Kde život náš je v půli se svou poutí
kniha od: Josef Jedlička
KoupitKoupit eknihu
Prvotina Josefa Jedličky se stala bezprostředně po vydání literární událostí, doslova zjevením, a také ideologickým skandálem, který vedl mimo jiné k zákazu dalšího vydání. Autor o své próze tenkrát řekl: "Nepsal jsem knihu, ale shromažďoval svědectví o naší době, o Litvínově padesátých let dvacátého století a o budoucnosti, v níž jednou musí vyrůst všechna radost světa, protože nelze trvale žít bez radosti a bez naděje." Svým ohlédnutím se kdesi uprostřed životní pouti na cestu, kterou urazil, a snahou pochopit smysl lidského osudu a dění kolem dokázal touto nesyžetovou prózou evokovat s neuvěřitelnou silou atmosféru první půle padesátých let nejen na severu Čech, dal čtenáři možnost spoluprocítit realitu zbavenou iluzí a falešného optimismu v působivé umělecké zkratce, jdoucí až na samu podstatu duševní bídy všedního života lidí v letech začátků socialistického budování. V době vydání to byla věc nevídaná a ojedinělá, a dodnes tahle próza neztratila nic na své působivosti. Naše druhé vydání je doplněno některými úryvky pozdějšího data i stránkami, které tehdy padly za oběť cenzuře....celý text
https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/232096/big_kde-zivot-nas-je-v-puli-se-svou-pou-232096.jpg 3.857Romány, Literatura česká
Vydáno: 1994, Mladá fronta
Kde život náš je v půli se svou poutí
Komentáře (8)
Kniha Kde život náš je v půli se svou poutí

tragikomická obraznost, mnohdy až cynický detail a silně zhuštěná intertextová provázanost, próza klade na čtenáře vysoké nároky, na jeho kulturní rozhled, znalost historického kontextu i na soustředění, zejména kvůli návratnosti metafor a obrazným i sémantickým analogiím

Kniha obsahuje 4 hodně silně filozofické příběhy ze socialismu... bohužel mi to moc nesedělo ... nespíš to nebyl můj šálek čaje (nejspíš mi neseděly přímé řeči v podání pomlček ...)

Začátek téhle lyrické prózy může člověka zmást, až odradit. Kdo ale vydrží, dostane svou odměnu. A možná uvidí 50. léta jinak, než se ukazují v hodinách dějepisu. Ne snad nějak vyleštěná a zkrášlená, spíš naopak, ale v mnohem živější, uvěřitelnější a víc zasahující verzi.

"Nejdřív je to tragický mollový akord smyčcového ansámblu nad jednotlivými údery kotlů. Krajina pustá a rozrytá, s disonantními cellovými motivy komínů. Všechno. Všechno. Po silnici se blíží auto, v jehož světlech šumí déšť. V opačném směru, klopýtavě retardujíce, táhnou dva shrbení lidé čtyřkolový vozík. Pak složitá tónová architektura zvolna klesá až na prapůvodní a překvapující melodii sladkého zvlnění krajiny. Jako dlouhé oblé tóny fléten a hobojů vyznačují dráty elektrického a telefonního vedení její hrubý obrys, znejasňovaný smyčcovými glissandy kouře a mlhy. Stále a stále se to opakuje. Kaluže, marně a neukojitelně svolné zrcadlit hvězdy. Žesťová světýlka povrchového bagru. Ale náhle je zřejmé, že smyslem toho původního tragického akordu není ani tma, ani to retardující klopýtání muže a ženy vedle žebřiňáčku, ale po půltónech stoupající hmota tmavých zavlhlých baráků za tou branou s nápisem Domov Stalinovců."
Lyricko-epická novela zasazená do Litvínova (kdo tam alespoň chvíli žil, jako já, ještě více k textu přilne) padesátých let plná matafor, obrazotvornosti, alegorií a parabol, filosofických úvah mísících se s obnaženými epizodickými příběhy lokálních postav.
Opomíjená česká próza, ne vždy lehká na čtení, svědectví doby budování průmyslového socialismu ve znovu přiřknutých Sudetech, kondenzovaná a syrová. Název díla odkazuje k úvodním veršům Pekla Dantovy Božské komedie.

Spíše filozofický pohled na éru padesátých let, kdy se překotně budovalo, ať to mělo smysl nebo ne. Opožděné reportáže od Mňačka jsou syrovější a konkrétnější.

Úžasná kniha ,která je bohužel pozapomenutá jako sám autor. Kniha velice zajímavě ukazuje realitu padesátých let.

Výborný román poněkud pozapomenutého autora. Chce-li člověk poznat pocity lidí padesátých let, kdy nechybělo budovatelské odhodlání téměř při žádné činnosti, a přesto vše nebylo tak růžové, pak doporučuji tento román.
Štítky
česká literatura socialismus Litvínov 50. léta 20. století
Autor a jeho další knihy
1968 | ![]() |
1994 | ![]() |
1991 | ![]() |
2010 | ![]() |
1992 | ![]() |
2009 | ![]() |
Kniha Kde život náš je v půli se svou poutí je v
Přečtených | 79x |
Čtenářské výzvě | 5x |