Když ty nejsi ty: Jak a proč přenášíme na druhé svoje pocity

Když ty nejsi ty: Jak a proč přenášíme na druhé svoje pocity https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/436736/bmid_kdyz-ty-nejsi-ty-jak-a-proc-prenasi-WV0-436736.jpg 4 17 5

Pokud přenášíme či projikujeme pocity, jaké jsme měli např. ke svým rodičům, na druhé osoby, určujeme, jak se vůči nám tito druzí budou cítit, vyvoláváme u nich protipřenos a vlastně je zaháníme do kouta svých motivů a potřeb. To může vést ke konfliktům. Kniha téma vysvětluje srozumitelně, na běžných příkladech a pro odborníky i laické čtenáře. Termíny „přenos“ a „protipřenos“ známe hlavně z kontextu hlubinné psychoterapie, kde označují fakt, že klient pocity vůči významným osobám ve svém životě přenáší na terapeuta, i to, že terapeut na tento přenos nějak reaguje. Autorka knihy zdůrazňuje, že přenos a protipřenos hrají roli v rodině, v lásce, mezi přáteli, v pracovním prostředí, vůči lékařům či učitelům atd.... celý text

Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Portál
Originální název:

Inzicht in overdracht en tegenoverdracht , 2015


více info...

Přidat komentář

radim777
15.03.2024 3 z 5

Téma přenosu, protipřenosu a projekce zpracované přijatelnou formou. Bohužel v "beletristické" části jsem se dost ztrácel kdo je kdo, proč, jak, kdo s kým... Tato část mi přišla dost zmatená a nepřehledná. Místo toho, aby téma přenosu a protipřenosu objasnila, text spíše nesrozumitelně zatížila.

knihyKeMne
30.05.2021 4 z 5

Zprvu takový zmatek; 2 modelové páry se všemi svými rodinnými vazbami a jejich (smutnými) vztahy. Na nich demonstrovány případy přenosu, protipřenosu a zraněného vnitřního dítěte. I když občas jsem "to" tam neviděla. Depresívní, protože vlastně obecně všechny naše vztahy včetně terapeutických jsou tímto ovlivněny.

Ale silně doporučuji na základě přečtení poslední kapitoly, která konečně říká, co s tím. Ta mě oslovila hodně a tak knížce odpouštím ten zbytek.


Měnící
12.05.2021 4 z 5

Kromě úderného názvu je opravdu v knize výborně a srozumitelně popsán přenos a proti přenos. Naopak některé části knihy popisující imaginární modelové situace mě nebavily. I tak velmi hodnotná kniha, protože s přenosem se setkáváme ve své životě zcela běžně a je obohacující si to uvědomovat.

hu_87
19.03.2020 5 z 5

No, já myslím, že takových knih by mělo být více. Na tohle téma jsem si ještě nikdy nic pořádnýho nepřečetla a musím uznat, že tahle knížka v objednávce nebyla rozhodně chybou, naopak.

ismael
15.03.2020 5 z 5

Kniha na unikátní téma - jak se přenos projevuje v lidských vztazích a jak se od jeho nežádoucího účinku osvobodit. Proč se někdo zamilovává do špatných partnerů? Proč má někdo potřebu některé lidi stírat, a u jiných ho to vůbec nenapadne?

Autorovy knížky

Anita de Nennie
nizozemská
2020  81%Když ty nejsi ty: Jak a proč přenášíme na druhé svoje pocity

Kniha Když ty nejsi ty: Jak a proč přenášíme na druhé svoje pocity je v

Právě čtených2x
Přečtených23x
Doporučených2x
Knihotéce9x
Chystám se číst68x
Chci si koupit16x