Kdybych zemřel

Kdybych zemřel https://www.databazeknih.cz/img/books/85_/85613/kdybych-zemrel-85613.jpg 4 52 7

Dějištěm románu je severočeský Litvínov. Sledujeme příběh úspěšného architekta, který žije v 35 letech ve vážnosti a dostatku a přece ho život v poklidu malého města deprimuje. Co je tedy pravou příčinou jeho rozhodnutí opustit výborně situovanou rodinu a odejít do Prahy? Proč se vrhá do dobrodružství s mladou dívkou. Je to příběh o hledání smyslu života, i když jede o hledání ubirající se mylným směrem.... celý text

Přidat komentář

Pavelpi
19.03.2024 3 z 5

Celkem průměrná kniha autora a dost pesimistická. Jiné knihy od autora (např. Havárie nebo 2000 světelných let ) se mi líbily daleko víc.

Lele61
28.01.2024 4 z 5

Moje druhá knížka od tohoto spisovatele (po Havárii). Opět velmi dobře vykreslené autorovi tak dobře známé prostředí severních Čech. Román vypráví příběh a ukazuje měnící se životní postoje úspěšného architekta Přemka, který je odhodlán udělat velkou kariéru bez ohledu na všechno a všechny kolem sebe. Místo očekávaného vzestupu se však nakonec zákonitě dostavuje střemhlavý pád. Povedený a dobře napsaný román o hledání samotného smyslu života.


georginaa
05.08.2021 4 z 5

Od Jiřího Švejdy mám knihy moc ráda a hlavně i kvůli tomu, že píše o Litvínově, kde jsem bydlela. Známá místa vás nutí se zamyslet a jakoby jste to prožívali s hlavním představitelem příběhu. Hledání sebe sama, jak vlastně prožít ten svůj život, co naplňuje to vnitřní bytí v duši. Přemek bilancuje a hledá nějaké to místo, kde by se cítil dobře, kde hledá nějaké uplatnění ve svém životě. I když je román napsán v jiné době, je to stále aktuální téma pro každého člověka.

Aleh
16.12.2019 4 z 5

Zajímavá sonda do života mladého úspěšného muže, který stále hledal v životě něco jiného a hlavně lepšího. Netušil ale, že především hledá sám sebe a život si nezávisle na něm dál běží svou cestou dopředu jako zběsilý. I když román poprvé vyšel v roce 1978, řeší problém, který je i v dnešní době stále aktuální. Kdyby nám tak někdo poradil a tu správnou cestu životem ukázal! To se od nikoho nedozvíme. Každý je strůjcem svého štěstí.

SSTknihy
04.09.2018 3 z 5

Krize středního věku dopadla na Přemka se vší svou úderností – práce postrádá smysl, manželství se rozpadá, jako otec nefunguje, svou mladou přítelkyni zahrnuje stejnou měrou drahými dárky jako povýšeným chováním a lží. Navíc si vsugeruje nevyléčitelnou nemoc a ublíženecky hledí na všechno a všechny kolem sebe. Místo nového života přichází jen hlubší deziluze, osamělost a nulové vyhlídky.

gersie
07.04.2014 5 z 5

Příběh muže jemuž se zdá, že jeho na první pohled bezproblémový a slušný život něco postrádá.
Tak se rozhodne využít příležitosti jež se mu nabídla a pokusit se znovu začít žít s mladou dívkou.
Předpokládá , že vše bude jiné , lepší , opravdovější , ale časem dospívá k závěru , že vše pomalu
sklouzává do stejných kolejí jako dříve......

WEIL
16.08.2011

Nejde o dobrodruha náhodného, ale životem do dobrodružství vháněného.
O mladou dívku se moc neopřel, to snad ani nečekal.