Kdo se bojí smrti

Kdo se bojí smrti https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/380844/bmid_kdo-se-boji-smrti-cUV-380844.jpg 3 57 10

Kdo se bojí smrti série

1. díl

Daleká budoucnost, Afrika po jaderné katastrofě, genocida sužující celou oblast. Agresoři Nuruové se rozhodli následovat Velkou knihu a vyhladit kmen Okeků. Jediná pozůstalá z vyhlazené okekské vesnice je znásilněna, podaří se jí však uniknout. Narodí se jí holčička s vlasy a kůží barvy písku a ona hned ví, že její dcera je jiná. Pojmenuje ji Onyesonwu, což ve starém africkém jazyce znamená „Kdo se bojí smrti“. Onye netrvá dlouho, než pochopí, že je fyzicky a společensky poznamenaná okolnostmi svého početí. Chráněná mocí šamana Onyesonwu objevuje svůj životní úděl — ukončit genocidu.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Host
Originální název:

Who Fears Death , 2010


více info...

Emik87
Emik87
24.02.2024 3 z 5

Knihu jsem četla kvůli loňské čtenářské výzvě. Jinak bych jí obešla velkým obloukem. Po přečtení musím říct, že bych o nic nepřišla, kdybych jí nečetla. Přišlo mi to takové moc přitažené za vlasy.

ZUZANA-123
ZUZANA-123
26.02.2023 5 z 5

Knihu bych doporučila tĕm co se zajímají o šamanismus.


Loohikarme
Loohikarme
24.12.2022 2 z 5

Ač to nemám ráda, tuto knihu jsem nedočetla. A jediným důvodem byla hlavní postava. Hlavní hrdinka mě svým chováním iritovala, je sobecká, paličatá a vysloveně nebezpečná svému okolí. Naopak vedlejší postavy jako čaroděj nebo kamarádky hlavní hrdinky mě velice bavily.

Hall3006
Hall3006
07.11.2022

Tuhle slátaninu jsem vydržel číst jen silou vůle, ale za půlkou jsem to odpískal. Zařazení do sci-fi je naprosto mimo. Je to o partě mladých lidí, kteří žijí ve světě kde jsou dvě rasy v genocidní válce. Hlavní hrdinka je plod znásilnění, přesto nebo právě proto se stává čarodějkou. První půlka byla o zabíjení, ženské obřízce a znásilňování. Pak se tahle obřezaná partička vydává pomstít se za ty masakry. Není vysvětleno jak vypadá svět a proč to jako má být post apo. Pro mě to byl popis standardní války jak je u Afričanů obvyklé. Zbytečná kniha.

anngelina
anngelina
18.01.2022 4 z 5

Příběh měl být o emancipované ženě, která bojuje za svobodu otroků. Bohužel hlavní hrdinka ve mně tyto pocity vůbec neprobouzela. Byla závislá na pomoci ostatních, začala bojovat aby chránila sama sebe, a přestože všechny juju se teprve učila, tak si byla jistá že je něco víc než ostatní. Pomstychtivá a výbušná, pravá ewu, i když se celou knihu snažila čtenáře přesvědčit o opaku. Naopak naprosto úžasné postavy Mwity a Luyu, škoda že se příběh víc nesoustředil i na ně, protože to oni byli bojovníci. Kniha stojí za přečtení jenom kvůli ním, netradičnímu prostředí a zajímavým fantasy prvkům.

silvara
silvara
06.05.2020 3 z 5

Hm, v tomhle případě chápu, že část čtenářů knížku vychvaluje do nebes a část je s ní nespokojená.
A upřímně jsem na rozpacích i já. Má to takový skvělý potenciál - magie, genocida, emancipace, ženská obřízka, netradiční prostředí... A to vše autorka vezme a chvílemi z toho vytváří skvělý román s přesahem, aby v to vzápětí srazila na zem a pod zem.
Chápu, že hlavní hrdinka to má těžké. Ale musí se doopravdy chovat tak divně? V jednu chvíli je to emancipovaná mladá žena, která se lusknutím prstu promění na malého spratka. Osobně se domnívám, že těžší osud má Mwita, který s ní musí vydržet. Ale zase ten je chlap a dostatečně nerozumí ženské emancipaci (což mu nezapomeneme omlátit o hlavu).
A pak tu bylo vykresleno válečné běsnění a "vytváření" nových dětí organizovaným znásilněním. Boj eowu dětí o vlastní identitu, o jejich místo ve světě a boj s tradicemi. A právě v těchto momentech bylo vidět, jak skvělá ta knížka mohla být. Prostě nevyužitý potenciál.
I když si odmyslím hlavní postavu, která mě přiváděla do stavu šílenství svou celkovou neschopností, pořád nerozumím jedné věci. Proč je tahle kniha řazena do žánru sci-fi. Sem tam sice vykouklo "hypermoderní zařízení" a zastaralá počítačová technika, ale to přece není jediné, co dělá sci-fi samostatným literární žánrem, ne? Podle mě jen někdo nechtěl, aby to zapadlo do žánru YA (kam to správně patří - nic proti YA).

denisa7430
denisa7430
26.09.2019 3 z 5

Moderní sci-fi román o genocidě v Africe.

Roxik
Roxik
16.05.2019 4 z 5

Kdo se bojí smrti, kniha která v lidech po přečtení vzbuzuje rozpurné pocity...buď se Vám bude líbit nebo na ni jednoduše nemáte žaludek.Mě se kniha líbila, zamilovala jsem si Mwitu i Onyensonwu a prostředí i když s násilným podtextem bylo zajímavé, je až neuvěřitelné jak se “ewu děti praly se svým osudem”.Byla to kniha originální a zajímavá, propracovanost jednotlivým kmenů, kouzel a charakterů byla skvělá, jen ten konec jsem čekala trochu jiný. Za mě kniha rozhodně stojí za přečtení.

BariEli
BariEli
14.04.2019 5 z 5

Kniha od scénáristky Marvelovského Black Panthera - jak jsem to mohla ignorovat? Hned jsem si ji rezervovala v knihovně. A když jsem uviděla tu skvostnou obálku, přimrazila mě k podlaze!
Hlavní hrdinka je owu - dítě počato při znásilnění a díky tomu má hned od začatku velmi špatné karty. Příběh se dotýká hned několika vážných témat a je hodně surový. A nechá ve vás rozbouřené emoce ještě dlouho po dočtení.

efka.michalkova
efka.michalkova
13.01.2019 5 z 5

Výborná kniha, která vám ale nedá nic zadarmo. Vlastně mám z knihy rozporuplné pocity, ale rozhodně ji hodnotím kladně a doporučuji k přečtení a to hlavně pro její emancipační potenciál. Chápu ale, že se ne každému bude líbit. Kdo se bojí smrti splnila má očekávání - moderní scifi (trochu jiná než mainstream sci-fi), čtivá, feministická, post-kolonialni a vyjadřující se k několika aktuálním problémům. Přesto prožitek u čtení nebyl jednoznačný. Alespoň ne v první půlce, kdy mě Okorafor rozčilovala, nebylo to konzistentní, nějak to na mě prostě působilo, jako když čtu někoho kdo není vypsaný. Což ale myslím není případ Okorafor, není to její první kniha/tvorba. Je to tím, že dělá hlavně na komiksech? Nebo tím že čerpala z nigerijských a jiných mýtů a stylu vyprávění, který nesedí tomu mému euro-americkemu lineárnímu myšlení a vyprávění příběhu, na který jsem zvyklá? Nevím. Vím ale, že se to v druhé půlce zlepšilo a já knihu slupla a jsem za ni moc ráda. Na závěr jsem čekala trochu větší mind-fuck, ale protože nemám ráda fňukání "konec by mohl být lepší", tak jsem s tím spokojená. Mě osobě by asi víc vyhovovalo, kdyby na knihu prodloužila např do 3 dílů, což by myslím i vyřešilo to že jsem měla pocit z první půli, jakobych to četla z rychlíku. Ale zase - to je má osobní úchylka ležet v 500+ stránkovem románu a moje nechuť k povídkám.

Štítky knihy

Afrika World Fantasy Award (cena) nigerijská literatura postapokalyptické romány

Autorovy knížky

Nnedi Okorafor
nigerijská, 1974
2018  69%Kdo se bojí smrti

Kniha Kdo se bojí smrti je v

Přečtených66x
Čtenářské výzvě25x
Doporučených2x
Knihotéce49x
Chystám se číst45x
Chci si koupit6x
dalších seznamech3x