Když se nemožné stane - Dobrodružství za hranicemi běžného vědomí

Když se nemožné stane - Dobrodružství za hranicemi běžného vědomí https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/108380/bmid_kdyz-se-nemozne-stane-dobrodruzstvi-1gr-108380.jpg 5 81 12

Esotrerika, psychologie i medicína. Fascinující příběhy, které obsahují Grofův půl století trvající průzkum oblastí, které konvenční psychologie dosud nezmapovala. Od prvního zážitku s LSD, který dr. Grofovi poskytl záblesk kosmického vědomí, až po jeho zatím nejčerstvější dílo Holotropní dýchání, i tato kniha zkoumá fascinující pokusy v oboru astrální projekce, pozoruhodné případy synchronicity, upamatování se na vlastní porod a prenatální život, přežití vědomí po smrti a mnoho dalších témat. Při jejím čtení se nám naskýtá úchvatná možnost vypravit se za hranice běžného vědomí, která každopádně otřese základy toho, co jsme doposud považovali za realitu, a nabídne nový pohled na náš lidský potenciál... celý text

Žánr:
Literatura naučná

Vydáno: , Práh
Originální název:

When The Impossible Happens: Adventures In Non-Ordinary Reality , 2006


více info...

palladium
palladium
25.09.2023 5 z 5

Skvělé příhody ze života vědce bádajícího světem psychedelik. Líbí se mi, že jsou tam příběhy ze života, skutečné zážitky. To mám velice rád a baví mě to. Některé věci jsou tak zvláštní, až se člověku nechce uvěřit. Opravdu je možné vnímat co se děje v místnosti 1,5km daleko od domu kde jsem já?

asakz
asakz
08.04.2023 5 z 5

Fascinující soubor kazuistik i čistě osobních zkušeností autora uspořádaný do tematických bloků - Záhada synchronicity, Žili jsme už někdy dříve?, Mimosmyslové vnímání a onen svět, Nekonvenční psychiatrie apod. Vesměs jsou to příběhy, které zasazují zásadní a nevyléčitelnou ránu materialistickému světonázoru. Pokud je ovšem člověk velmi skeptický a opatrný, čemuž naprosto rozumím, potřebuje něco podobného zažít na vlastní kůži. Už proto je smutné, že většina psychedelických látek je v současnosti téměř na celém světě kriminalizována, a to i pro lékařské účely. Bohužel nelze než konstatovat, že se jedná o jeden z mnoha zásahů "systému", jak udržet ovečky v otroctví. Na druhé straně, že je na místě určitá kritičnost a opatrnost, dokládají příběhy o Srí Jantře v Oregonu nebo o křišťálové lebce (první z nich vysvětlený zcela prozaicky, druhý minimálně částečně). Přesto lze knihu jednoznačně doporučit každému, koho zajímá moderní pojetí spirituality.


Ermisuck
Ermisuck
10.04.2022 3 z 5

Ctive, prilis zjednodusujici, nekriticke, na druhou stranu obohacujici pohled na spiritualitu

DYRKA98
DYRKA98
07.04.2022 5 z 5

Krásná kniha.

MarqueeMoon
MarqueeMoon
06.02.2021 4 z 5

Myslím, že Stanislav Grof je priekopníkom a zaslúžené uznanie sa mu dostane až o veľa rokov neskôr. Možno. Stále toho o vedomí/podvedomí/ ďaleko viac nevieme ako vieme. Človeku zvyknutému na presné dáta, objektívne analýzy a konvenčný akademický prístup môže pripadať p.Grof možno až ako šarlatán alebo pseudo-vedec, no nič nie je vzdialenejšie pravde, keďže okrem iného jeho cesta a výskum na poli bádania vedomia skrz psychotropné látky a holotropné dýchanie môže byť skutočne pre niekoho ozdaravujúca a život meniaca skúsenosť. Moje logické rozmýšlanie ma varuje nech sa mám na pozore, no intuícia a pokora pre nevedomosť v oblasti metafyziky a transcendentna ma absolútne neoprávňuje kritizovať - páči sa mi s akou citlivosťou a akýmsi duchovným vytržením bola kniha písaná.

surikata246
surikata246
03.10.2020 4 z 5

Zajímavé vyprávění o holotropním dýchání, alternativních trendech v psychiatrii, astrologii a osobních zážitcích autora. Kniha se mi líbila, ale nedala se číst jedním dechem. Dozvěděla jsem se spoustu nových věcí.

LauraDuSantiago
LauraDuSantiago
03.05.2020 5 z 5

Extatická četba.

klara1550
klara1550
27.03.2020 3 z 5

Myšlenky a zážitky velmi zajímavé, ač části byly pro mě zdlouhavé. Myslím, že je důležité číst i o ne všemi uznávaných směrech a věřím, že přístupy a techniky transpersonální psychologie jsou velmi užitečné. Někdy mi ale přišlo, že tahle kniha má v některých částech velmi průstřelné argumenty a zbytečně si tak nabíhá na skeptickou reakci.

peterberes
peterberes
15.02.2019

pecka dalšia dokonalá kniha

Tyet
Tyet
10.05.2018 4 z 5

Kniha světově uznávaného psychiatra českého původu Stanislava Grofa, který od našich slavných Sysifovců obdržel bludný balvan, mapuje jeho více než padesátiletou praxi v oblasti výzkumu změněných stavů vědomí, a to pomocí příběhů.
Doktor Stanislav Grof je zakladatelem a teoretikem transpersonální psychologie, která rozšiřuje a významně doplňuje klasickou jungovskou psychoterapii archetypů. Také celý život zkoumal a terapeuticky experimentoval s psychoaktivními látkami, především s LSD.
Grof na úvod knihy píše:
„Tato kniha je souborem povídek popisujících různé události mého profesionálního i osobního života, které mě přiměly zavrhnout skeptický a materialistický vědecký pohled na život a přijmout duchovní filozofie Dálného východu a mystické pojetí světa. Vyvolaly ve mně i hluboký respekt vůči rituálnímu a duchovnímu životu a léčebným tradicím domorodých kultur, které západní věda přehlíží jako výplody primitivní pověrčivosti.“
Pro mě představuje kniha zajímavý soubor zkušeností a nových informací, ale trochu mě rušil způsob vyprávění a styl, je z něj příliš patrný vliv americké vlny New Age se vším, co k němu patří. Každopádně ale knihu doporučuji k přečtení.

schizmo
schizmo
12.01.2018 5 z 5

Už jsem přečetl kde co a dozvěděl se širokou škálu informací, které se běžně nešíří a všechny na mě měly nějaký vliv na vlastní cestě sebepoznání. Všechno dávalo celkem smysl a byl jsem přesvědčen, že mé chápání a vnímání toho, co jsem zatím poznal je dostatečně široké, aby mě nemohlo nic překvapit. Ovšem to, co se člověk dozví v této knize dramaticky nabourává nejen tendenční povědomí a vědomí člověka, ale také chápání zkušeného esoterického praktikanta. Vliv této knihy na můj život bych se nebál označit za euforický až revoluční, nikdy nic už nebude tak jako dřív. Hlavní rozdíl tohoto díla od většiny ostatních, je ten, že nepochází z nadšeného pera dobrodurha nebo osvícence, jehož učení sice můžete věřit, ale pravděpodobně nebudete mít pro jeho tvrzení důkazy, dokud ho nezaplikujete do vlastního života, jenže pan Grof tu mluví z pozice 50 let zkušeností světově uznávaného vědce a veškeré zážitky byly podobně zkoumány právě z kritického pohledu akademika. Jinými slovy, tady končí veškerá sranda, paranormální svět je akceptován vědeckými kruhy. Je to paradox jak až teprve po přečtení této knihy začínají některé věci dávat smysl a všechny tyhle vesmírné hry jaký mají smysl pro humor. Autor knihy Stanislav Grof mi vstoupil do života jak jinak než souhrou nevysvětlitelných náhod, jinými slovy synchonicit či jinak řečeno souvislostí, které mají v kosmickém záměru určitý důvod. A pak už to šlo ráz naráz, od nahodilého rozhovoru v DVTV, který ve mě zasel semínko zájmu až po 13 různých knih, které jsem za pár měsíců složitě posháněl. Tohle dílo má mimořádnou hodnotu, protože autor v něm nepíše ani tak z pozice exaktního lékaře, ale jako pozorovatel, který byl svědkem všech těch neuvěřitelných zážitků, které se během tak dlouhé transpersonální praxe dají zažít. Kolektivní nevědomí, archetypální bytosti, říše, minulé životy, prožití vlastního porodu, smrti, kosmické jednoty, astrální cestování, rozklad ega či samotné osvícení. O všem se můžete v knize dočíst, ale ve skutečnosti je tam toho mnohem mnohem víc. Pokud vám už klasická materialistická společnost coby definice uchopení věcí přestává stačit a hledáte sebepoznání či osobní nebo spirituální rozvoj, tohle dílo vám totálně přeháže vše, co zatím o světě víte.

puml
puml
11.10.2016 5 z 5

Když jsem se kdysi ptal jedné mojí známé psycholožky na transpersonální psychologii a jmenovitě na to, co říká na práci Stanislava Grofa, jen utrousila něco ve smyslu, že to jméno slyšela, ale že je to okrajová záležitost. Každou další prací se ale ukazuje, že okrajový bude spíš psychologický "mainstream". Tato kniha je skvělým úvodem do transpersonální psychologie a svým způsobem i životopisem člověka, který se jí jako vědec věnuje víc jak padesát let. Ke knize bych měl pár výhrad, jako nekritičnost s kterou autor popisuje změněné stavy vědomí a jejich blahodárný účinek. K mnoha pasážím bych měl své výhrady, ale jako alternativa k zavedené praxi Grofovi odpouštím i sem tam nějaký ten "úlet". Nemyslím si také, že popisované terapie jsou vhodné pro každého, a že by tak potencionální čtenář, fascinován množství těch změněných stavů vědomí měl hned nějaký vyzkoušet. Je pro to potřeba určitého vnitřního nastavení a řekl bych i profesionálního osobního přístupu. Je to asi jako se vším, pokud se užívání LSD a podobných látek provozuje neřízeně, může to mít fatální následky na psychiku, a to je věc kterou Grof, při vší úctě, moc nezmiňuje. Na druhé straně pozitivní výsledky při řízené terapii jsou nesporné, což ukazuje tato kniha na desítkách příkladů z praxe. Transpersonální psychologie by se tak do budoucna mohla stát jedním z pilířů moderní psychologie a spojnicí mezi archaickým a současným vnímáním vnitřního i vnějšího světa.

Tato kniha je čtivým a dobře pochopitelným souhrnem názorů a celoživotních zkušeností významného českého psychiatra. Doporučuji.

Štítky knihy

psychotropní látky minulé životy podvědomí spiritualita metafyzika transpersonální psychologie holotropní dýchání

Autorovy další knížky

Stanislav Grof
česká, 1931
2000  91%Dobrodružství sebeobjevování
2012  91%Když se nemožné stane - Dobrodružství za hranicemi běžného vědomí
1998  91%Kosmická hra
1999  88%Za hranice mozku
2004  89%Psychologie budoucnosti

Kniha Když se nemožné stane - Dobrodružství za hranicemi běžného vědomí je v

Právě čtených9x
Přečtených114x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených13x
Knihotéce43x
Chystám se číst92x
Chci si koupit50x
dalších seznamech2x