Keď cestujúci jednej zimnej noci...

Keď cestujúci jednej zimnej noci... https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/103592/bmid_ked-cestujuci-jednej-zimnej-noci-wKA-103592.jpg 4 121 23

V tvorbe Itala Calvina značí kniha Keď cestujúci jednej zimnej noci jeho znovuzrodenie. Po nádhernom uvoľnení v Neviditeľných mestách, po siedmich rokoch mlčania, sa roku 1979 opäť vracia s celou svojou naratívnou mohutnosťou, až priveľkou, keďže v románe nájdeme až desať začiatočných kapitol románov, úplne rozdielnych, na pozadí pospájaných červenou nitkou príbehu, ktorý nás sprevádza dobrodružstvami Čitateľky a Čitateľa od jednej kapitoly po druhú, no vždy sa zakrátko skončí. Experimentálny a kombinačný spôsob písania, veľmi výrazný v knihe Zámok skrížených, osudov, ale už značne utlmený v Neviditeľných mestách, sa tu takmer celý odhaľuje v nespútanej fantázii, ktorá nepozná hranice ani času, ani priestoru, len rozkoš z rozprávania, ktorú len horko-ťažko drží na uzde intelektuálna vôľa, ktorá váhavo zasahuje hlboko do štruktúry románu. Frustrácia, ktorú Calvino núti prežívať Čitateľa i Čitateľku, keď sa príbehy napísané s ohromujúcim majstrovstvom nečakane končia, sa prenáša aj na nás, vždy podliehame očakávaniu, ktoré autor zakaždým pripraví, ktoré však zlomyseľne odmieta naplniť. Sám Calvino definoval toto svoje dielo ako „román o rozkoši z čítania", no rovnako sa v ňom prejavuje aj jemná a ľahká radosť z písania, ba možno aj zo života, ktorá nezmazateľným spôsobom poznačila poslednú fázu jeho výnimočnej literárnej tvorby.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Petit Press
Originální název:

Se una notte d'inverno un viaggiatore , 1979


více info...

Přidat komentář

capricorn__
14.01.2024 3 z 5

Tato kniha obsahuje vše, co by se mi na knize obvykle líbilo: Originální nápad, experimentální styl vyprávění, zajímavé perspektivy a ještě do toho hluboké filozofické postřehy. Bohužel jsem se ale s knihou nedokázal příliš spřátelit, a to i přesto, kolikrát Calvino dával důraz na čtenáře a jeho čtenářský prožitek. Nejsem velký fanda -du formy, něčím mě ruší, a kromě toho jsem se několikrát ztratil v liniích příběhu a nebyl jsem schopen rozklíčovat, co jimi autor chce říct. Na druhou stranu se mi líbily některé scény či myšlenky. Kniha mě bavila, do čtení jsem se nenutil, ale zároveň jsem si z knihy příliš neodnesl. Takže je to opravdu tak nějak 50 na 50. Třeba jí dám někdy ještě šanci, a pak budu mluvit jinak...

Adam84
23.06.2023 4 z 5

Z hodnocení knihy jsem pravda trochu v rozpacích, nejvíc mě bavily autorovy prvky zábavné mystifikace, které jsou pro Calvina typické, ale méně už složitá rámcová konstrukce, do které jsou postupně všechny postavy z knihy začleněny (nebýt skvělého doslovu Jiřího Pelána asi bych hodnotil hůř).

Ve vztahu čtenáře a autora jsem tedy na straně čtenářky Ludmily a mám také trochu pocit, jako bych po přečtení, překročil pomyslnou hranici mezi čtenářem a autorem, která by se neměla překračovat.


soukroma
20.06.2023 3 z 5

Na mne až příliš meta...: stačilo by číst dva romány smíchané v jednom (což je zde premisa celého díla), ale číst o dvou románech smíchaných v jednom a o čtenáři čtoucím dva romány smíchané v jednom, to je nějak moc vrstev a moooc abstrakce, do kterých se mi nechce nořit (pak bych se nemusela už vůbec z meta-tenat ani vymanit).
Některé myšlenky vtipné a zajímavé, jiné ale anachronismy (kdo ještě dnes musí rozřezávat archy na čitelné listy ve svých nových knihách? - a to to bylo napsané až v roce 1979!).

ArkAngel
02.11.2022 4 z 5

Deset příběhů a k tomu ústřední linka o čtenářích, čtení, knihách, autorech, plagiátech a překladech. Pokud žijete literaturou, je tato kniha rozhodně něco pro vás. Právě ony kapitoly, kdy Calvino přímo oslovuje čtenáře, byly velice úsměvné a nahlížet na čtenářský svět zase i z jiného úhlu pohledu bylo velmi zajímavé. Calvino vzbudil můj zájem. Další čtení nebo nahlédnutí do jiné tvorby tak určitě jednoho dne přijde.

maruska283
06.07.2022 5 z 5

„Jak dobře bych psal kdybych tu nebyl!“

Je to o čtenáři, o autorovi, o románových postavách, o knize v knize v knize. Děje se to stále, je to ukončeno, a přesto stále na začátku. Tolik rovin, jako když řeknete, že je jedno kudy jdete, stejně někam dojdete.

ANTITERRA
29.03.2022 5 z 5

Skvělá kniha pro všechny milovníky literatury, psaní, procesu tvorby i samotného čtení. Velké čtenářské dobrodružství snad se všemi styly literatury - od špionážního thrilleru, přes východní vesnický román, po vycizelovaný japonský erotický příběh. To vše v jedné knize. Italo Calvino je velký Mistr.

roman9739
05.03.2022 5 z 5

Tak tohle je slušná fantasmagorie v tom nejlepším slova smyslu!
Náhoda, s níž sem seznámil s Calvinovou tvorbou, zcela odpovídá intenci tohoto románu; láska s jakou jsem propadl jeho dílu od ní není příliš vzdálená.
Ano, četl jsem o sobě, četl jsem o své lásce ke knížkám, četl jsem o svých myšlenkách, samotě s ojedinělým dílem, jež nikdo jiný nezná...
Román má několik vrcholů, sám sebe vysvětluje, zesměšňuje, paroduje, naplňuje.
Asi nejkrásnějším s krásných okamžiků je v samém závěru díla - hrnec, pekáč, svíčková, roura od kamen!

Hwaelos
03.05.2021 5 z 5

Nekompromisní postmoderna, která neustále záměrně odepírá čtenáři hlavní příběhový fetiš: finále. Ale za to mu poskytuje lahůdku v podobě neustále do sebe vnořovaných příběhů, kde v každé vrstvě znovu a znovu ustavuje instanci vypravěče, autora, čtenáře a postavy. Přidejte k tomu porci výživného, sofistikovaného humoru a okořeňte si mixem kulturních aluzí. Calvino buduje kompozici svého románu jako matematický model ve stylu Oulipa, ale zároveň jde o milostný dopis možnostem literatury - nebo možná by bylo lépe říct: možnostem čtení. Jen samotná kapitola "Z deníku Silase Flaneryho" je tak fantastickým esejem o autorství a čtenářství, že by si zasloužila pět hvězd - a podobně i borgesovská kapitola o zrcadlech "Tam, kde se linie protínají".

Kubo.k
23.01.2021 1 z 5

Kniha sa mi nepáčila. Neviem, či je to len slovenským prekladom, alebo samotnou knihou (mám tušenie, že len prekladom, súdiac podľa pozitívnych reakcií ostatných užívateľov). Autor pred čitateľom fúka balón a čaká, že sa bude tešiť a tlieskať rukami, keď splasne. To by nemusel byť zlý postup, len to nemôže byť nuda (autor nedýcha naplno, pení len tak akoby pre deti, vie, že nikto dospelý sa nepozerá).

Jho
17.01.2020 5 z 5

Jsem příznivcem silných příběhů a silných poselství a moderní literaturu v tomto směru shledávám méně zajímavou než díla starší. Nemám rád knihy, které stojí čistě na stylu - s jednou výjimkou, a tou je tato kniha. Ne že by tu žádný příběh nebyl, to ne, je jich tu naopak spoustu, ale prakticky žádný není dokončen a celé se to zamotává a zamotává, tak, že by to bylo frustrující, kdyby to nebylo tak brilantně zvládnuté. A pokud tu nějaký ten příběh s poselstvím je, pak je to oslava onoho tajemného a magického procesu, jež je spojený se čtením románů.

Šárka_D
23.09.2019 4 z 5

Ačkoliv mi hodně pomohl doslov, nemohu říct, že jsem knihu pobrala zcela. Jednou bych se k ní ráda vrátila a četla ji znova, novým pohledem, lépe informovaná o autorových záměrech, ale až s větším odstupem.

Acamar
27.08.2019 4 z 5

Calvinův románový labyrint, v jehož spletitě nahodilých chodbičkách zmateně pobíhá Čtenář v honbě za možností dočíst započatý příběh. Každá z nich může fungovat jako samostatný mikropříběh a zároveň ukázka nejrůznějších knižních stylů. Jako červená nit je spojují úvahy nad literaturou, autory a především čtenáři, jejich rozličnými přístupy i důvody čtení.
A hledaný střed bludiště - pointa? Těžko říct...pro mne osobně výborná pasáž Z deníku Silase Flanneryho.
Zajímavý experiment, parodie, románová hříčka, vícevrstevnatý kaleidoskop nebo trochu samoúčelná exhibice...to bude záležet na úhlu pohledu tebe, Čtenáře.

jardadr
07.01.2019 5 z 5

Jedna z těch z tajemných knih, o kterých se příliš nemluví, spíše jen v náznacích a nepřímo ji zmíní nějaký sečtělý fajnšmekr s nevyřčeným dovětkem: přečtěte si ji, ale teď se o ní nebudeme bavit. Je to s ní totiž složité. Kdo by považoval za jistojistě dobrý nápad věnovat ji někomu k narozeninám aniž by se neobával toho, že to dotyčný od vás pochopí jako recesi? Samozřejmě, není to úplně vážné dílo, ale přece nejlépe ji dle mého sluší představa jak je čtena v houpacím křesle, nebo starém ušáku někde v podkrovní mansardě samotářským milovníkem podivínské literatury, nebo intelektuálem s matematickým mozkem, jenž črtá schemata, siločary propojující dějové linie, postavy v knize a hledajíc tak další ukrytý význam; to pravé tajemství, které Italo Calvino vložil do rovnic, jenž nejsou psány číselnými znaky, nýbrž výhradně jen slovy. Je to propadání se do tekutých písků představ, ztrácení se v džunglích příběhů. Existuje jen ten váš příběh ve vašem vesmíru a v jiném vesmíru, příběhy druhých, miliony, miliardy. Nečekejte, že každý bude dopovězen a vysvětlen. Je-li položena otázka proč někteří lidé musí číst, není jednou z možných odpovědí dokonce i ta, že se snaží proniknout ze svého příběhu, vesmíru i do těch druhých?

Sparkling
13.10.2018 5 z 5

Italo Calvino touto knihou skládá nádherný hold Čtení, Čtenářům, Literatuře.
Co se týče struktury vyprávění, vzdáleně mi kniha připomněla Londonova Tuláka po hvězdách, kterého ale obsah mnohonásobně převyšuje. Liší se také spíše žertovným laděním.
Hlavní linie vyprávění se vyznačuje originalitou a (nenásilnou) hravostí a každá z odboček - kapitolek žijících vlastním životem a zároveň tvořících každá vlastním dílkem skládačku celé knihy - člověka vtáhne po pár prvních řádcích a ve výsledku se čtenář cítí stejně frustrovaně jako Calvinův Čtenář, když je četba jednotlivých příběhů přerušena (nutno říct, že vždy perfektně zvolenou pointou).

AnjaVCL
13.01.2018 5 z 5

Svěží směsice pastiše, parodie, mystifikace a eseje o literatuře. Průběh knihy je svou fragmentárností sympaticky iritující, Calvino přidává postřehy a epizodky, které jsou jaksi povědomé... Kdesi se vynoří vliv jiného autora - ale vlastně kdoví jestli...
Je potřeba se soustředit, leč osobně jsem se v knize úplně neztratila. Jako jednu z obzvláště povedených věcí bych vyzvedla zparodování univerzitního prostředí. Jak trefné.
Ačkoli ke konci už originalita knihy lehounce ztrácí tah, závěr (který mnohým připadá odbytý, divný) mi svou tupou schematičností vlastně zaimponoval - je to kopanec do tváře konvenčních příběhů. Stejně jako celá kniha.

holkaslebkou
02.12.2017 4 z 5

A nakonec všechno dává smysl...
Skvělá, tak trochu kafkovská hra, unikající příběhy i Čtenářka. Kniha vskutku modernější než moderní..
Nahlédněte do ní. Ale nejdřív se pohodlně usaďte a řekněte ostatním " Čtu! Nechci být rušen!"

petaSk
25.06.2017

Knihu jsem po pár desítkách stran vzdala. Jazyk byl pro mě nezáživný a přeskakování z jednoho pro mě nezajímavého příběhu do druhého mě odradilo úplně.

dominga
25.06.2017 4 z 5

Začiatok tejto knihy je viac ako pravdovravný pre každého náruživého čitateľa. Dokonale opisuje akými zaťažkávajúcimi skúškami si musíme prejsť počas návštevy kníhkupectva!
Dej príbehu, ktorý je doslova "odfajčom" ma po prvej kapitole riadne prekvapil a najmä pobavil. V ostatných kapitolách som už viac menej tento akt od autora očakávala, no zakaždým to fungovalo. Bavila som sa, prežívala s postavami...Calvino ma skutočne vtiahol do deja a nechala som sa obalamutiť príbehmi na pozadí, keď tu zrazu prišla ďalšia facka.
Podobný kúsok som ešte nečítala. Odporúčam.

hammond
15.05.2017 5 z 5

Výnimočná najmä svojou jedinečnou a originálnou štruktúrou. Tá večná neschopnosť dočítať akúkoľvek knihu pôsobila veľmi zábavne a zároveň nesmierne iritujúco v tom najpozitívnejšom zmysle. Škoda len pre mňa trochu slabšieho konca a pointy, inak výborné čítanie pre každého, kto ocení hranie sa s formou.

*Čitateľská výzva 2017 - kniha, ktorá je staršia ako čitateľ

lentolog
12.05.2017 5 z 5

Lahôdka pre všetkých, ktorí radi snoria v antikvariátoch.