Když se líhne měsíc
Padlý měsíc série
1. díl
Raeve je elitní vražedkyně ve službách povstalecké organizace Fíur du Ath. Jejím úkolem je tiše a efektivně zabíjet zkažené aristokraty. Když ale tyranský král vyšle po stopách Athu nechvalně proslulého lovce odměn, Raevin svět se obrátí vzhůru nohama. Dojde ke krveprolití, Raeve přijde o vše a je vydána na milost a nemilost Radě šlechty, která z ní hodlá udělat odstrašující příklad. Jediná možnost, jak může vyváznout… je smrt. Temná fantasy ze světa, kterému vládne magie živlů a prohánějí se v něm draci ve službách elfích králů.... celý text
Originální název: When the Moon Hatched, 2024
Komentáře knihy Když se líhne měsíc
Tahle kráska mě dostala. A jelikož se bojím, že bych mohla chrlit jeden spoiler za druhým, vezmu to stručně.
Na začátku mě vyděsil několikastránkový slovníček (upřímně myslím si že by tam ani nemusel být, nebo minimálně o polovinu kratší), a abych se vyznala v tom kdo je kdo, kdo je čí otec, syn, bratr nebo sestra, musela jsem si sama vypsat rodokmen (ano pak jsem si všimla že je na konci, díky za nic :D), tak když tohle vše pominu, bylo to zatraceně skvělý, a když už jsem se začetla nešlo přestat.
Líbil se mi celý ten svět, draci a jejich hnízdiště, rozdělení království, magie živlů a jejich písně. Každá postava měla něco do sebe ať už byla kladná nebo záporná s každou jsem žila její příběh ať už jsem jí držela palce nebo přála smrt. Raeve mi v mnoha ohledech připomínala Aelin z ToG, takže si ji nešlo neoblíbit. Kaan mi byl ze začátku trochu záhadou, ale když přišly i kapitoly z jeho pohledu a celkově mi došlo co se to tam vlastně děje, trhaly mi srdce. Jednu jistou část jsem si neustále otírala slzy. Jinou část jsem si klepala na čelo jak můžou být tak hloupí. A na konci jsem si jen říkala "no do háje". Takže sečteno a podtrženo, myslím že tuhle sérii už teď miluju a zbývá jen útrpně čekat až vyjde další díl, protože nejspíš brzy přijde válka, že? :) AMEN
Achjo..ten začátek vypadal tak slibně, vytvořený originální svět, nová slova a tvorové, draci, Tvůrci a Raeve, která byla fakt hustá a silná. Fakt jsem si užívala, jak si poradila s tim bastardem na začátku a doufala jsem, že v tomto duchu se děj bude odvíjet i dál. Pak se objevila ještě Druhá a já si mlaskala, jak je to zajímavý a badass.
A pak to šlo vše do kopru, kniha má skoro 700 stran a v podstatě se v ní nic nestane.. Kromě toho, že autorka zvládne na jednu stránku napsat 3x slovo poštěváček nebo jak si někoho představuje mezi svýma nohama, ačkoliv ho furt touží zabít. To ostatně opakuje tak často, až je to otravný. Hlavní záporaci - králové, se v knížce za celou dobu vlastně nevyskytnou, zvláštní koncept...
Kdyby v dnešní době šlo o to, napsat kvalitní fantasy, která nebude mít deset dílů, z čehož polovinu zabírá sex, tak by se třeba autorka i dostala k rozvinutí děje s Chaosem. No škoda, na další díly se fakt nechystám.
Raeve je elitní vražedkyně ve službách povstalecké organizace Fíur du Ath. Jejím úkolem je zabíjet zkažené aristokraty. Když tyranský král na Raeve pošle lovce odměn dojde tak ke smrti její blízké kamarádky a Raeve je tak dopadena. Má být popravena, ale zachrání jí tajemný cizinec. Kterým je král spáleniště Kaan.
Musím zmínit, že se mi moc líbilo, jak autorka dala na začátku knihy slovníček pojmů, které se v knize vyskytují.
Raeve byla mi přišla chladná ostatní od sebe odstrkovala. Byla to bojovnice, která se dokázala o sebe postarat a pomoc od nikoho jiného nechtěla. Ale postupem času se v příběhu dozvídáme, co vše zažila a co musela překonat. A tak pochopíme, proč je taková, jaká je.
Kaan mě na druhou stranu přišel trochu citlivější. I on ukrýval bolestnou minulost a ztrátu.
Kaan a Raeve chemie a přitažlivost u nich byla. Dokonce Kaan byl ten, kdo se zamiloval první a neskutečně bojoval o Raeve. A jen tak se nevzdával až měl kolikrát s Raeve velkou trpělivost. Nějaké ty pikantnosti mezi nimi jsou taky ale ne moc a spíše až ke konci knihy.
Máme tu střídaní několika pohledů. Velmi zajíme jsou záznamy deníku Elluin které vlastně v knize hrají důležitou roli. Co mi trochu vadilo bylo, že mi přišla kniha moc dlouhá a klidně bych i jí zkrátila.
Ze začátku jsem si myslela že jsem na celou zápletku přišla a že mě v knize už nic nepřekvapí ale nakonec konec knihy mě úplně ohromil. A už teď jsem zvedává, jak to bude pokračovat.
(SPOILER) Ze začátku jsme měla strach, že knihu snad ani nedočtu. Prvních pár kapitol se táhlo, nic zajímavého, nic moc příběh. Než jsem se dostala do příběhu, než jsem se v něm zorientovala..... Trvalo to minimálně 8 kapitol. Půl knihy pro mě naprosto zaobalená a šlo by to shrnout do půlky. Ale konec jsem hltala, jedním dechem, když vyšla Raevina minulost na povrch, jen jsem čekala, co bude dál. Konec mě dost překvapil a hold budu muset počkat na další díl.
Kniha se četla dobře. Děj přeci jen ubíhal, ale osobně mi nepřišlo, že by se nějak výrazně posouval.
Už, co jsem to začala číst mi to hodně připomínalo Skleněný trůn - později stále více.
Nebyla to nejhorší kniha, kterou jsem kdy četla, ale očekávala jsem mnohem mnohem více, s ohledem na to, jak je teď velmi populární.
VRAŽDY JSOU JEJÍ ŽIVOT.
Povstalecká organizace Ath Raeve zachránila a ona pro ně teď pracuje (vraždí).
Jde po ní lovec odměn!
Zabil jí přítelkyni a jen tak se nevzdá a bohužel se mu daří...
Raeve se ocitne ve vězení, odsouzená do arény nebo jako kořist pro draky!
Pomoc přijde od nepřítele....
Ale je to vůbec nepřítel?
Draci a jejich spolupráce s lidmi je zde popsána dost málo, klidně bych se jim věnovala víc :-).
Kolem příběhu je hodně omáčky, děj moc neodhalil, ale vlastně mě stále nutil číst dál. Zvláštní kniha. Moc se toho neudálo, ale konec mě rozhodně navnadil na další díl :-).
Jediné co mě dost rušilo, byla touha hlavní hrdinky neustále někoho sekat na kousky , ale asi pomsta je holt pomsta.
Dávám tři hvězdy a doufám, že další díl bude na pět :-).
Navíc naprosto úžasná ořízka :-), té bych dala 10 hvězd :-).
Za mě byla kniha opravdu povedená. Četla se dobře, měla příjemné tempo a děj mi hezky ubíhal. Příběh sice měl své mouchy, ale nic, co by mi osobně vyloženě překáželo nebo kazilo celkový dojem.
Svět, ve kterém se příběh odehrává, je spíše temný a krutý – hned od začátku hodně krvavý a nehostinný. Postupně se ale hlavní postava začíná víc „vybarvovat“ a čtenář si o ní skládá obrázek z drobných náznaků, díky čemuž některé věci začnou dávat smysl, zatímco jiné zůstávají otevřené.
Celkově jde o zajímavou směs fantasy, napětí, romantiky a hněvu. Konec mě navíc mile překvapil a rozhodně mě nalákal na další díl.
Jako příjemný bonus, který nemá vliv na hodnocení, musím zmínit nádhernou 3D ořízku – v knihovně vypadá opravdu skvěle.
Hodnocení: 4,5 – velmi dobré čtení s potenciálem do dalších dílů.
Když jsem četla krev křišťalového květu, byla jsem ráda, že jsem knihu nějak přelouskala. Ve finále jsem ji však nebyla schopná dostat z hlavy. Autorka má neskutečný talent.
Během knihy jsem se buď smála nebo plakala.
Bude těžké čekat na další díl.
Už od začatku knihy jsem věděla, že půjde na 5 hvězdiček.
Knihu mám s 3D ořízkou, takže půlku času jsem strávila hlazením lunosvita.
Kniha mě moc bavila. Skvěle vymyšlený svět a veškeré propletení postav je zajímavé. Celkově je to dost propracovaný příběh. Na začátku knihy je seznam postav, bytostí a pomůcka k výslovnosti.
Samotný příběh mě hned pohltil, nemohla jsem se odtrhnout. Líbí se mi příběhy, kdy žena je členem odbojové skupiny, a snaží se ze světa odstranit padouchy. Ale v této knize jde o víc, než jen zabijet.
Je to skvělá fantasy s trochou romantiky a s nesmrtelnou láskou.
Tohle se tak těžko hodnotí. Kniha má nádhernou obálku a je tak úžasně napsaná. Poeticky, kouzelně, čtivě, od dob Taylorové jsem nic podobného nečetla. Zhltla jsem knihu jak malinu a líbili se mi i postavy hlavně Raeve ostrá jak břitva. A teď přijde ALE. Ačkoliv vím, že bylo varování a proto je to jako stěžovat si na modrou barvu nebe ALE to se vážně čtenář fantasy má vrátit k dětským pohádkám, aby v knihách nebylo tolik explicitního násilí a vulgarismů? Další výtka je teda za občasná hluchá místa a že se mi zdá, že má autorka v knize mezery ale třeba je vyplní druhý díl.
Pokud vám nesedla "Krev křišťálového květu", tahle kniha vás pravděpodobně nepřesvědčí. Sarah A. Parker totiž zůstává věrná svému poetickému stylu – i když její hrdinové mluví slovníkem, který má k poezii někdy hodně daleko. Je to přesně ten typ psaní, který buď budete milovat a nebo proklínat.
Dlouhou část příběhu netušíte, co se děje. Vysvětlení přichází pomalu, útržkovitě. Svět, draci, měsíce, prapodivní bozi… A Raeve. Raeve není kladná hrdinka. Raeve je zlomená, sobecká, před bolestí i radostí utíká do svého nitra, kde do zamrzlého jezera ukládá vše, na co nechce myslet nebo co se jí nehodí. Nebyla mi sympatická, prakticky celých 676 stran jsem jí proklínala….a přesto spolu s Elluin mě k sobě přitahovaly, nutily mě zůstávat vzhůru dlouho do noci, nechtěly mě ze svých spárů pustit….
… takže já hodnotím kladně a rozhodně se těším na pokračování - v angličtině 4/26.
A ještě jedna věc – 3D ořízka. Nádherná. Opravdový skvost, jaký jsem v rukou ještě nedržela. Jediná škoda je měkký přebal. Ale i tak Tleskám!!!! Několikrát jsem se přistihla, že s úplným nadšením přes ní přejíždím prstem a prostě se kochám:)))
Větší bichle, pocit, že se toho moc nedělo, ale stejně nešlo přestat číst. :) Postava Raeve je samozřejmě poznamenaná tím, co se jí stalo v minulosti (což zjišťujeme až v rámci děje), ale přitom nebo vlastně kvůli tomu zůstává správně "cáklá". S Kaanem tvoří dvojici, které od začátku fandíte. Charakter Raeve vám asi nejvíc přiblíží krátká ukázka z jejího pobytu ve vězení:
"... zatímco mě poutají na krátký řetěz a já vážně zvažuji, že je na něm všechny uškrtím. Tedy dokud si nevšimnu, že jeden strážný má v uchu červený korálek. Asi to nebude nejlepší nápad. " V podsvětí pobila celou jednotku. Ještě než tasila nože, rozdrtila plíce sedmi vojáků. Dalších dvanáct zabila různými způsoby, ze kterých by se vám zvedal žaludek, šesti nakrmila jámu v zemi a nakonec ukousla prst věhlasnému lovci odměn ve službách koruny." Co mám na to říct. Jen tak dál. Kdybych neměla záda rozdrásaná do krve, poplácala bych se po nich."Copak, chcete taky zkusit štěstí?" zeptám se krále a vystřihnu koketní úsměv, aby měl na co vzpomínat, až tu nebudu."
Prostě psychicky poznamená ale silná hlavní hrdinka, která postupně zjišťuje, co všechno ji spojuje s Kaanem, který místo, aby jí všechno v klidu vysvětlil, tak jí v podstatě unese. Takový souboj dvou vůlí, kdo v něm nakonec vyhraje?Jen si to přečtěte. ;)
Už od prvých strán bolo jasné, že držím v rukách niečo výnimočné. Autorka píše s neuveriteľnou poetičnosťou – jej jazyk je bohatý, veľmi neobvyklý a iný než čokoľvek, čo som predtým čítala. Doslova spieva svojou vlastnou rečou. Jej rozprávanie nespieva len príbeh, ale samotnému svetu vdýchla magickú dušu. Každá veta je ako obraz, ktorý si zaslúži svoju chvíľu ticha. Príbeh je silný, hoci nie vždy ľahký na čítanie. Priznávam, začiatok bol pre mňa mierne tŕnistý. Mená a všetky nové pojmy sa na mňa valili ako lavína. Chvíľu mi trvalo zorientovať sa. No akonáhle som si zvykla, začala som v tom chaose nachádzať rytmus a krásu. A potom som už len plávala stránkami, akoby ma niesli krídla draka.
Postavy mi postupne prirástli k srdcu. Hlavná hrdinka Raeve v sebe niesla neobyčajnú silu a odvahu postaviť sa hocijakému nebezpečenstvu. Nie je neomylná, no práve to z nej robí takú ľudskú a zároveň obdivuhodnú bytosť. A Kaan… ach, Kaan. Ten je proste úžasný. Jeho prítomnosť dodáva príbehu nielen silu, ale aj nežnú krásu.
Ale úprimne, poetičnosť má aj svoju daň. Niekedy som cítila potrebu zastaviť sa a spracovať, čo som práve prečítala. Dokonca som mala aj momenty, kedy som cítila, že je to pre mňa trochu pridlhé. Niektoré pasáže by podľa mňa zniesli o pár strán menej. Občas som mala pocit, že sa v tom nádhernom jazyku jednoducho strácam.
A teraz jedna dôležitá vec, ktorú musím zdôrazniť:
NEČÍTAJTE rodokmeň na začiatku knihy! Je v ňom spojler, ktorý vám môže prezradiť dôležité momenty v deji. Škoda, že tam nie je upozornenie.
Na druhej strane musím pochváliť aj vizuál knihy. Vydavateľstvo odviedlo úžasnú prácu – kniha je naživo nádherná a prepracovaná do posledného detailu. A presne taký pocit som z nej mala aj pri čítaní, že je to klenot. Možno trochu ťažší, ale o to vzácnejší. Vizuálne dokonale dopĺňa atmosféru príbehu.
Ak hľadáte niečo iné, čo vám nezmizne z hlavy hneď po poslednej strane, tak Spev zlomeného mesiaca je veľmi sľubný kandidát. Je to kniha, ktorá si vyžaduje čas a pozornosť, ale odmení vás hlbokým čitateľským zážitkom.
Well, tohle bylo... zvláštní. 700 stran a stejně mám pocit, že se nic moc extra nestalo. Tak nějak jsem se pročetla na konec a hotovo.
Žádná z postav mě nijak nezaujala, magie a svět příliš vysvětlený nebyl (pokud nepočítám ten rejstřík na začátku knížky), nebo jsem to nepochopila.
Ale jsem zvědavá na pokračování. Celkově 3,5*
Vôbec neviem čo si nám o knihe myslieť .. Na mňa to bolo veľmi zmätené, v istých chvíľkach som sa strácala a vlastne prvá polovica knihy je len obrovské násilie a krviprelievanie a tápanie v minulosti s neurčitým vysvetlením, vôbec som nevedela v istú chvíľku čo čítam .. Koniec samozrejme nahrnutý do posledných stránok s otvoreným koncom, ktorý nepodal žiadne vysvetlenie, takže vlastne vôbec neviem o čom kniha bola
'Smútok pripomína kamene, ktoré sa v človeku vŕšia. Ťažšie sa s ním pohybuje.'
Séria 'Mesačný spev' si svojich priaznivcov určite nájde, no moje srdce a dušu nepolapila... A nezachránil to ani Kaan!
Na začiatku to bol doslova boj, pretože som sa nevedela vôbec začítať + prvých cca 150 strán to bola len čistá surovosť, krutosť, drsnosť, krvavosť, hrubosť... Následne sa to zlepšilo, ale miestami to opäť skĺzlo do hlbín zla...
Navyše mi hlavná hrdinka Raeve vôbec nesadla. Chápem, že si prežila svoje, ale pôsobila na mňa ako obyčajná hulvátka...
'Kus hovna sa môžete snažiť pretvoriť na iný tvar, no stále to bude len kus hovna. A bude smrdieť.'
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
draci magie, kouzla ztráta paměti, amnézie víly, rusalky psychická traumata romance fantasy romantasySarah A. Parker také napsal(a)
| 2025 | Krev křišťálového květu |
| 2025 | Když se líhne měsíc |
| 2026 | Střepy stříbrného stonku |

85 %
76 %

Když se líhne měsíc
Páni!!! Musím to vzít velmi rychle nebo bych se tu vykecávala.
Jediné co, tak začátek me maličko vyděsil, ale pak me tento nádherný svět zcela pohltil. Milovaní elfové s draky to je naprostá lahoda. Takový svět jsem dlouho nečetla a nevtáhl mě do sebe. Rozhodně kniha patří mezi mé TOP