Když přišli psi
Scarlett Wilková
Mistrovský román z poválečných Beskyd. Některá tajemství by měla zůstat navždy skryta – je lepší nevědět, že hrdinové, kterým jsme vystavěli pomníky, ve skutečnosti mnoha lidem ublížili. Živa, Ludmila, Slávek, Ondráš i Karel mají co tajit. Ale kdo je může soudit, když prožili mládí v době, kdy se obyvatelé Beskyd báli partyzánů stejně jako německých vojáků? A lze rozpoznat dobro od zla, když máte nevratně zjizvenou duši? Hory na Valašsku dodnes skrývají příběhy velkých lásek a nenaplněných snů. Nadešel čas je vyprávět… Scarlett Wilková ve svém historickém románu z prostředí poválečných Beskyd přináší svědectví o tom, že válečná bolest nekončí s posledním výstřelem.... celý text

Dobře napsaný zajímavý příběh. Ano, je to trošku černobílé, ale tak dobře, čtivě napsané, že vám ubíhá stránka za stránkou ani nevíte jak, a občasná drobná červenou knihovnou zavánějící zaškobrtnutí rádi odpustíte (např. když je Živa nucena do sňatku a on je to shodou náhod nejhezčí mládenec ve městě a ještě je hodný atd. atd. :-) )

Další kniha spisovatelky Wilkové, která se mi četla velmi dobře.
Samotný příběh byl velmi osvěžující množství pozitivních postav.
Je pravda, že postava Slavomila byla prototypem člověka, který dokáže velmi rychle převléct kabát a nebojí se vážně ničeho..

Městečko, ve kterém se příběh odehrál, je bezesporu Rožnov pod Radhoštěm, kde jsem dlouhá léta žil a pracoval. O to více mne to vše zaujalo.
Skvěle napsáno!

Název knihy se dá vyložit dvěma způsoby-přišli psi (zvířata) a přišli psi (lidé v přeneseném smyslu slova). Otázkou je, co je horší. Tady platí jednoznačně druhá varianta.
Slávek byl lidská sra..a, a že se takových v období konce 2. světové války a let poválečných našlo asi celkem dost. A to nejen v Beskydech.
Pocítila jsem zvláštní radost z toho, že si Hund vzpomněl na to, k čemu byl vycvičen.
Pěkně napsaná kniha o kousku historie naší země.

Moje první kniha od této autorky a musím říct, že je dobře napsaná. Děj příjemně plyne. Je zde spousta lidský tajemství a dějových zvratů.

Když přišli psi...
Dostala se Vám do rukou tato kniha? Tak to je dobře, jedná se o dobrou volbu... ;-) Samostatný historický román z prostředí poválečných Beskyd..
Některá tajemství by měla zůstat navždy skryta – je lepší nevědět, že hrdinové, kterým jsme vystavěli pomníky, ve skutečnosti mnoha lidem ublížili... Nicméně já jsem strašně rád, že nám Scarlett Willková spoustu tajemství postupně vyzradila... Příběh je vyprávěn z pohledu několika osob - přičemž těmi hlavními jsou Živa, Ludmila, Slávek, Ondráš a Karel... Každý z nich má co tajit...
Chcete prozradit tajemství? Ode mě se ho však nedozvíte .. ;-)Tak si udělejte čas, pohodlně se usaďte, nenechte se ničím rušit a přesuňte se v čase do poválečných Beskyd...
U mě jasných pět hvězdiček a těším se na další knihy autorky...

Autorka opět nezklamala, kniha je velice čtivá, příběh má spád a do poslední stránky drží čtenáře ve střehu.

Do knihy jsem se začetla velmi rychle. První knížka od autorky a jdu hned na další. Doporučuji každému, kdo se chce dozvědět něco o tom, co se dělo na mnoha místech naší země koncem 2. světové války. Většina toho je podána citlivě a přestože se jedná o nelehké téma - nástup komunismu, pokřivené charaktery lidí na vesnici, rozporuplné chování hlavních hrdinů, jsem nesmírně ráda, ze jsem si obohatila informace o partyzánech a jejich působení na našem území.

Krásně napsaný, silný příběh několika postav Živy, Slávka, Ludmily, Karla, Amélie... z válečných a poválečných Beskyd. A už podle názvu, který se mě osobně zdál jakýsi divný, důležitou roli zde hrají psi !
Moje první kniha od autorky a určitě ne poslední
DOPORUČUJI !!!
Když člověk cítí strach, má chuť se mu vzepřít, bojovat, zachránit se. Ale beznaděj je mnohem horší, ta paralyzuje, vyvolá dojem, že stavět se na jakýkoliv odpor, něco vysvětlovat nebo se pokusit dohodnout je stejně naprosto zbytečné.
Jediné řešení jak přežít potupu, je pomsta ...

Příjemné překvapení, má první kniha autorky. Děkuji Ježíškovi, že mi ji přinesl:). Bylo mi líto, že už jsem na konci, úplně jsem si přála, aby toho bylo v příběhu ještě víc. Doporučuji. Je to spíš nenáročné čtení, ale osudy vás pohltí a ten konec je skvěle vystavěný. Děkuji za tuto knihu.

Velmi silný příběh, poutavě napsaný. Zajímavé propojení příběhů jednotlivých postav a závěr podtrhl osobnost Slávka. Moje první kniha od Scarlett Winklerové a těším se na další.

Velmi čtivé, ale příliš černobílé. On je zlý, ona hodná, ošklivou a tupou změní láska k nepoznání... Chtělo by to hlubší ponor.

Paní Wilková mě jako autorka hodně baví. Opět silný příběh o lidské povaze, kterých je v knize vykresleno opravdu nespočet. Skvělý styl psaní.

Od autorky jsem zatím nic nečetla a po trilogii Sudetský dům a Odvaze Markéty Lukáškové, což byla díla, která mě čtenářsky příliš neuspokojila, jsem brala do ruky další knihu z poválečné doby dost rezervovaně.. Ovšem tentokrát se zklamání ani v nejmenším nekonalo.
Čekal na mě skvěle vystavěný příběh, který postupně gradoval, příběh o (ne)obyčejných lidských dramatech, o tom, že některá tajemství by měla zůstat navždy skryta, příběh, ve kterém hrají zásadní roli psi, ale také šperky, které se v knize objeví hned na začátku vyprávění.
Scarlett Wilková je pro mě příjemné překvapení, těším se, až si přečtu i její další knížky.
P.S. V knížce je ta nejhezčí záložka, jakou jsem kdy viděla!

Četla jsem jedním dechem a žasla nad způsobem psaní, zápletkou a vyústěním. Na tak útlou knihu tolik informací ... jedním slovem brilantní.
Moc děkuji, protože z Beskyd pocházím a z prarodičů jsem nic k té době nevypáčila, nyní si skládám obrázek jak z Šikmého kostela paní Lednické, tak z knih paní Wilkové.

Pěkná knížka. Smutné a zajímavé příběhy v krásné krajině. Určitě si od autorky přečtu další dílo. Poučné. Doporučuju.
2022 | ![]() |
2023 | ![]() |
2024 | ![]() |
2023 | ![]() |
2024 | ![]() |
Poslouchala jsem na ČRo. V poslední době už nemám moc potřebu číst, poslouchat o období války, ale oblast Beskyd a téma partyzánů a poválečné doby mě přemluvilo k poslechu. A byla jsem spokojená.