Kdo s ohněm zachází

Kdo s ohněm zachází https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/203342/bmid_kdo-s-ohnem-zachazi-1lB-203342.jpg 4 185 56

Podrychtář Václav série

< 2. díl >

Volné pokračování historické detektivky Smrt nosí rudé škorně se opět odehrává ve středověké Praze, a to v prosinci roku 1399. Václav od Černého koně, podrychtář Starého Města pražského, řeší další případy. Nemá toho na svých bedrech málo: kromě zmizení biřice Vohnouta, požáru v radní síni, nepořádku v obecní pokladně a hledání viníků se musí potýkat s řadou dalších menších či větších problémů. Snaží se také odhalit identitu tajemných jurátů, kteří zřejmě stojí i za přepadením biskupova poselstva, a odkrýt podvody alchymisty s nekalou pověstí. A ke všemu občas na Václava svými tajnými ženskými zbraněmi skrytě zaútočí manželka Kateřina, toužící po nových šatech na očekávanou korunovaci...... celý text

Přidat komentář

Switch
24.03.2024 5 z 5

Další příběh podrychtáře Václava mne jako knihy předchozí vtáhl už od začátku do středověké Prahy. V tomto díle to Václav neměl vůbec jednoduché. Oporou mu jako vždy byla jeho báječná žena Kateřina a parta biřiců v čele s magistrem Šebkem. Já bych osobně takové pomocníky nesnesl, když pořád sedí někde u piva Děj jako obvykle připomíná klubko, které svým důvtipem podrychtář Václav musí rozplést. A že práce nemá málo o to se starají hádavý trhovci, potulní lapkové, žebráci, chamtivý měšťané a také intrikánská elita společně se šlechtou. Kniha opět utekla jako voda a jíž předávám záložku do dalšího díla z pera pana Hrdličky. Doporučuji

S.sidi
09.03.2024 4 z 5

Začínám této sérii přicházet na chuť. Začíná to být zajímavé a dost často i vtipné.U poslouchání se i usmívám.


Česneksmedem
09.09.2023 5 z 5

Moje druhá přečtená kniha od pana Hrdličky. Vydáno jich bylo osm a další už bohužel nenapíše, takže si je šetřím. Zde platí ono známé "Festina lente".
Kniha je to velice příjemná, navíc v první půlce ji obohatí svým svérázným vystupováním Černá Dora. Ocitnete se v roce 1399 a má přijít konec světa. Co se nezměnilo je, že vrchnost hrabe a plebs to odedře.

sweeney
04.07.2023 5 z 5

Další dobrodružství podrychtáře Václava, tentokráte zasazené do roku 1399. Do nejisté doby vlády krále Václava IV, do doby, kdy na Novém Městě pražském řádila skupina loupezivych jurátů a kdy ziskuchtivý "prorok Immanuel" hlásal konec světa. V tomto prostředí řeší Václav zapálení radnice a několik vražd. Skvělé jako předchozí díl, zajímavě popsané prostředí středověké Prahy, za mě opravdu povedená série :)

helenkan
13.06.2023 5 z 5

To se fakt bezvadně četlo. Pěkná historická detektivka. Postava magistra nemá chybu, ty jeho hlášky jsou perfektní. Moc dobře věděl jak páni škubou chudáky. Vlastně tohle se celá staletí nemění. Podrychtář Václav je taky sympaťák a chudákovi se vždycky všechno sneslo na jeho hlavu. Vtipně napsané i když mrtvých tam je taky dost. Moje první od autora. A dávám pět *

Le Chat
13.05.2023 5 z 5

Jsem opravdu ráda, že jsem Pavlu Hrdličkovi, podrychtáři Václavovi a magistru Šebkovi dala ještě jednu šanci. Tato historická detektivka se podle mne opravdu povedla, proto uděluji 5 hvězdiček. A hned se pustím do Žebrákovy pomsty. ;-)

TomHr
17.03.2023 5 z 5

Další případy sympatického podrychtáře Václava se odehrávají roku 1399. Požár Staroměstské radnice, přepadení církevních hodnostářů, staré pochybné dlužní úpisy, řádění lapkovského bratrstva jurátů, to všechno se Václavovi hromadí na stole. Navíc musí umravňovat protřelého magistra Šebka a snášet plísnění ctihodných měšťanů i své dobré ženy Kateřiny. Knížka je to zábavná, skvěle načtená. Nelze se zbavit dojmu, že ony ty středověké postavičky, urozené i stavu nízkého, se velice podobají dnešní vrchnosti a poddaným.

Lena79
12.03.2023 5 z 5

Kniha se mi četla dobře. Podrychtáře Václava jsem si vcelku oblíbila. Navíc nechybí nahlédnutí do běžných životů tehdejších Pražanů.

Dant76
28.02.2023 5 z 5

Stejně jako první díl, čtivě a svižně psáno. Pěkný a vtipný příběh.

rafan65
28.10.2022 5 z 5

Opět pěkné čtení příběh je napínavý a vtipně napsaný. U některých pasáží jsem se hodně bavil a docela se těším na další knihu.

LenkaWal
13.10.2022 5 z 5

Tahle série mě fakt baví. Škoda, že je tak málo dílů.

drakamena
18.09.2022 5 z 5

Skvěle jsem se u této audioknihy bavila. Hlášky naprosto k popukání, hlavně magistr Šebek opět perlil: "Co ti mám povídat, dva blázni v jedný boudě." Korunu pak všemu nasadil král Václav, když jmenoval "statečného rytíře" rychtářem Starého Města. Je vidět, že politikaření se prostě nemění...

Alma-Nacida
13.07.2022 5 z 5

Podrychtář Václav neztratil nic ze spádu, humoru, ani výborně podaných reálií. Dokonce ani nebyli dopadení všichni lotři, dočista jako dnes, a ani ten konec světa se zatím nekonal.
Nemám co vytknout, bavilo mě to a oceňuji i historický vhled. Jdu i do dalšího dílu.

18LenkA12
02.07.2022 5 z 5

Skvělý a dobrodružný příběh podrychtáře Václava. Děj se četl úplně sám a byl obohacen o překvapivé události a činy jednotlivých postav. Knihu můžu jen doporučit.

kruppe
19.05.2022 5 z 5

Výborná historická detektivka, která vám dává nahlédnout do každodennosti městského obyvatelstva v době (ne)vlády Václava IV. Tentokrát podrychtář Václav od Černého koně řeší zapeklitý případ žhářství nejen na staroměstské radnici. Pavel Hrdlička zkušeně kombinuje detektivku s historií. Pracuje s historickými mírami, tehdejším počítáním času (staroměstský orloj ještě nestojí) a používá dobovou právnickou rétoriku. Vše v míře takové, aby to čtenáře příliš nezatěžovalo a aby se v tom po pár stranách bez nutnosti listovat dozadu zorientoval. Navíc, jeho dialogy jsou vycizelované, jak nože šmejdíře Maříka. Hlavně mezi magistrem praeconum Šebkem a podrychtářem. To si, čtenářskej, piš!

tereza1198
21.03.2022 5 z 5

Kvalitní historický příběh z období předhusitské Prahy, kde nechybí oheň, vražda, pivo, banda biřiců, manželské souboje o sukno a pár nedorozumění. Skvěle vykreslené charaktery a prostředí středověké Prahy. Perfektní a hned si dám máz piva a šup na další díl.

mira399
10.01.2022 5 z 5

Ani další vyprávění o podrychtáři Václavovi mne nezklamalo a opět jsem se moc bavila. Vtipný a svižný příběh. Navíc miluji vyprávění o staré Praze, kdy si představuji, místa kde se děj odehrává a jak vypadají dnes. Těším se na další pokračování.

Jaruš7
07.12.2021 5 z 5

Druhý díl ze série stejně vydařený jako první.
Kdo s ohněm zachází, tomu úhradou činu je nezáviděný ortel.

Citace:" Manda byla absolutní přebornicí urážek na otevřené scéně. "Á tady máme ouda vší spravedlnosti."
"Já křesťanka, měšťka osedlá, poplatnice všech platů, lózungů a jinech zlodějstev se nedočkám spravedlnosti, dokud tady nebude sedět nějakej nekřesťanskej ouřada?"
Každý detail příběhu je vycizelovaný do lesku.
Živoucí postavičky plné rozparáděného elánu ve všem co stojí za pohled.

Hezký poslech - jedna radost. *******

jaroiva
20.09.2021 4 z 5

Ani nějak nevím, o co tam vlastně šlo, ale strašně dobře se to poslouchalo.
Mám možná raději nějaké detektivky se zločinem z vášně, ale líbí se mi tahle atmosféra konce 14. st.
Jdu na další díl.

Janadvorackova
30.07.2021 5 z 5

Autor má tak vytříbený způsob vypravování :). V jeho podání ožívá středověká Praha a její známí, i méně známí obyvatelé tak dokonale, že máte pocit, že jste její součástí.

Příběh začíná požárem radnice, vraždou, další vraždou, měšcem, jednou bývalou prostitutkou, bandou biřiců (u nich nevíte, nezabuší-li vám za chvíli na dveře).
Václav řeší sympaticky reptavou ženu Kateřinu, zároveň všechny problémy za posledních pár dní. Furt honí partu lapků, tedy on dedukcí dojde k tomu, jak se to všechno zvrtlo. A vy mu to věříte, protože jdete po stejných stopách.

Třeba u knížek jiného autora, který píše podobné věci mívám dojem, že mi všechno podsouvá a nenechá mě si věci domýšlet a na hrdiny si udělat názor.
Tady mám o mnoho kladnější dojem a hrozně chci další díly :).

Štítky knihy

historické detektivky krimi

Autorovy další knížky

Pavel Hrdlička
česká, 1942 - 2021
2012  80%Smrt nosí rudé škorně
2014  89%Kdo s ohněm zachází
2015  88%Žebrákova pomsta
2018  91%Pouť oběšenců
2016  90%Úkol pro šaška

Kniha Kdo s ohněm zachází je v

Právě čtených1x
Přečtených247x
Čtenářské výzvě17x
Doporučených19x
Knihotéce161x
Chystám se číst57x
Chci si koupit15x
dalších seznamech5x