Když vás pohltí plameny

Když vás pohltí plameny https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/190041/bmid_kdyz-vas-pohlti-plameny-aN6-190041.jpeg 4 38 7

Vítejte ve světě Davida Sedarise, nejpopulárnějšího amerického humoristy současnosti! Jeho knihy se drží v čele žebříčků bestsellerů, prodalo se jich už bezmála deset milionů a byly přeloženy do pětadvaceti jazyků. Sedaris bývá přirovnáván k Marku Twainovi, Jamesi Thurberovi či Robertu Fulghumovi – a když čteme jeho sbírku laskavých i humorných vyprávění, nazvanou Když vás pohltí plameny, pochopíme rychle proč: od drobných každodenních momentů se autor brilantně dostává k základním lidským věcem. Když autorovi kupříkladu jednou vypnou vodu, napadne ho, že by k uvaření kávy použil vodu z vázy s květinami, a řetězením asociací se dostane z francouzského venkova až ke komicky trapné vzpomínce na nákup drog v jednom karavanu na venkově v Severní Karolíně. Jednotlivé texty knihy tak tematicky přecházejí od bizarních či komických hlavolamů všedního života – třebas od incidentu, při němž autorovi v letadle vypadne z pusy přímo do klína spolucestujícího pastilka na kašel, nebo pokusu ubránit svůj domov před neurotickým zpěvným ptactvem tím, že všechna okna vyplní obaly gramofonových desek – až k nejniternějším lidským pravdám.... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Argo
Originální název:

When You Are Engulfed in Flames , 2008


více info...

Přidat komentář

DominaCZ
10.04.2020 1 z 5

Tyjo, poprvé jsem dala za pět a byla nadšena. Teď v krizi jsem to četla znovu a přemýšlela, co mě vlastně tak bavilo.
No já vážně nevím ! Zaujal mě možná poslední part o tom odnaučování se kouřit, i když to věčný fňukání, že nemůže strčit ten smrad do tlamy byl otravnej, ale to jediný ušlo. V podstatě docela o ničem.
On má totiž společnou jednu věc v celé knize: začne o něčem a v jedné větě přeskočí někam jinam, kde i skončí, a tím pádem jsme někde úplně jinde - nikde.

Jako fakt mě nezajímaly "příběhy" o tom, že hodlá machrovat příběhama z novin, kde hořící krysa vlítne chlapovi do baráka a zapálí mu ho, kdy mu poslouchající týpek řekne, že kecá, načež si to on teda přečte ještě jednou a zjistí, že si to přečet z těch novin špatně a že je tedy nepozora. Wtf, pointa je tedy jako kde ??????? Nikde, protože tam žádná není.
Věčné chlubení se tím, kolik toho vyhulil (nebo koho - to, že je teplej, tam pořád všem cpát nemusí) mě taky nebralo.

Prdící babka mě taky nebrala a ta vulgární kráva od nich z baráku nebo že jim ptáci mlátili do oken nebo že si veze pavouky z Francie někam jinam a sleduje je jak bydlej na oknech, no ty vol*e ...to sorry, to fakt ne. To už raděj jeho ségru z reklamy na anstop babls do pračky - Ejmy Sedaris !

Prostě sorry, už v anotaci výpis těch "humornejch" situací slibuje trapný chvíle no.

Greenfingers
26.01.2020 5 z 5

Budu se asi opakovat, ale i třetí kniha (bohužel poslední v českém překladu) mě uchvátila. Autor častokrát glosuje běžné banality, se kterými se setkal během svého života. Činí to však svým typickým nezaměnitelným způsobem: s notnou dávkou (sebe)ironie, nadsázky a duchaplného humoru. Nejvíce mě zaujal příběh, ve kterém Sedaris popisuje své odvykání od kouření v průběhu pobytu v Japonsku. Doporučuji všem (i zatvrzelým kuřákům).


bruntal
03.08.2019 4 z 5

Trochu mi to připomíná Bukowského, ale takového light.

Isserley
07.05.2019 3 z 5

Vcelku zábavná a ničím výjimečná sbírka humoristických povídek.

HollyGolightly
27.09.2016 5 z 5

Perfektní odpočinková záležitost, není co dodat :)

GreenMagritte
06.04.2016 4 z 5

Příjemná oddechovka od autora, který se nebojí ničeho. Sama skutečnost, že autor je homosexuál se sklonem k závislostem na alkoholu, cigaretám a trávě, může leckoho odradit, avšak Sedarisův humor je spíše laskavý a se sklonem ke komice všedních událostí.

felia
14.03.2014 5 z 5

Opět výborný překlad Sedarisovy knihy povídek, i když překlad Naháče mi lépe vyhovuje. Krásný humor pro ty, kterým nevadí trochu drsnější. Ti, kterým se zalíbila "Aristokratka", ať Sedarise raději nečtou.

Autorovy další knížky

David Sedaris
americká, 1956
1999  74%Naháč
2014  79%Když vás pohltí plameny
2015  81%Jsi ďábel

Kniha Když vás pohltí plameny je v

Přečtených46x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených2x
Knihotéce12x
Chystám se číst38x
Chci si koupit5x
dalších seznamech2x