Kde končí stromy a začínají hvězdy

Kde končí stromy a začínají hvězdy https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/493230/bmid_kde-konci-stromy-a-zacinaji-hvezdy-OEz-493230.jpg 2 6 1

Osobitá sbírka milostných sonetů a dalších působivých básní o břízách, samotě, noci a tajemství si zaslouží pozornost pro své formální zpracování, rytmickou znělost, různorodost námětů a rozkvetlou češtinu, která veršům dodává poetický půvab. Básně navíc doprovází snové ilustrace, v rukou tak držíte dílo dvou autorů.

Přidat komentář

rozaaalie_
22.09.2023 2 z 5

„...Je slunce, měsíc a ona. A mé slunce je ona. Jste vy, já a ona, ale vy nejste ona.“

Tato knížka mě bohužel unavila, zklamala a vyždímala. Proto jsem se rozhodla "krátce" vypsat alespoň klady, ale především zápory, které bohužel převažovaly.

Nejdříve ZÁPORY:
- Dílo je psané zastaralou, někdy snad až archaickou češtinou, která často brání čtenáři báseň vůbec pochopit.
- Opakující se tematika a také slova (např. víla, elfka, květy/květenství, chvění, vzdech, atd).
- Anotace slibuje znělost, ale ve většině textů mi osobně chyběl právě rytmus a měla jsem problém s délkou.
- Ať jsem se snažila jak jsem se snažila, drtivá většina metafor, přirovnání, obrazů a celkově básnických prostředků mi nedávala smysl (o to víc mě to mrzelo, když jsem objevila nějaké krásné).
- A musím to prostě zmínit znova: ten zatracený jazyk! Samozřejmě, že poezie nemusí být jen moderní. Ale tady z těch textů jsem měla vibe jak z konce 16. století. To i Shakespearovy sonety jsou víc dobové, pardon.

Pár KLADŮ nakonec:
+ Naprosto nádherné ilustrace!
+ Většina opravdu kraťoučkých básní, které nepoužívaly přehnaně zastaralý jazyk, byly fenomenální (bohužel je jich z celkových 93 asi tak 6).
+ Oceňuju především občasné experimenty s textem, i když ubíraly na ucelenosti.

Tak a je to. Pokaždé, když mám zhodnotit sbírku básní, mě polije studený pot. Zvlášť pokud se jedná o začínajícího autora. Protože sama vím, jak těžké je někdy vyrovnat se s negativní recenzí. Na závěr bych jen ráda dodala, že četba poezie je ryze osobní zážitek. Ano, pravdou je, že tahle kniha mě neoslovila, ale vás třeba může. Nenechte se negativními recenzemi odradit. Ba naopak, berte je jako výzvu k tomu, abyste si na dané dílo udělali jak se říká obrázek sami. A třeba nakonec můj názor vyvrátili.

Štítky knihy

česká poezie

Autorovy knížky

2022  30%Kde končí stromy a začínají hvězdy

Kniha Kde končí stromy a začínají hvězdy je v

Přečtených6x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce1x
Chystám se číst2x