Kdo bude plakat, až tady nebudeš?

Kdo bude plakat, až tady nebudeš? https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/141148/bmid_kdo-bude-plakat-az-tady-nebudes-sto-QB9-141148.JPG 4 180 30

Žijete plným a smysluplým životem? Využíváte zcela svých možností, svého vnitřního potenciá­lu? Máte jasno v tom, co byste chtěli v životě dokázat? Umíte odpouštět? Žijete tak, abys­te mohli umřít štastní? Co po sobě zanecháte, až se odeberete na věčnost? A komu budete chybět – kdo bude plakat, až tady ne­­budete? Robin Sharma, autor světového bestselleru Mnich, který prodal své ferrari, shrnul svou životní moudrost a filozofii, jakož i praktické postřehy a poznatky do stovky životních lekcí, v nichž ve zhuštěné podobě formuluje principy, které by si měl osvojit každý, kdo se rozhodl vzít život do vlastních rukou a učinit jej smysluplným. Záběr otázek a rad, které autor ve svém malém životním rádci předestírá, je široký – od zdánlivě prostých doporučení (Naučte se žádat o to, co chcete; Soustřed’te se na to podstatné; Prožijte den bez hodinek; Res­pek­tujte své instinkty; Vytvořte si osobní kodex chování; Naučte se mlčet) přes hluboké výzvy k zamyšlení (Objevte své poslání; Neodkládejte život na neurčito; Důležitá je cesta, nejen cíl; Žijte tak, abyste mohli umřít š astní) až po lek­ce zcela nevšední a originální (Splácejte svůj nájem laskavostí; Přehrejte si svůj vlastní pohřeb; Zkro te svoji opičí mysl; Založte si účet lásky; Bud’te stromem sklánějícím se k zemi.)... celý text

Žánr:
Duchovní literatura , New Age

Vydáno: , Rybka Publishers
Originální název:

Who Will Cry When You Die: Life Lessons from the Monk Who Sold His Ferrari , 1999


více info...

Přidat komentář

Kampal
21.01.2024 4 z 5

Výborná kniha.

Filomena1961
02.05.2023 5 z 5

Perfektní kniha, která ve svých krátkých lekcích nám ukazuje, jak žít lépe, spokojeněji, šťastněji a je to jen na našem rozhodnutí. Velice zdařilý způsob zpracování nás vede k zamyšlení nad tím jaký vedeme život a co sami můžeme změnit. Poutavé čtení. Doporučuji.


Lucckah
26.02.2023 5 z 5

Kniha se mi moc líbila a doporučuji přečíst :)

Ayen
19.03.2022 5 z 5

No teda ... jedno velké wow!
Říkám vám, že takhle knížka, je naprosto úžasná. Kapitoly jsou kraťoučké, takže v nich není žádné zbytečné okecávání a to se mi moc líbilo. Velká životní moudra jsou shrnuta do jedné věty. Někdy se stalo, že právě jedna taková věta, mě zastavila na celý den a já jsem si hlavu mohla ulámat, jak jsem nad ní urputně přemýšlela.
Pokud se stejně jako já plácáte životem a nevíte co se sebou, určitě doporučuji sáhnout po této knize.

Popko
10.03.2022 3 z 5

Motivační kniha, která stojí za přečtení

Starmoon
19.02.2022 4 z 5

Tiež máte také dni, kedy sa vám nechce vyvárať, ale skrátka si dáte – a máte chuť na – polotovar? Tak toto sa občas deje mne nielen v kuchyni, ale aj pri čítaní.

Jasné, že táto kniha nie je žiadne jahňacie, hoci sa tak možno tvári, skôr taký vyprážaný syr, ale niekedy človeku fakt stačí pripomenúť si v pár odsekoch napísaných jednoduchým štýlom niečo také banálne ako trebárs to, že netreba strácať zo zreteľa, čo je dôležité, že sa oplatí tešiť z prostých vecí alebo nedočítať každú knihu do konca.

Iste, niektoré autorove „životné rady“ nie sú univerzálne (napr. buďte lepším rodičom), iné mi pripadali takmer až ako nonsens (menej spávajte... Vážne? Chcem ho vidieť, ako to povie do očí matke bábätka, nedajbože dvojčiat :D), ale našla som si tu aj viacero lekcií, o ktorých som prvýkrát čítala uňho (hoci tuším, že nie sú jeho „vynálezom“) a myslím si, že stoja za aplikovanie, konkrétne:

* hrajte sa na realitu a predstierajte

* vytvorte si kódex každodenného správania

* noste kartičku so svojimi cieľmi

* urobte si zoznam svojich problémov

* požehnajte svojim peniazom

* ťažkosti považujte za požehnania

* naplánujte si prestávky na starosti.

Iné autorove knihy sa čítať nechystám, ale táto ma pozitívne naladila a „nakopla“, hoci v niektorých oblastiach s autorom nenájdeme prienik.

kristyna.havlov
30.04.2021 5 z 5

Skvela kniha, davam maximum hvezdicek. Mela jsem ji pujcenou z knihovny, ale urcite takova to kniha stoji za to ji mit ve sve knihovne. Je v ni opravdu soustu rad (presneji receno sto), ktere je fajn si pripomenout nebo zaradit do sveho zivota.

MichelleKing
30.09.2020 5 z 5

Krásné čtení

HynekBee
17.04.2020 5 z 5

Doporučuji, kdo to se sebou myslí vážně, tak zde najde mnoho věcí na přemýšlení. ;)

Marekh
22.08.2019 5 z 5

Tuto knihu jsem obdržel jako dárek. Autor uvádí 100 lekcí (kapitol) jak zlepšit svůj osobní, pracovní či duchovní život. Lekce jsou krátké a přehledné. Myslím si, že většina mouder je pro člověka užitečná, a pokud by se jimi řídil, tak kvalita života by byla mnohem lepší. Autor čtenářům radí například, aby brzy vstávali a udělali si pro sebe čas, vedli si deník, mluvili sami se sebou, během dne se smáli, podívali se na film, zdůrazňuje kvalitu spánku před kvantitou, přečetli si knihu a poslechli hudbu, uměli naslouchat druhým, dokázali odpustit, prošli se po lese, dokázali mlčet, uměli říci slovo NE, nezvedali za každou cenu telefon.. V knize nalezneme spoustu dalších rad. Zajímavá byla také lekce - Přehrejte si svůj vlastní pohřeb.

Myslím si, že deník by mě nebavil psát, ačkoliv chápu, že člověk by do něj mohl zaznamenat pocity a myšlenky a má to nějaký význam. Rovněž kapitola - Vytvořte si vlastní poradní sbor - vede k zamyšlení, ale touto radou bych se neřídil, nepřipadala mi pro mě užitečná. Na knize se mi také líbilo, že autor uvádí citáty významných osobností a začleňuje je do jednotlivých lekcí.

Líbila se mi také jedna lekce pojednávající o knihách. Autor doporučuje dát knize šanci po určitý čas, ale pokud nás kniha neosloví, neměli bychom za každou cenu pokračovat a dočíst knihu do úplného závěru. Neměli bychom zbytečně ztrácet čas a raději bychom si měli vybrat jinou knihu, protože na světě existuje spousta jiných knih, které se nám budou líbit mnohem více. S tímto názorem souhlasím, i když v minulosti jsem se vždy snažil přečíst knihu do konce, ačkoliv se mi příliš nelíbila.

Přál bych si, když se probudím do nového dne, abych měl úsměv na tváři, abych se těšil do nového dne, abych měl radost, že jsem na tomto světě. Mnohdy je tomu právě naopak. Myslím si, že autor má pravdu v tom, že pokud jsme špatně naladěni od počátku dne, tak den nebude stát za nic. Pokud je člověk dobře naladěn, je to na něm poznat, vyzařuje z něj pozitivní energie, která se může přenášet na jiné lidi a tuto energii může předávat dalším lidem. Pokud je tomu obráceně, energii jim spíše může odebírat. V mém případě je to jako na houpačce a některým lidem jsem už o tom vyprávěl. Někdy se cítím dobře, mám radost z nejprostších maličkostí, směji se bezvýznamným věcem. Když se směji jen tak bez příčiny, anebo si vzpomenu na nějakou úsměvnou historku z minulosti, tak třeba leckterý člověk by mě mohl považovat za podivína. Ale to nevadí. Říká se, že SMÍCH léčí a podle mě je to pravda a prodlužuje nám život. Autor v knize radí, abychom si denně dávkovali smích. Mám pocit, že ze mě vyzařuje energie, jsem pozitivně naladěný a jde to poznat. Chtěl bych se s ostatními objímat a povídat si a zároveň také ostatním naslouchat, dát jim vnitřní sílu a podpořit je, být přítelem a kamarádem. Jenže existují dny, kdy jsem na dně, kdy si říkám, jestli by nebylo nejlepší se vším skoncovat, že nemá smysl pokračovat na této životní pouti. Obestírají mne černé myšlenky, beznaděj, do ničeho nemám chuť, nejsem schopný se z ničeho radovat, vše vidím v šedivých a černých barvách, mám myšlenky, které se neodvažuji nikomu říci, protože by se jich lidé zděsily. Připadám si osamocený, mám pocit, jako bych byl na všechno sám. Přemýšlím nad tím, proč jsem takový jaký jsem?! Proč se tolik odlišuji z mého pohledu od ostatních, zejména od mých vrstevníků?! Pokládám si otázku, proč nejsem jako ostatní?! V takových chvílích mám tendenci se srovnávat s jinými. Jsou to chvíle, které bych nikomu nepřál prožít a myslím si, že málokdo by je dokázal pochopit. Postupně dochází k zlepšení, pozvolnými kroky a po čase se zase dostávám do rovnováhy. Moc bych si přál, aby u mne převládaly slunečné dny, plné pohody, smíchu a radosti a chmurné dny byly spíše výjimkami než pravidlem.

Při čtení knihy jsem do sebe dostával po malých douškách pozitivní energii, viděl jsem se v některých situacích, většinou jsem s autorovými radami souhlasil. Nejtěžší ze všeho je najít jakousi vnitřní sílu a přimět se myslet pozitivně, a pokud chceme dosáhnout nějaké změny, musíme se sami o to přičinit. Celkové změny nelze provést mávnutím kouzelného proutku jako v pohádkách. Je to dlouhodobý proces, ale když alespoň člověk si vybere nějaké moudro z knihy, kterým se bude řídit, tak mu to určitě bude ku prospěchu.

Autor v minulosti pracoval jako právník, jeho bratr je oční lékař. V knize uvádí názorné příklady, které slyšel z vyprávění, anebo prožil osobně. Také poukazuje na to, aby rodiče nezanedbávali děti, protože děti rostou jako z vody a jednoho dne budou dospělí, čas tak rychle utíká. Potom by rodiče mohli litovat času, který jim nevěnovali, ale čas se už nedá vrátit zpět.

Myslím si, že kniha stojí za přečtení. Ke knize se určitě časem vrátím a třeba si vyberu nějaké lekce, do kterých se znovu začtu, aby mě naladily na pohodovou náladu. Časem uvažuji, že si přečtu knihu MNICH, KTERÝ PRODAL SVÉ FERRARI.

Citáty, které mne oslovily:

Odpuštění je vůně, kterou fialka zanechává na botě, která ji zašlápla.

Pronášení slibů, které vlastně nemyslíme vážně, se stává dosti rozšířeným zlozvykem, jemuž podléháme již dosti dlouho. Vážným problémem je to, že pokud nedodržujete své slovo, ztrácíte důvěryhodnost. Když ztratíte důvěryhodnost, zpřetrháte pouta důvěry. A zpřetrhání pout důvěry nakonec vede k řadě rozvrácených vztahů.

surikata246
17.08.2019 5 z 5

Překrásná a velmi poučná kniha.

intelektuálka
11.12.2018 5 z 5

Kniha, kterou jsem v sobě musela nechat doznít...

Je konec roku - a člověk by měl bilancovat, poučit se ze svých chyb...

V této knize jsem našla spoustu myšlenek k rozvaze - některé uvedu :

Mahátma Gándhí : Vy sami buďte tou změnou, po které nejvíce toužíte v okolním světě.
Rainer Maria Rilke : mějte trpělivost se vším, co ve vašem nitru zůstává nevyřešené. ..nepátrejte po odpovědích zrovna teď... nemohou vám být dány, protože jste k nim ještě nedozráli...

Matka Tereza : Neexistují žádné velké činy. Existují pouze malé činy, vykonávané s velkou láskou.

Chalil Džibrán : Vaše děti nejsou vašimi dětmi. Jsou syny a dcerami touhy Života po sobě samém.

J. J. Rousseau : Vydáte-li se opačným směrem, než je zvykem, téměř vždy uděláte dobře.

A : vybudujte si knihovnu mistrů - každý podle svého vkusu...

Já tu i ve svém věku objevila myšlenky, které jsem neznala.
Pořád nejsem tak moudrá, abych neuměla naslouchat jiným.

A moje odpověď na položenou otázku : nechci, aby někdo plakal, až tady nebudu... nechci člověka zatížit smutkem.. lásku má člověk dát za života.

Toto dílo velmi doporučím - těm, kdo umějí naslouchat.

anna0480
22.11.2018 4 z 5

Motivační knížky mám ráda. Spousta z nich mi už tolikrát pomohla, ukázala mi správný směr. A právě tahle kniha je jednou z nich.
Sto lekcí od muže, který se zabývá motivací lidí, pomáhá jim, aby dosáhli toho největšího úspěchu - ať už se jedná o život osobní nebo pracovní.
Kniha je členěna do sto krátkých kapitolek, z nichž každá má jednu, maximálně dvě nebo tři strany, tudíž si z nich opravdu vezmete jen to podstatné.

P. S. Díky radě tohoto pána jsem s sebou (opět) začala nosit knihu. Kamkoliv jdu, je mou společnicí a já konečně trávím například chvíle ve vlaku efektivně. Hurá!

New-radus
05.11.2018 2 z 5

Mám pocit, že jsem se nedozvěděla nic převratného, nic co bych dávno nedělala nebo nečetla jinde.

dominika1897
17.10.2018 5 z 5

Moc hezky se čte. Ráda se k ní vrátím.

Adwil
06.09.2018 5 z 5

líbila se mi struktura krátkých a výstižných kapitol se zaměřením na různé oblasti života

Osobně mi to vyhovuje mnohem více než zasazení jeho mouder do knih s "rádoby" dějem - viz Mnich s ferrari a Surfař....apod

Capkomi
24.05.2018 5 z 5

Příjemná motivační kniha, ale nic násilného. Oceňuji vlastní příběhy z praxe.

HonzaBohm
20.03.2018 4 z 5

Knížka obsahuje 100 životních lekcí, které jsou velice poutavé a určitě Vás donutí si některé vzít k srdci.
Doporučil bych jí všem, kteří mají rádi sebezdokonalování, popřípadě takový ten psychologický pohled na Život.

DanyGlover
28.09.2017 5 z 5

Návod jak být vždy ve střehu a v souladu s vesmírem. Krátké a velice čtivé kapitoly.

petra7210
04.07.2017 4 z 5

Stojí alespoň jednou za přečtení :)