Kde je mi dobře
Harriet a Wyn se potkali na vysoké a od té doby jsou dokonalý pár. Hodí se k sobě jako sůl a pepř, med a čaj, pomazánka a žemle. Až na to, že už se k sobě zas tak moc nehodí – z důvodů, o kterých spolu nemluví. Před pěti měsíci se rozešli. A ještě to neřekli ani svým rodinám, ani nejlepším přátelům. A když přijde čas na každoroční dovolenou s přáteli, musí spolu spát v jedné ložnici luxusního letního domu v Maine, kam všichni pravidelně jezdí už skoro deset let. Dovolená „na chalupě bývala pro Harriet odpočinkem od skutečného světa, kde mohla na nádherný, bezstarostný týden zapomenout na běžné starosti a vychutnávat si víno, přítomnost nejlepších přátel, atmosféru přímořského městečka a slaný vzduch. Chalupa je pro ni místo, kde je jí dobře… A navíc se k ní váže víc než dost intimních, důležitých vzpomínek. Tento rok je ale dovolená vyčerpávajícím divadlem pro přátele, kteří o rozpadu Harrietina a Wynova vztahu nemají ani tušení. Oba se shodli, že s nepříjemnými zprávami počkají, aby ostatním nezkazili výjimečný týden. Předstírat, že jste ve vztahu s někým, s kým jste osm let žili, musí být přece hračka…... celý text
Originální název: Happy Place, 2023
Komentáře knihy Kde je mi dobře
Pustila som sa do tejto knihy kým ešte slniečko (trochu) hrialo a bola som naozaj zvedavá na ďalšiu knihu od autorky. Zatiaľ mám za sebou dve a ani jedna ma nesklamala.
Od tejto som nemala žiadna očakávania. A aj tak mám pocit, že boli všetky splnené.
Brala som tento príbeh príliš osobne a nevedela som sa odpútať. Bolo to akoby som ja priamo prežívala taký ťažký rozchod.
Úplne som sa zamilovala do vzťahu Harriet a Wina. A do priateľstva ich partie.
Bol to krásny príbeh. Bude mnou dlho rezonovať.
I když ne v úplně letním období, tak se mi letos podařilo přečíst alespoň jednu prázdninovou slunečnou oddechovku. V mém případě šlo o první setkání s autorkou, které sice není všude hodnoceno tak kladně, jako její jiná díla, ale já byla vlastně spokojená.
Harriet a Wyn se potkali na vysoké a od té doby jsou dokonalý pár. Až na to, že už se k sobě nějakou dobu zas tak moc nehodí – z důvodů, o kterých spolu nemluví. Je to pár měsíců, co se rozešli, ale ještě to neřekli ani svým rodinám nebo nejlepším přátelům.
Co se tedy může stát, když se znovu potkají na každoroční dovolené se svými kamarády a musí předstírat, že se vůbec nic neděje?
Celou knihou nás provádí Harrier, zvaná Harry a její nejlepší přátelé, včetně Wyna. S Harry se vracíme do minulosti, kde je jí dobře, i kde začíná její trápení a doplňujeme si tak části skládačky z přítomnosti.
I když jsem knihu četla z mnoha důvodů dlouho, nakonec mě příběh moc bavil, ačkoliv je rozvláčnější, protože sledujeme děj jen několika dní. Postavy mi byly sympatické, vykreslené prostředí se mi moc líbilo a rozhodně si od autorky přečtu i něco dalšího.
„Udělala bych cokoli, abych se vrátila na to místo, kde je mi dobře, mimo čas, kde se nás nemůže dotknout nic ze skutečného života.“
Harriet odlétá na dovolenou za svými nejlepšími přáteli. Když dorazí na místo, čeká ji tu nepříjemné překvapení – dorazil i její ex Wyn, protože nikdo z jejich party neví, že se už před pěti měsíci rozešli. Celý týden se s Wynem rozhodnout předstírat vztah, aby nenarušili poklidný průběh tradiční dovolené. Stará láska ovšem nerezaví.
Jak dopadla moje první zkušenost s Emily Henry?
Ve zkratce: styl autorky mě bavil, příběh bohužel už o dost méně.
Autorka píše svěže a nenuceně, chápu její popularitu v knižní komunitě. Moc mě bavily dialogy postav, které byly vtipné a pohotové, takže kniha se mi četla poměrně snadno a příjemně.
Příběh sám o sobě mě ale zklamal. Šla jsem do knihy poměrně naslepo a začátek mě navnadil na letní feel-good romantiku, bohužel postupně se ukázala, že kniha stojí na second chance trope a ten mi osobně moc nesedí
Celou knihu jsem tápala, proč se vlastně hlavní hrdinové rozešli – knihou se prolínají jejích vzpomínky na společné chvíle a jejich vztah se zdál naprosto pohádkový. Zhruba polovinu knihy mě navíc štval Wyn, když Harriet neustále připomínal, že ona je dokonalá a ta pravá – rozešel ses s ní, zlomil jí srdce, co jí to teď děláš?
Celý konflikt na mě ve výsledku působil vyhroceně a zbytečně – stačilo si promluvit a všechno si vyříkat (a taky kápnout božskou přátelům, nedokážu si představit, že bych před rodinou i kamarády půl roku tajila, že jsem po rozchodu). MLUVTE!!!!!
Co oceňuji, byla linka, která se točila kolem Harriet a její práce a vyhoření.
3*/5* Pokud máte rádi second chance trope, kniha by Vám mohla sednout lépe, než mně. Určitě i tak ale dám šanci dalším knihám autorky, protože to bylo odpočinkové a svěží čtení. Její knihy budou asi ideálka na léto
Tuto knihu jsem dostala jako dárek k narozeninám a asi bych si ji sama nekoupila. Trošku mě odrazuje nálepka "plážové čtení". Je to opravdu oddychový příběh, alespoň tak jsem ke čtení přistupovala. Příběh o bývalém páru, který na sebe narazí během každoroční letní dovolené s přáteli, kterým o svém rozchodu neřekli. Líbilo se mi, že se příběh odehrává ve dvou časových rovinách, v době, kdy se pár poznal a jejich příběh jako páru, a v současnosti, kdy spolu pár již netvoří. Kniha za mě byla příliš dlouhá, poslední zhruba čtvrtinu mi připadalo, že se děj uměle natahuje. Když autorka naťukla vážné téma, popsala ho z mého pohledu povrchně, nešla k podstatě. Asi tato kniha nebyla pro mě tou nejlepší volbou. Nicméně věřím, že jako letní oddychovka jistě splní svůj účel.
Knihu jsem si na doporučení kamarádky vzala k moři jako plážové čtení (přesně, jak je psáno na zadní straně obálky). Byla to zároveň první kniha, kterou jsem od této autorky přečetla. Nakonec to pro mě ale nebyla tak lehká a bezstarostná četba, jakou znám například od Ali Hazelwood. Příběh mě zaujal svou autenticitou a blízkým tématem – sama jsem čerstvě dostudovala a začínám svou pracovní kariéru, takže jsem se s hlavními postavami dokázala velmi dobře ztotožnit. Chápu, že pokud se čtenář nachází v jiné fázi života, kniha na něj nemusí zapůsobit tak silně. Rozumím také negativní zpětné vazbě ohledně komunikace mezi postavami, ale právě v tom podle mě spočívá její autenticita. A přestože částečně nesouhlasím se závěrem životní cesty dvou hlavních postav, kniha se pro mě stává jednou z nejoblíbenějších.
Tahle knížka asi nebyla pro mě.
Anotace knížky zní opravdu skvěle, tak jsem se těšila, že dostanu příjemnou letní oddechovku s krásným letním příběhem. Oddechovka to sice byla, ale bohužel ten děj tak skvělý nebyl. Čekala jsem něco ve stylu Lásky po Španělsku nebo Hypotéza lásky, ale dostala jsem spíše smutnější příběh.
Postavy byly sympatické, ale žádná mi nepřirostla nějak extra k srdci. Nejsympatičtější mi přišla Cleo, naopak nejméně sympatická byla Sabrina, přišlo mi že je někdy zbytečně protivná. Celkově mi přišlo, kdyby ty postavy mezi sebou více komunikovali, tak by nebyly takové spory v knížce.
Co ale musím pochválit je čtivost, knížka se dobře čte, i když příběh není tak skvělí a stránky mi mizely pod rukama.
Za mě knížku moc doporučit nemůžu, ale myslím si, že je to tím, že jsem od knížky čekala něco jiného a proto mi nesedla a taky si myslím, že by se mi knížka možná líbila více, kdybych byla starší. Každopádně na autorku nezanevřu, protože mám doma ještě knížku Knihomolové.
Knihomolové jsou za plný počet, ale tato kniha je na opačném spektru. Tentokrát mi ostrovtip autorky přišel nucený, vypravěčka příliš pubertální a nevěrohodná. Z mého pohledu určeno pro náctileté čtenáře, ačkoli dění typu pařby a spol. by mne asi neoslovily ani jako náctiletou. Celé to připomíná deník z Bravíčka, rozhodně ne literaturu, kterou bych chtěla číst. Ani jako oddechovku.
Kde je mi dobře? U téhle knížky. Určitě to nebylo to nejlepší, co jsem v životě četla, ale bylo mi u toho prostě dobře a to od knihy tohoto žánru očekávám. :)
Kde je mi dobře je dojemná, upřímná a zároveň lehce melancholická romance o dvou lidech, kteří se kdysi milovali… a možná se milují pořád.
Harriet a Wyn tvořili perfektní pár alespoň navenek. Ale co se stane, když se vztah rozpadne a vy to musíte celé jedno léto skrývat před nejbližšími přáteli? Henry bravurně vystihuje napětí, bolest i nevyslovené emoce mezi dvěma lidmi, kteří si nejsou lhostejní, ale zároveň se ocitli v bodě zlomu.
Atmosféra přímořského městečka a nostalgická chalupa v Maine tvoří nádherný kontrast k emocionálnímu zmatku hlavních postav. Ačkoliv příběh řeší rozchod, jeho poselství je plné naděje, síly přátelství a odvahy čelit pravdě i když bolí.
Kniha je citlivou a autentickou sondou do vztahů, dospívání a toho, co vlastně znamená „místo, kde je nám dobře“. Pro čtenáře, kteří hledají víc než jen klasickou romantiku tohle je román, co zůstane v srdci.
Knihu jsem četla na doporučení své čtrnáctileté dcery, která jí četla v angličtině. To bylo i mým plánem, ale v knihkupectví byl český překlad v akci za 49 korun, tak jsem si jí nakonec koupila.
Jsem ráda, že kniha stála jen tak málo peněz, jinak by mi to bylo líto. Příběh je takový nijaký. Nevím, jestli za to může skutečnost, že současně jsem četla ještě anglicky knihu od Abby Jimenez, která je úplně jiný level a ze které jsem nadšená.
Mě příběh moc neoslovil. Jedná se o druhou šanci na vztah, ale to zpracování bylo strašné, nezáživné.
Mám v plánu si od této spisovatelky přečíst Knihomoly, tak doufám, že to nebude takové zklamání jako u Kde je mi dobře.
Moje první kniha od autorky a za mě to bylo jedno velké zklamání. Kniha byla jednu dobu hodně propagovaná a ta krásná obálka s nádhernou ořízkou na mě všude vyskakovala, takže jsem neodolala a pořídila jsem si ji do své knihovny. Po přečtení ji ale ze své knihovny určitě vyřadím a pošlu dál (což se mi mimochodem zatím ani jednou nestalo). Příběh je sám o sobě nezáživný a už dlouho se mi nestalo, že bych se do čtení tolik nutila. Upřímně nevím, zda si od autorky ještě někdy něco přečtu. Koukala jsem, že nedávno u nás vyšla nějaká novinka opět s krásnou obálkou, ale na seznam knih k přečtení si ji prozatím nepřidám. Možná za pár let přijde čas na druhou šanci a já si ji z knihovny přeci jen vypůjčím. Do té doby se autorce budu vyhýbat obloukem. Soudě podle vysokého hodnocení si ale kniha nějaké čtenářky získala, takže je jasné, že sto lidí, sto chutí. Znamená to jediné: musíte si knihu přečíst a udělat si o ní obrázek sami. Já si jdu spravit chuť.
(SPOILER)
Myslela jsem si, že si beru romantickou komedii, letní oddechovku k bazénu a místo toho jsem dostala depresivní příběh o partě kamarádů a o tom, že všechno v životě jednou končí.
První půlku jsem měla velké nutkání knihu odložit a nevracet se k ní, vůbec mě nebavila, ale zároveň jsem byla zvědavá na to, až konečně bouchne to, co celou dobu viselo ve vzduchu. Celou dobu mě rozčilovalo, že hrdinové spolu vůbec nemluví. Nejenom hlavní hrdinové, ale i postavy, které mají být přátelé. Ve výsledku byl příběh hodně melancholický, vracel se k starým dobrým časům a k něčemu, co už není, byl hlavně o sebenalezení. Postupně příběh gradoval, ale první polovina byla opravdu nudná a vůbec mě nebavilo číst o tom, že se tam nic neděje a proto hodnotím pouze třema hvězdama, ačkoli jsem si v příběhu našla několik myšlenek, které mě oslovily a které jsem si uložila na později. Každý máme svoje místo, kde je nám dobře.
Kniha se mi moc líbila. I když v tom nenajdete nic světaborného,žádnou záhadu ani senzaci....Přesto mě děj vtáhl a všechny postavy jsem si oblíbila,jejich přátelství i lásku.Bylo to pohodové čtení pro letní dny:o))
Kniha je krasna...me chytla za srdce hned...kdo ji tady hejti, je mozna v jine fazi zivota a tak se ho to nedotkne...ale kdo miluje...miloval nekdy vi kolik urcite situace vyvolavaji pocitu a tady o emoce neni nouze.
Zas a znova zjistuju...ze kdyz je spousta spatnych reakci, tak me se bude kniha libit a naopak. Prosim dejte knizce sanci, nez si prectete komentare a trochu se jimi nechate nahlodat. Mozna radeji nectete komentare ke kniham vubec
Ale to byste se nedocetli .. Ze tato kniha je laskyplna...mila, smutna, empaticka, krasna a vtipna...!
Je hodne podobna knize "Nadeleni pred Vanoci." E.Henry je sazka na jistotu. Pokud se ti tato libila uplne te nadchne od Emily Henry Knihomolove.. Moje srdcovka
Do půlky knihy mně to nebavilo vůbec a myslela jsem, že knihu odložím, ale druhá půlka byla o dost lepší. Nebudu tvrdit, že je to nejlepší kniha od Emily Henry, ale nakonec jsem v ní našla i nějakou tu myšlenku a dojemný závěr :)
Ta obálka a barevná ořízka knihy je krásná. Ani nevím, jak jsem se ke knize dostala, ale je to taková klasická oddechovka. Přestože nemám ráda přeskakování časové osy (jedna kapitola v přítomnosti, druhá v minulosti) tady mi to až tak nevadilo. Jak už to u takových knížek ale bývá, začátek se táhne a člověk než se něco dozví, už je konec.
Knížku jsem si nechala dát k narozeninám kvůli hezké obálce a ořízce. Pak jsem zjistila že se tam bude střídat minulost s přítomností a to mě docela odradilo. Bytostně jsem se knížce vyhýbala. Před pár dny jsem o ní začala přemýšlet a řekla jsem si, když ne teď tak už nikdy.
Jsem ráda, že jsem si ji přečetla. Příběh mě hodně překvapil. Ze začátku mě trošku odrazoval styl psaní, ale po pár kapitolách už bylo vše v pořádku. Určitě bych prosila propracovanější konec. Na to že tam došlo k docela velkému životnímu rozhodnutí, tak mě mrzelo že to bylo tak odbyto. Ovšem i tak jsem spokojená a moc příjemně překvapená.
A mně se to líbilo. Bylo to pro mě velmi odpočinkové a milé. Taky bych si přála vědět co vlastně chci a jestli to co dělám je opravdu to co chci ...
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
láska pro ženy partnerské vztahy romantika kamarádi, přátelé dovolená partnerské rozchody Nová Anglie romcom falešné randěníEmily Henry také napsal(a)
| 2021 | Letní sázka |
| 2023 | Knihomolové |
| 2022 | Alex, léto a já |
| 2018 | Milionkrát June |
| 2024 | Kde je mi dobře |

71 %
80 %

Tak tohle pro mě bylo překvapení. Podle obálky jsem očekávala nenáročnou oddechovku, ale v knize byla nečekaná hloubka a smršť emocí. Moc jsem si to užila a doporučuji.