Když není král

Když není král https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/475435/bmid_kdyz-neni-kral-Uxt-475435.jpeg 4 7 4

Výbor povídek Když není král se pokouší představit Nguyen Huy Thiepa jako autora, který dokázal vždy znovu překvapit novým námětem nebo i jeho ztvárněním. Vedle hutných vyprávění z každodenní současnosti tak nechybí syrový exkurz do historie, pseudoreportáž z kuriózního trhu, náhled do křehkého dětského světa, hrst pohádkových příběhů z horské vesnice či anekdotická historka z hanojské čtvrti.... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Argo
Originální název:

Không có vua , 2011


více info...

Přidat komentář

arion92
05.01.2024 3 z 5

Samotné poviedky neboli, ale chýbala mi tam ich lepšia záverečná pointa. To spĺňalo iba 10 mikropoviedok z časti "Závany větru z Hua Tat". Preto nižšie hodnotenie.

Jizi
06.11.2023 4 z 5

Navzdory početné vietnamské komunitě nemámě v češtině téměř žádné překlady z vietnamštiny. Je to zvláštní a je to škoda - snad je to tím, jak nesmírně těžká vietnamština je, možná je to jen starý dobrý nezájem, o to zásadnějším počinem bylo vydání výboru Thieppových povídek.
Obrazy ze života prostých lidí poskytují nezasvěcenému čtenáři vzhled do rodinných vztahů, dynamika fungování ve společnosti, postavení žen a mužů, rodičů a dětí, bohatých a chudých. A je to bezesporu zajímavý a pro našinci dnešní doby místy dost odpudivý pohled.
Postrádala jsem časové zařazení povídek a doslov/úvod, který by mi pomohl pochopit autorův význam a aspoň trochu mě zasvětil do kánonu vietnamské literatury.
Překlad je nicméně naprosto skvělý, už jen kvůli němu stojí za to knihu číst.


ladyfromskye
10.11.2022 4 z 5

Tohle byl pro mě hlavně jeden velký výlet do neznáma. Do tajů pro mě naprosto neznámé kultury. Do životů lidí, kteří jsou jako já, a přesto nejsou. Jak to tak u povídek bývá, některé jsou lepší, jiné horší (nebo jsou mi prostě jen už moc vzdálené?). Každopádně na všech povídkách je znát, že si s nimi překladatel Petr Komers dal opravdovou, krásnou práci a za to se dostalo knížce lepšího hodnocení, než by jinak dostala. Nejvíce se mi líbily povídky Generál na pensi, Příběh z městské čtvrti a Závany větru z Hua Tat. Naopak zcela mimo mne šla povídka poslední, Úděl pana Monga. Moc vděčná jsem za návod, jak číst jména, který se nachází na konci knihy. A nakonec musím ocenit i moc hezky zpracovanou obálku. Stejně jako uživatel Parxel, i já doporučuji knihu pro rozšíření si čtenářských obzorů.

parxel
19.04.2022 4 z 5

Jednou za čas si v knihovně půjčím knihu, která je mimo běžný okruh mého čtenářského zájmu a téměř nic o ní nevím. Tentorkát padla má volba na soubor vietnamských povídek Když není král.

Hlavním tématem povídek jsou většinou příhody a útrapy obyčejných lidí. Přestože jsou povídky velmi jednoduché a prosté, tak to vůbec nebylo špatné čtení. Výsledný dojem mi kazilo pouze tápání ve vietnamských jménech. Občas jsem se zkrátka ztrácel v tom, kdo je kdo.

Za mne to je za 3-4 hvězdy, ale protože půl dát nemohu, tak 4. Doporučuji jako knihu pro rozšíření literárního obzoru.

Štítky knihy

povídky komunismus Vietnam vesnice vietnamská literatura vietnamské povídky

Část díla

všech 9 částí díla

Autorovy knížky

Nguyen Huy Thiep
vietnamská, 1950 - 2021
2021  77%Když není král

Kniha Když není král je v

Přečtených7x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce4x
Chystám se číst9x
Chci si koupit3x