Když víno léčí

Když víno léčí https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/160047/bmid_kdyz-vino-leci-7Y7-160047.jpg 4 3 3

Dva naši přední kardiologové, prof. MUDr. Milan Šamánek, DrSc., FESC, a doc. MUDr. Zuzana Urbanová, CSc., se věnují prevenci aterosklerózy a ischemické choroby srdeční u dětí po mnoho let. Patří k zastáncům mnoha studiemi ověřené teorie o „prospěšnosti vína v malém množství pro naše zdraví“, iniciovali první výzkum o účinku vína na prevenci předčasné aterosklerózy v České republice a jsou propagátory střídmého pití vína jako prevence tohoto onemocnění. Jedna z jejich knih získala v celosvětové soutěži pořádané International Organisation of Vine and Wine cenu za nejlepší publikaci o víně a zdraví. Nejnovější kniha profesora Šamánka a docentky Urbanové obsahuje nejen souhrn soudobých medicínských poznatků, ale i řadu zajímavých informací, které dávají odpovědi na nejčastější dotazy zájemců o tuto problematiku. Je zasvěceným průvodcem světovou i domácí historií vína a vinařství, obohaceným bohatou obrazovou dokumentací z archivu autorů.... celý text

Přidat komentář

MarkCarter
25.11.2021 5 z 5

Útla knižka, ktorá obsahuje veľa zaujímavostí a faktov o víne. Aj ten najdôležitejší, že v primeraných dávkach je pitie vína priaznivé pre zdravie. V knihe je spomenutých množstvo štúdií, ktoré je ale problematické dohľadať. Budeme veriť autorovi, bol to významný kardiológ. A mimochodom, dožil sa 89 rokov, čo možno potvrdzuje jeho tvrdenia o víne. Na začiatku knihy je trochu histórie, kde vzniklo prvé víno, ako sa pilo v dobách Rímskej ríše a aj na území Čiech. Podstatná časť knihy je venovaná vplyvu vína na zdravie, ktoré je väčšinou pozitívne, ale nájde sa aj pár varovaní. Knižka sa čítala dobre, nie je veľa kníh o zdravom zdraví, ktorej rady sa budú tak ľahko napĺňať. Odporúčam priateľom (aj nepriateľom) vína.

hanča34
11.02.2015 4 z 5

užitečné čtení, nejlépe u sklenky dobrého vínka


CvB
11.10.2013 3 z 5

Zajímavá kniha, zajímavé téma. Jen je škoda, že seznamy prací, které podporují jednotlivé argumenty, jsou tak dlouhé a ne vždy úplně snadno čitelné (a ověřitelné). Na druhou stranu bych řekl, že odpověď na některé otázky chybí. I přes to stojí za přečtení.

Autoři knihy

Milan Šamánek
česká, 1931 - 2020
Zuzana Urbanová
česká, 1957

Kniha Když víno léčí je v

Přečtených7x
Doporučených1x
Knihotéce2x
Chystám se číst2x
Chci si koupit1x