Když ne nyní, kdy?

Když ne nyní, kdy? https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/438044/bmid_kdyz-ne-nyni-kdy-naO-438044.jpg 4 29 5

ZŮSTAT NAŽIVU NENÍ PROVINĚNÍ Když ne já pro sebe, kdo tady bude pro mne? A když ne takto, jak? A když ne nyní, kdy? ptá se píseň, kterou přijala za svou hymnu Gedaljova partyzánská skupina složená z ruských a polských Židů, mužů a žen odhodlaně bojujících proti nepříteli. Jsou to lidé, kterým válka vzala všechno – jejich rodiny, domovy, svobodu. Vydali se na dlouhou pouť z běloruských lesů a bažin směrem na západ. Jejich boj se ale leckdy nesetkává s pochopením a podporou místních obyvatel, ani jiných partyzánských oddílů. Musejí urazit víc než dva tisíce kilometrů a překonat nejhorší hrůzy závěrečné fáze války, chtějí-li dorazit do italského Milána… Primo Levimu se podařilo vytvořit jakýsi „jidiš western“, jenž dokáže pobavit dokonce i ve vichru tragických válečných událostí.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Válečné

Vydáno: , Leda
Originální název:

Se non ora, quando? , 1982


více info...

Přidat komentář

bob0985
07.01.2022 4 z 5

Dobrá kniha, avšak mám raději, když se v otázce holocaustu jedná přeci jen víc o faktologickou literaturu nebo vzpomínky (vyprávění) přeživších svědků událostí.

Shindo
17.08.2020 5 z 5

Príjemná zmena po kvantách kníh á la "happy holocaust". Ukazuje židov ako bojovníkov, ľudí odhodlaných zmeniť svoj osud aj napriek nepriazni.

Kniha bola napísaná naozaj čtivo, človek si postavy časom obľúbil. Bonusom sú literárne pramene na konci knihy, z ktorých autor čerpal.
K Leviho knihám sa ešte určite vrátim.


Taťka Hraboš
20.02.2018 4 z 5

Pozoruhodná kniha, jejímž ústředním motivem je houževnatost a nezdolnost člověka, v tomto konkrétním případě pak skupiny židovských "partyzánů" (vzniklá možná i z potřeby autora ukázat, že Židé byli ve II. světové válce nejen obětmi, ale dokázali se také aktivně bránit). Současně nadmíru plasticky vykresluje obtížné postavení Židů v jakékoli zemi - pronásledovali je nejen Němci, ale často se jim krutého zacházení dostávalo třeba i od Rusů či Poláků, i když měli společného nepřítele. Je to i variace na odvěký motiv cesty, během níž se hrdinové s podstoupenými zkouškami postupně mění, "dospívají".

fanous21
28.11.2016 5 z 5

Neuvěřitelně uvěřitelná pouť skupiny židovských bytostí (skorem váhám, zda na protagonisty ještě platí označení člověk) evropským územím v časech vrcholné fáze 2. světové války, a to ze západní části SSSR, přes Polsko, Německo až do Itálie. Četba je skličující a věřím, že nejednoho čtenáře přepadne neskonalý pocit vděčnosti za dobu, v které se naše životy doslova tetelí. Krásný sloh, hrozná doba, silný příběh a úklona (až se čelem bouchám o zem) všem, kteří "ve válce zdrsněli, ale nepokořili se".

Ay.Le
13.10.2012 5 z 5

Snad každý zná knihy z koncentráků, tahle kniha ale pojednává o Židech za druhé světové války jinak a nejlepší na tom je, že takové skupiny opravdu existovaly..podle mě rozhodně stojí za přečtení, té skupince prostě musíte fandit.

Štítky knihy

italská literatura

Autorovy další knížky

Primo Levi
italská, 1919 - 1987
1995  91%Je-li toto člověk
2006  86%Když ne nyní, kdy?
2000  93%Příměří
1981  87%Prvky života
1993  99%Potopení a zachránění

Kniha Když ne nyní, kdy? je v

Přečtených43x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených3x
Knihotéce39x
Chystám se číst71x
Chci si koupit21x
dalších seznamech2x