle byli Keltové, ale tak to není!" Především z posledních dvou kapitol. Jejich autor zcela jasně říká: "Keltové byli tohle, jsou pryč a všechno co si myslíte nebo se považuje za keltské je špatně, protože to se nikdy nevrátí." Možná tak mimoděk ukazuje specifickou nemoc určitého druhu kulturních antropologů, kteří mají tendenci odsuzovat vše, co jim nezapadá do škatulek, aniž by při tom byť vůbec jen zauvažovali nad možností vývoje, a třeba i sebeovlivňování, kultury, při udržení její integrity.


tomasblazek
29.10.2020 4 z 5

Velmi věcné, nepodbízivé, poněkud hůře čtivé. Pro mě trochu překvapivě přínosné ve zjištění, co všechno se keltským dnes rádo nazývá, ale přitom s historickými Kelty vlastně nic společného nemá.

Lucy2211
18.02.2020 5 z 5

Pro mě jeden z velkých knižních pokladů v mé knihovně. Skvělý kousek, který stojí za pozornost. Díky této knize jsem se dozvěděla mnoho zajímavostí, které jsem předtím nevěděla. Všem zájemcům o historii vřele doporučuji.

ElfkaEleanor
16.01.2018 3 z 5

Průměrné představení Keltů laické veřejnosti. Neurazí, nenadchne... snad jen ten designe oko potěší.

Štítky knihy

Keltové dějiny Evropy keltská mytologie fakta a mýty

Autorovy knížky

Stefan Zimmer
německá, 1947
2017  74%Keltové: Mýtus a realita

Kniha Keltové: Mýtus a realita je v

Přečtených25x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce32x
Chystám se číst31x
Chci si koupit17x