Kdy už přijdou dobré zprávy?

Kdy už přijdou dobré zprávy? https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/517470/bmid_kdy-uz-prijdou-dobre-zpravy-efy-517470.jpg 5 14 5

Jackson Brodie série

< 3. díl

Další detektivka s Jacksonem Brodiem. Před třiceti lety došlo v idylickém zákoutí venkovském Devonu k hrůznému zločinu. Šestiletá Joanna byla u toho. A teď má pachatel vyjít na svobodu. Předčasně zmoudřelá šestnáctiletá Reggie pracuje v Edinburghu jako chůva pro sympatickou lékařku. Ta jednoho dne zmizela i s děckem, ale všem kromě Reggie jako by to bylo jedno. A na druhém konci města vrchní inspektorka Louise Monroeová také někoho pohřešuje. Zatím netuší, že ji pátrání svede dohromady se starým známým Jacksonem Brodiem – mužem, jehož život je jako jízda na horské dráze.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: , Argo
Originální název:

When Will There Be Good News? , 2008


více info...

Přidat komentář

Jiparis
06.04.2024

Způsob psaní, který mi absolutně nesedí. Děj ,který nemá začátek ani konec, jsem vydržela 100 stránek, pak jsem to vzdala.

iška
28.03.2024 5 z 5

Detektivky Kate Atkinson rozhodně nespadají do škatulky - jedním dechem. Právě naopak, je třeba zpomalit,dýchat hluboce a pozvolna a neztrácet pozornost. Každá z postav si žije svůj příběh a ten se potkává a proplétá s příběhy ostatních a pak si jde zase svou cestou. V protikladu k brutalitě jsou tu dětské říkanky, kterými je text protkaný.


mikika
05.03.2024 5 z 5

zvláštní, melancholické a podmanivé. bavilo mě, jak si autorka hraje se slovy, žánrem i čtenáři. nechává je tápat, žasnout i smutnit. celé je to málem oslava "shod okolností", které obvykle autoři nesnáší, a tady by byly úsměvné, kdyby ale nevedly k dost smutným koncům.

Clair16
10.02.2024 5 z 5

Děti – to je možná společný jmenovatel všech knih Kate Atkinsonové, které jsem četla. Zatímco v muzejním Zákulisí se staly nadějí a svou existencí zahojily dřívější trauma, v pozdějších románech, detektivních i dalších, zůstávají ohrožené.
V Dobrých zprávách je násilí páchané na dětech a mladých lidech klíčové stejně jako vliv nesmazatelné zkušenosti na jejich budoucí život. Ale přes obvyklé autorčiny postupy, repetici motivů, citáty, vystavění příběhu „severským“ způsobem, kombinujícím naivitu s brutalitou, tentokrát vnímám nové prvky. Akcentovanou milostnou linku, smířlivost – a především přiznaně otevřená vrátka k dalšímu vyprávění.

Až po dopsání příspěvku zjišťuji (a dodávám pro přispěvatele níž), že cizojazyčně existují další dvě volná pokračování a v pořadí šesté se chystá letos. A dokonce seriál BBC? U nás se tyhle knížky dočkaly vydání s větším zpožděním – a přitom jsou zábavné až návykové.

https://www.kateatkinson.co.uk/jackson-brodie/

vnimat_Krasu
22.01.2024 5 z 5

Způsob, kterým Kate Atkinsonová píše žánrovky, by vydal na vědeckej článek. Není ani severskej, ani agathovskej, ani cosy, ani z drsný školy. Postavy - včetně těch policejních - jsou vesměs chaoti. A spíš než o vyšetřování se autorka zajímá o ně jako takový. Text je naskrz prorostlej výborným černým humorem, a v případě DOBRÝCH ZPRÁV i nepříjemnou brutalitou. Atkinsonová přitom není nijak drastická. Nepoukazuje trapně na trčící kosti mrtvol. Jen si prostě zabije pár kojenců a nedělá přitom ciráty. Neříkám, že je jednoduchý se začíst. Atkinsonová je obšírná spisovatelka a co do tempa si jede brzda-plyn. Jen, co jsem se ale přizpůsobil jejímu stylu, začal jsem ji hltat. Jde ale o jiný hltání než u klasickejch detektivních spotřebek. Tady totiž máte od začátku pocit, že čtete “vysokou literaturu, ne jen kriminální storku na jedno spláchnutí toalety. Tleskám. A chci víc!

Kniha Kdy už přijdou dobré zprávy? je v

Právě čtených2x
Přečtených16x
Čtenářské výzvě5x
Knihotéce52x
Chystám se číst28x
Chci si koupit9x
dalších seznamech1x