Každý kopec bere...DECH

Každý kopec bere...DECH https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/346474/mid_kazdy-kopec-bere-dech-iqp-346474.jpg 5 3 2

Volné pokračování knih: Každý kopec má své ... NEJ, Každý kopec stojí za ... TO, Každý kopec se zvedá … VÝŠ Víte, které z českých kopců jsou nejsladší? Cukrák a Medník. Tím ale výčet sladkostí nekončí. Na Břeclavsku se nachází kopec, kterému se říká Cukrmandle. A jaké nejpikantnější názvy české kopce mají? Je jich víc, autorem byly nominovány: Buzíček, Pičulín, Pičhora a Kokotsko. Pomyslně zvítězil ten poslední, hlavním důvodem bylo, že na jeho úpatí vyvěrá pramen s názvem Čůráček. Milan Silný je bedlivým pozorovatelem a všímavým poutníkem. Poeticky vykresluje českou krajinu, místy v knize i básní. Rozebírá názvy měst, městeček a vesnic, kopců i kopečků, zamýšlí se nad jejich vznikem a svérázně je vykládá. Každý navštívený vrchol obohatí o zeměpisné údaje, téměř nikdy nechybí nadmořská výška. Sám o sobě prohlašuje: „Baví mě zdolávat na kole nejrůznější kopce, hory a vrcholy. Pokořil jsem jich celkem dost a za tu dobou jsem poznal, že každý kopec je jiný. Tím nemám na mysli tvar, nadmořskou výšku či náročnost stoupání. Každý kopec má v sobě něco, co neumím přesně vyjádřit. Z některých to vyzařuje na dálku a z blízka je to doslova cítit. Je to duše? Karma? Aura? Nevím. Každý kopec se chová jinak. Některý vzdoruje a nechce za žádnou cenu podlehnout. Jiný mě naopak zve a nemůže se dočkat, až mu vrchol „vojedu“.“ Knihou se můžete inspirovat k výletům na nejzajímavější kopce České republiky a blízkého pohraničí. Dozvíte se, kde leží Čertova hrbatina, Slepičí hory s vrcholy Kohout a Slepice, kdy u nás soptila nejmladší sopka, kde je nejteplejší, nejslanější, nejnegativnější i nejkrušnější hora a spoustu dalších zajímavostí. Jen vyrazit. Protože nesedět doma na zadku je podstatně zajímavější, než sedět doma na zadku.... celý text

janina66
janina66
08.10.2020 5 z 5

Půjčila jsem manželovi v knihovně, protože je cyklista a rád zdolává kopce. Nakonec jsem se sama do knihy začetla. Moc se mi líbily popisy pro mě neznámých kopců a jejich úžasných názvů. Já je ovšem raději zdolávám pěšky.

Mufa
Mufa
06.07.2019 5 z 5

Další z knih od autora. Na některých kopcích jsem dokonce na kole byla (i když asi schůdnější cestou). A na některý určitě musím. Opět se to četlo parádně. Už se těším, až vyjde další díl. Věřím tomu, že vyjde ;-)


Autorovy další knížky

Milan Silný
česká, 1970
2009  81%Každý kopec má své... NEJ
2014  84%Cyklistické maso v České kotlině
2010  80%Každý kopec stojí za...TO
2012  87%Každý kopec se zvedá...VÝŠ
2017  100%Každý kopec bere...DECH

Kniha Každý kopec bere...DECH je v

Přečtených5x
Knihotéce13x
Chystám se číst4x