Kaukazský zajatec

Kaukazský zajatec https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/492615/bmid_kavkazsky-zajatec-Idz-492615.jpg 4 31 3

Dve novely L.N.Tolstoja čitateľa uvedú do bojov na Kaukaze. Obidve konfrontujú predstavu o bojovej sláve a pocity nadradenosti nad rodovým usporiadaním kaukazských kmeňov s realitou a krutosťou skutočnej vojny, v ktorej veľmi málo záleží na sláve a v ktorej je niekedy ťažko odlíšiť víťaza od porazeného.

Literatura světová Povídky
Vydáno: ekniha , Zabudnuté knihy
Originální název:

Кавказский пленник (Kavkazskij plennik) , 1872


více info...

Přidat komentář

martin4950
04.03.2023

Super soubor, kerý vám ukáže trochu mladšího Tolstoje, než na kterého jsme zvyklí. Život statkáře a po dobrodružství prahnoucího vojáka na Kavkaze. Alláh není Alláh

jprst
31.10.2020 5 z 5

Tento výbor z povídek Tolstého jsem četl před mnoha lety ještě jako student a docela si pamatuji, že většina povídek byla "stravitelná" a nalákala mě na další autorovy knihy. Ale v té době jsem na "boj" s jeho dílem ještě neměl, k tomu je zapotřebí dozrát.


kacaabba
05.02.2014 5 z 5

Četl jsem pouze Hadži Murat a Kavkazský zajatec. Téma muslimského světa mne bere, tak proto to nadšení. A k tomu Tolstoj, můj oblíbený spisovatel.
Maximálně ještě v budoucnu přečtu Kozáky, víc z tohoto souboru povídek neplánuji.
Mimochodem, četl jsem Kavkazského zajatce i z pera Puškina - podobné téma, podobný příběh (jen jednoznačně v hávu romantismu), až jsem si říkal, zda Tolstoj neopisoval... :-)