Kdo je psychopat

Kdo je psychopat https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/193226/kdo-je-psychopat-193226.jpg 4 25 3

Zneklidňující čtení nejen o možných přehmatech psychiatrické profese. Co kdyby společnost nebyla postavena na racionálních základech, ale místo toho by ji pohánělo šílenství? Tato myšlenka inspirovala Jona Ronsona k dobrodružné výpravě do světa psychopatů. Na své cestě potkává autor psychopaty, osoby, do jejichž života vstoupilo šílenství, a experty, jejichž úkolem je šílenství diagnostikovat. Ke zmíněné skupině odborníků patří také vlivný psycholog Bob Hare, který vytvořil všeobecně uznávaný test psychopatie. Od něho se autor knihy učí umění rozpoznávání psychopatů, což je dovednost, která svým nositelům poněkud mámivě napovídá, že šílenství může být skryto všude kolem nás... Díky kombinaci šarmu a důkladného investigativního pátrání je tato kniha nejen zábavná, ale také otevřená a upřímná, když odhaluje nebezpečné skutečnosti a pokládá závažné otázky týkající se toho, jak definovat normalitu ve světě, v němž jsme stále více posuzováni podle našich nejtemnějších stránek. Naleznete v ní mimo jiné také skutečné příběhy diktátorů, vrahů, zarytých popíračů útoků 11. září 2001, ředitelů gigantických firem, ale i rozhovory se špatně diagnostikovanými nevinnými.... celý text

Žánr:
Literatura faktu , Literatura naučná , Psychologie a pedagogika

Vydáno: , CPress
Originální název:

The Psychopath Test: A Journey Through the Madness Industry , 2011


více info...

Přidat komentář

Standa24
10.10.2019 2 z 5

Knížka mě zklamala, čekal jsem něco jiného a více odborného. Většina kapitol mě moc nezaujala, autor se sám snaží diagnostikovat psychopaty a jeho jedinou kvalifikací je kurz od Roberta Harea.

Mermaid
21.02.2018 5 z 5

Pro mě skok do neznáma, kterého ale určitě nelituji. Knihu jsem četla poměrně dlouho, protože jsem si prakticky každé uvedené jméno googlila, což mohu doporučit, informace "navíc" jsou mnohdyještě zajímavější než ty, co se vůbec mohly vejít na papír.
Kniha má několik kapitol, zpětně musím konstatovat, že ta první mě bavila zdaleka nejméně, ale každému sedne něco jiného.
A teď k věci: "Kdo je psychopat?" Evidentně kdekdo. I když se autor snaží zdůraznit, že testování může být v rukou nesprávné osoby třeba vyhodnoceno příliš subjektivně, některé znaky jsou prostě zřejmé a docela rychle vám dojde, jak přesně sedí na část naší politické špičky včetně nejvyššího.
Škoda, že tyto testy nejsou pro všechny kandidáty povinné. Za to bych se přimluvila. A do té doby alespoň za to, aby si každý volič přečetl tuto knihu. Stojí za to.


rekkky
21.09.2017 4 z 5

Kniha obsahuje zajímavé fakta, události a popisuje odvětví, které je určitě naplněno zajímavými příhodami, takže o zábavu v konstruktivním provedení není nouze. Kdo je psychopat je vhodně rozdělena do kapitol, které na sebe volně navazují a autor připližuje tématiku psychiatrie povedeným způsobem. Jednotlivé pasáže můžou působit nevyrovnaně, ale velkou výhodou je bohaté ústřední téma.

Autorovy další knížky

Jon Ronson
anglická, 1967
2010  64%Muži, co zírají na kozy
2014  82%Kdo je psychopat
2014  80%Oni. Na potulkách s extrémistami

Kniha Kdo je psychopat je v

Přečtených43x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených3x
Knihotéce14x
Chystám se číst42x
Chci si koupit11x
dalších seznamech2x