Za řekou Styx

Za řekou Styx https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/124332/mid_za-rekou-styx-iyC-124332.jpg 4 188 35

Kay Scarpettová série

< 5. díl >

Vražda jedenáctileté dívenky Emily rozruší ospalé, poklidné městečko Black Mountain. Jeho obyvatelé si zakládají na své spořádanosti a mírumilovnosti, zločin tohoto typu je pro ně něco nepochopitelného – proto jsou schopni bez mrknutí oka odsoudit i zcela nevinného člověka. Místní policie si přizve na pomoc doktorku Kay Scarpettovou, detektiva Petea Marina a specialistu FBI Bentona Wesleyho. Právě jim se totiž podařilo před časem odhalit mnohonásobného vraha, jehož rukopis se nápadně podobá novému případu. Sotva se však rozběhne vyšetřování, objeví se za podivných okolností další mrtvola… a stopy vedou až do výzkumného ústavu, v odborných kruzích bizarně přezdívaného Umrlčí farma.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The Body Farm , 1994


více info...

Přidat komentář

berila
17.12.2023 3 z 5

Tak tento díl mě trochu zklamal a to hlavně v objasnění první vraždy. Tady se mi zdá, že autorka nevěděla, co napsala na začátku, protože na konci některé okolnosti vraždy vůbec nebyly objasněny a asi ani být nemohly (nechci prozrazovat děj, takže to dál nerozvedu). Co se týče druhého úmrtí, tak to objasněno nebylo vůbec. Škoda, autorka píše čtivě a určitě si i přesto přečtu další díly.

Mája777
14.12.2022 4 z 5

Já jsem spokojená. Takové retro vyšetřování. Jenom ty vraždy jsou jako ze současných knih. Tak jo, jedeme dál:)
(14. 12. 22 - 28 197 - 63)


Pišta33
19.07.2022 1 z 5

Právě jsem dočetl sérii Tess Gerritsenové o Jane Rizzoliové a Maure Islesové a toto mi přišlo minimálně o úroveň níž. Za řekou Styx byla moje první a taky poslední kniha této série

TeaPeter
28.02.2022 4 z 5

Mnohem lepší než předchozí díl. Jen používání ich formy už po čase unavuje a s tím, jak se hlavní hrdinka postupně povahové posouvá, to výrazně snižuje čtenářský zážitek - občas by z ní jeden nejraději udělal jejího vlastního klienta. Celkem by mě také zajímalo, jestli to, co se píše o snímačích otisků prstů je stále pravda (nebo vůbec pravda byla) - to by byla dobrá díra v bezpečnostním návrhu.

Bedřich63
22.10.2021 5 z 5

Autorka i v tomto díle odvedla velice dobrou práci. Trochu by mohlo vadit, pokud by i v dalších dílech byla soudní patoložka s právnickým a lékařským vzděláním ve vyšetřování případů popředu před FBI a všemi ostatními bezpečnostními složkami. Případ vraždy holčičky vyřeší sama a jen tak mimochodem ještě na vedlejšák pomůže s odhalením toho, co postihlo její neteř.
V normálním životě těžko uvěřitelné, ale tady popsáno s velkým umem. Příběh má spád a je tam spousta informací z prostředí vyšetřování násilných činů, které čtenáře baví.
Tak snad se v dalším pokračování zaslouží o vyšetřování i pánové, protože se chystám na další díl. :-)

bigben
02.09.2021 4 z 5

Prostě oddychová detektivka....

ivzu77
17.05.2021 4 z 5

Jelikož jedu tuto sérii knih zcela od začátku a docela často po sobě, stále mám v paměti předchozí díly a vnímám, jak se postava Kay vyvíjí. Ať v profesním nebo osobním životě. Nyní již dokonce má k dispozici "mobilní telefon v autě" :-)
Líbí se mi její vztah s Bentonem, naopak mne mrzí vztah s Marinem a Lucy také získává svou identitu.
A trochu mne překvapilo, že se změnou své pracovní pozice se více musí starat do věcí policie a FBI, už nejsme tedy jen na pitevně :-)
Jdu na další díl...

Květinka008
02.04.2021 3 z 5

Když jsem ji v mládí četla poprvé, vím, že jsem byla knížkou nadšená. Nyní už méně, nějak jsem se nemohla srovnat s více rozjetými ději a sžít s hlavní hrdinkou. Ta mi připadala jako příliš velký Všeználek, kam přišla, tam našla něco, co policajti přehlédli, měla všude přístup, pletla se do vyšetřování nad rámec svého oboru... Nemyslím si, že by to takhle fungovalo (ani v Americe), mám raději krimi příběhy více realistické. Víckrát číst nebudu, knížka poputuje dál...

georginaa
17.10.2020 5 z 5

Kay je jednička ve svém oboru. Pokud má mrtvolu před sebou, dokáže policii vyvrátit jejich špatnou teorii a ukáže jim cestu k novému vyšetřování. Mnohonásobný vrah tak nedokáže konečně uniknout spravedlnosti.

petra3597
16.08.2020 5 z 5

Chytlavá detektivka, která je dobře napsaná a čte se na "jeden zátah" .

jan6775
07.05.2019 4 z 5

napětí v této knize nechybí a rozuzlení pro mně bylo překvapením.

eiramka
15.12.2018 3 z 5

S Kay Scarpettovou víte do čeho jdete - zajímavý případ, osobní vztahy a problémy, prostředí , postavičky - prostě detektivka, kdy se necháte unést dějem a zakážete si myšlenky , že spousta situací je víc než nereálných a přitažených za vlasy (o logických lapsusech nemluvě). Odpočinula jsem si u ní - nic víc jsem nechtěla ani nečekala.

moudivlacek
19.04.2018 4 z 5

O tomhle díle nevím, co si mám myslet. Samozřejmě je tu vražda, kterou Kay má pomoci vyšetřit, ale ty vztahy s Marinem, Lucy, Bentonem ... Do toho se objeví někdo z minulého dílu, vše se prostě otřásá v základech. Něco dopadne dobře a něco teprve ukáže čas.
Přesto mi tento díl přišel hodně jako ze skutečného života obyčejných lidí.
Jsem zvědavá na další díl.

Kerberos
18.06.2017 4 z 5

až na Lucy dobré

Abigail8
30.04.2017 4 z 5

Asi do polovice som mala zmiesane pocity. Zdala sa mi miestami dost drsna, nerobilo mi dobre citat ako trpelo a zomrelo male dievcatko, na moj vkus dost podrobne opisane, ale zasa ako som neskor zistila, pre celkovy dej to bolo dolezite. Taktiez ma nebavi velmi citat pri detektivkach o vedlajsich problemoch vysetrovatelov a tu mi isla ta pasaz s Lucy a Marinom dost na nervy, spravali sa ako nezreli pubertiaci. Do polky za mna priemer, ale potom som nemohla pustit knihu z ruky, kym som ju neprecitala. Poslednych sto stran som hltala stranu za stranou. Vraha som sice od zaciatku tipovala, ale nakoniec to bola dost dobra detektivka. Vela veci do seba zapadlo a hlavnu hrdinku si nejde neoblubit, takze v konecnom dosledku odporucam :)

VerčaFF
04.02.2017 4 z 5

Výborná kniha, až do konce napínavá, já jsem tedy netušila, kdo je vrah, až do místa, kdy na to přišla hlavní hrdinka. Líbí se mi ta atmosféra amerického zapadákova, policejní vyšetřování, pitevny a logické probírání důkazy. Podobá se to seriálu Sběratelé kostí

Radous
21.01.2017 2 z 5

Je to něco na způsob nepřímé úměry – čím vyšší díl, tím nižší kvalita. Nechci zrovna říct, že se tato kniha nelíbila, ale mi dost vadila následující věc: stále se ztenčuje význam (a propracovanost) hlavní dějové linie, tedy řešený případ, na úkor osobních peripetií Dr. Scarpettové. Už to není nefalšovaná detektivka, ale román říznutý detektivkou. Už i ta klišé se tam objevují, dokonce začínám přestávat k některým ústředním postavám ztrácet sympatie (snad až na toho řízka Marina). Je to škoda. Každopádně marně přemýšlím, jestli nejsem přečtením pěti dílů v řadě jaksi „překrmen“ a proto moje kritika narůstá, nebo na mě působí žena jako hlavní hrdinka (a žena jako spisovatelka), zkrátka jestli to není spíš „ženské čtení“. Už jsem to v jiném komentáři zmiňoval, nicméně zrovna tohle mi přijde trochu ujetý. Asi si dám od této série chvíli pauzu. Takže detektivní část knihy 3,5/5; balast 2/5

renefer
14.01.2017 4 z 5

Moje první kniha od této spisovatelky, opravdu dobré detektivní počteníčko. Jen bod dolů za Lucy, se kterou se jednalo jako s malým nesvéprávným děckem, přitom by potřebovala pár facek.

postrach
13.08.2016

Touhle knihou to začalo .Autorka si mě získala a od té doby čtu všechny knihy,které vyšly.

Gabcatko
16.02.2016 4 z 5

Napínavá a čtivá detektivka, i když konec pro mne zas až tak velkým překvapením nebyl, ale to možná proto, že podobnou zápletku jsem četla v poslední době i jinde. Nebyla to má první kniha od autorky a ty předchozí knihy se mi líbily více.