Kde končí země

Kde končí země https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/164687/bmid_kde-konci-zeme-164687.jpg 5 23 8

Polární kraje, vrcholy světa, mořské hlubiny Když člověk definitivně uvěřil, že je Země kulatá, začal se zajímat o to, co je na pólech. Pro dřevěné křehké lodě byli dlouho nepřekonatelnou bariérou mohutné ledy a pro lidi krutý mráz a surové povětrnostní podmínky. Ale člověk krůček po krůčku přece jen pronikal do krajin věčného ledu a sněhu a nakonec dobyl i oba póly. Potom postupně prochodil zamrzlé kraje a v Antarktidě založil nespočetné výzkumné polární stanice. Tam v mírové jednotě z nových hledisek zkoumá svou rodnou planetu i vliv nejbližšího vesmíru na ni. Člověk se usadil na rovinách, v údolích řek, na úpatí pohoří, a jen pomalu se odvažoval k vrcholům. Bál se jich, ale zároveň ho přitahovaly. Nejdříve to byli jen nebojácní jedinci, kteří neodolali volání hor. Pak odvážných lezců přibývalo, až se narodilo horolezectví. Člověk kolektivně překonával »hranice svých možností« a vrcholy světových horstev až po ten nejvyšší. Člověk je tvor suchozemský a z obrovských vodných rozloh dlouho znal jen hladinu pobřežních moří. O hloubkách oceánů dlouho nevěděl nic. Až výzkumné cesty mořeplavců leccos odhalili, avšak programově zkoumat mořské hlubiny začali vědci až v devatenáctém století. A ponořování se desítky metrů pod hladinu a budovaní stanic na mořském dně, to je věc posledních desetiletí. Kdo, kdy a za jakých podmínek objevil ten který bod v neznámém zamrznutém světě, o tom hovoří první část této encyklopedické knihy. Kdo, kdy a za jakých podmínek zdolal ten který vrchol, o tom se čtenář dozví z druhé části, a kdo, kdy a za jakých podmínek sestoupil do mořských hlubin, o tom hovoří poslední část obsažné, poutavé a bohatě ilustrované kroniky lidského hrdinství, vynalézavosti, zdatnosti, moudrosti a tak trochu i dobrodružství. Hranice Země. Kde jsou? Čtěte!... celý text

Literatura naučná Cestopisy a místopisy Příroda, zvířata
Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

Earth´s Last Frontiers , 1971


více info...

Přidat komentář

téravokudlaná
28.01.2021

Krásná kniha!!!!!!

Sova15
23.05.2020 5 z 5

Krásná kniha, moc mě bavilo sním o objevech a dálkách. Často jsem se k ní vracela a proč se nevrátit i teď?


endyamon
25.05.2018 5 z 5

Vynikajúce! Na to, že ide už o 41-ročnú knihu, morálne zastarala len posledná časť o objavovaní oceánov, prvým dvom častiam nie je čo vytknúť, úžasné a atmosférické čítanie.
Veľmi kvalitne spracované (textovo aj fotograficky). Prečo mám pocit, že v dnešnej dobe sa už na takejto úrovni náučné publikácie nerobia?
Cenný prírastok do mojej zbierky.

Rade
22.03.2016 5 z 5

Svého času to byla moje hodně oblíbená kniha, ke které jsem se opakovaně vracela. Doplněna spoustou fotografií, mapek a - co zvlášť oceňuji - dobovými obrazy. Stále vidím působivý obraz kapitána Oatese, potácejícího se dobrovolně zemřít do sněhové bouře při tragické Scottově výpravě k jižnímu pólu...

encyklopedie
26.02.2016 5 z 5

Tahle kniha vyšla, když jsem měl víc jak 30 roků. Přesto u mne zvítězilo dobrodružné srdce a tuhle knihu jsem si zamiloval na celý život. Rád se k ní vracím a budu v ní pořád nadšeně listovat.

Hun
29.09.2015 5 z 5

Překrásná kniha, která dokázala vylíčit tragické osudy některých výprav tak živě, že si nezadala s nejlepší beletrií.

adelinka
03.02.2014 5 z 5

pekná dobrodružná kniha plná fotografií, máp...rozdelená na Zamrznutý svet, Strecha sveta a Tajomstvá mora...

JiříŠkorpík
28.09.2013 5 z 5

Myslím, že je to ta pravá kniha, pro dobrodružné povahy, které láká tajemství odlehlých míst a historie jejich dobývání člověkem. Četl jsem ji poprvé jako náctiletý, ale rád se k ní vracím.