Každý má svůj osud

Každý má svůj osud https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/280308/mid_kazdy-ma-svuj-osud-x6G-280308.jpg 3 4 1

V knize jsem se pokusil popsat osudy tří generací v různých časech a režimech. S laskavým dovolením mého kamaráda Zdeňka Štancla, se stali členové jeho rodiny hrdiny příběhů, které se určitě podobají mnoha jiným. Nutno ovšem dodat, že celá jeho rodina prožívá v knize příhody nejen své, ale převážně mé, nebo jiných lidí, které jsem v životě poznal. To znamená, že mnohé události se staly někde jinde a někomu jinému, jak už to v knihách někdy bývá. Není přece důležité, kdo které příhody ve skutečnosti prožil, ale to, že vše co je napsáno, se stalo. Pokud se někdo v příběhu pozná, není to určitě náhoda. Umím si představit, že lépe informovaný čtenář o některém popisovaném prostředí prohlásí, že to bylo ve skutečnosti jinak, možná ještě daleko horší. Bude mít dozajista pravdu. Ale věřte, že co jsem pochopil z vyprávění, nebo sám prožil, bylo často velmi nepříjemné, ale lidská mysl naštěstí ty nejstrašnější zážitky a pocity časem zředí, aby mohl člověk vůbec dále žít. Proto se vedle úsměvných a citových prožitků, nesmí zapomínat na zlo, faleš a krutosti, které zejména každou totalitu provázejí. Jak řekl klasik: „Který národ se nepoučí ze své minulosti, je odsouzen si jí znova prožít.“ Jedna z hlavních postav je Eva. Nevypadala jako dokonale upravená a nalíčená modelka, ale byla přirozeně krásná a stále přitažlivá. Bylo to takové dvojče herečky Libušky Šafránkové. Ale jak historie často dokazuje, krásné ženy to v životě nemají vždy jednoduché, a ona k nim rozhodně patřila. To ovšem neznamená, že by nepoznala, co je to štěstí. Ostatně, jedno z největších bylo, že se jí narodil syn. Posuďte, jak už jeho početí bylo romantické.“... celý text

Žánr:
Romány , Literatura česká

Vydáno: , Plot
více info...

Přidat komentář

Ctv
26.01.2020 3 z 5

Dle anotace se jedná o románové vzpomínky. Já bych knihu popsala spíš jako sepsané střípky vzpomínek na dobu nedávno minulou. Všechny hlavní postavy (Eva - Zdeňkova maminka, Zdeněk a jeho kamarád Jirka) knihou tak elegantně proplouvají, ale vlastně je za celou tu dobu moc nepoznáme. Prožíváme s nimi různé příhody jak ze soukromého, tak z pracovního (to především) života, ale tak nějak na povrchu. Zdeněk i Jirka strašně rychle a nečekaně v knize dospějí, založí rodiny a nic z toho s nimi neprožíváme jako příběh. Nehodnotím to zákonitě negativně, jen mi ty postavy prostě nepřirostly k srdci.
Zážitky z předrevolučních dob jsou jistě zajímavé. Mohou být i dost překvapivé pro někoho, kdo o té době ještě mnoho knih nepřečetl.
Kniha se četla dobře, jen přímé řeči a rozhovory mezi hrdiny byly občas trošku šroubované.

Autorovy další knížky

Vladimír Mikuláš
česká, 1947
2016  65%Každý má svůj osud
2002  33%Policejní úsměvy¨

Kniha Každý má svůj osud je v

Přečtených6x
Čtenářské výzvě4x
Knihotéce1x
Chystám se číst3x
Chci si koupit1x