Když byla Třebíč ještě valdštejnská

Když byla Třebíč ještě valdštejnská https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/290712/bmid_kdyz-byla-trebic-jeste-valdstejnska-rk1-290712.jpg 2 4 2

Když byla Třebíč ještě valdštejnská - Als Trebitsch noch bei Waldstein war: vzpomínky starorakušanky, členky šlechtického rodu na léta 1938 až 1968.

Žánr:
Literatura faktu , Cestopisy a místopisy , Historie

Vydáno: , Muzeum Vysočiny (Třebíč)
Originální název:

Als Trebitsch noch bei Waldstein war , 2014


více info...

Přidat komentář

Barticek
10.05.2023 1 z 5

Osud rodiny Waldstein - Wartenberg byl (stejně jako mnoho jiných šlechtických rodů) velmi zajímavý. Bohužel knížka byla napsána velmi nečtivou formou, autorka často i skákala časově, takže knížka byla velmi nepřehledná.

KejmlP
30.04.2017 odpad!

Kniha by jistě byla zajímavým pramenem, ovšem jen pokud se někdo chce věnovat myšlení a sebeprezentaci vyhnané české šlechty. Ostatním bych doporučoval se od tohoto díla držet co nejdál, jelikož taková kupa lží a polopravd bývá k nalezení jen málokde. Autorka předkládá směsici mýtů, křečovitých sebeobhajob činnosti za protektorátu, ahistorických teorií o dějinách a politice, svých osobních dojmů a vybájených rodinných historek, a to vše provázené špatně skrytým opovržením nad "lidem". Můžete se dočíst takové perly, jako že poválečná doba byla ve znamení boje koncepcí zlého proruského Edvarda Beneše a prozápadního Jana Masaryka, až komicky rozsáhlou apologii rodinných styků s Němci, kdy "hraběnka" neustále zdůrazňuje, jak se jim oni nechtění Němci cpali do rodiny málem i střechou, a nutili je pořádat s nimi dlouhé sedánky. Vrcholem absurdnosti je pak komediální líčení, jak Němci přichystali Dolním Vilémovicím (rodišti J. Kubiše) na Hitlerův příkaz osud Lidic, už vše na místě připravili, a dokonce již začali s popravami, přičemž tehdy nějaký kluk vyběhl do 12 km vzdálené Třebíče pro pana hraběte. Náš milý pan hrabě pak sebral rodinné finance, později dokonce i dobytek a majetky, a na místě těsně před popravou všechny odsouzené vyplatil u velitele SS. Zajímavé je jen to, že o tomto v Evropě v pravdě unikátním činu se žádné jiné prameny nezmiňují, a ani místní si na nic takového nevzpomínají. (A překvapilo mě i to, že panu hraběti nepomohl i vodník Kebule, což jsem už pomalu v této pohádce taky očekával.) Stranou pak nechávám pohoršování se nad Čechy či výpady proti národní povaze Slovanstva, prý odjakživa spjaté s nízkostí, krádežemi a podlostmi.
Popravdě mě tedy docela těší, že paní hraběnka už s námi svůj stát sdílet nemusí, a my s ní také ne. Pro oba je to jistě lepší.


Autorovy knížky

2014  35%Když byla Třebíč ještě valdštejnská

Kniha Když byla Třebíč ještě valdštejnská je v

Přečtených5x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce4x
Chystám se číst4x
Chci si koupit4x