Nová doba

Nová doba https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/431639/bmid_nova-doba-jpf-431639.jpg 4 464 132

Strhující příběh jedné kavárenské dynastie na přelomu 20. století Wiesbaden, 1945 Mladá Hilda sotva dokáže uvěřit svému štěstí. Válka skončila a kavárna U Anděla zůstala jako zázrakem ušetřena. Přes všechny překážky chce tento rodinný podnik s bohatou tradicí opět učinit skvělým místem setkávání významných osobností, čímž byl proslulý dříve. Mladý mír však již brzy zkalí první konflikty. Když přijde do kavárny půvabná mladá žena a představí se jako její sestřenice Luisa, vyvolá to v Hildě nedůvěru. Kdo je tahle záhadná Luisa, která se z Východního Pruska dostala až do Wiesbadenu? Narůstající rivalita mezi oběma ženami ohrožuje harmonickou atmosféru v kavárně. Dokud Hilda i Luisa nakonec nepochopí, že mají cosi společného – tajemství z válečné doby, jež je dodnes děsí.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Historické romány

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Eine neue Zeit , 2019


více info...

Ludmila91
Ludmila91
16.03.2024 4 z 5

Oddychove čtení. Ze začátku jsem měla problém se zorientovat v postavách ale pak už to bylo lepší. Hezká kniha

zdenek118
zdenek118
08.03.2024 5 z 5

Velmi poutavý příběh z konce 2. světové války zachycující těžký život a osudy příslušníků jedné německé rodiny Kochových, vlastních po několika generací kavárnu ve Wiesbadenu. Autorka knihy představuje zajímavým způsobem v jednotlivých kapitolách všechny členy rodiny v době absolutního nedostatku všeho v rozbombardovaném poválečném městě. První díl této trilogie mě zaujal a dobře se mi četl i když byl místy dost rozvláčný. Určitě si přečtu i další pokračování. Knize dávám 5*


tabaluga
tabaluga
16.02.2024 4 z 5

Příběh z Německa z konce druhé světové války jedné kavárenské rodiny. Život je popisován z více pohledu jednotlivých osob. Takové oddychove čtení.

werick
werick
13.12.2023 5 z 5

Čtivé a poutavé, pěkný příběh z konce 2. světové války z pohledu života v Německu. Určitě si přečtu další díl

Dudlík08
Dudlík08
30.10.2023 5 z 5

Při čtení prvních stránek pro mne bylo složitější se zorientovat mezi postavami, ale jen co se člověk začetl, tak už to bylo super :) Číst o druhé světové válce není nikdy příjemné a ani zde to nebylo výjimkou a ne všechny linie děje končily šťastně. Těším se na pokračování, i když se trošku bojím, že už nebude tak zajímavé jako první díl této série :)

Amazonka72
Amazonka72
11.10.2023 3 z 5

Žádná velká literární sláva to nebyla... pro mě první kniha od této autorky a přiznám se, že se mi do četby dalších knih moc nechce. I když je vždy zajímavé sledovat osudy hrdinů v delším časovém rozmezí...
Příběh byl příliš rozvláčný, a přitom se dalo velmi dobře odhadnout, kam autorka míří. Rušil mě i styl psaní většinou ve 3. osobě, bylo to neosobní.
Co však musím ocenit je pohled do zajímavé historie 20. století. Knih, které by popisovaly příběhy obyčejných lidí v Německu, tolik není. Obvykle se uchylujeme k příběhům těch, kteří patřili ke straně "napadených" a nikoli "agresorů". Jak je však patrné, tak obyčejní lidé odnesli válečnou hrůzu se vším všudy, bez ohledu na to, na jaké straně barikády stáli. Za zajímavé téma dávám tři hvězdičky.

kob
kob
13.09.2023 4 z 5

Trošku zdlouhavé, ale velmi zajímavé. Vlastně jsem asi ještě nikdy nečetla o tom, jak žili Němci na konci války a těsně po ní.

DeniPes
DeniPes
28.08.2023 2 z 5

Oceňuji pohled do tehdejšího válečného/poválečného Německa. Ale víc si z knihy pamatovat asi nebudu, takový dojem bohužel ve mně zase nezanechala.

mariva
mariva
10.07.2023 5 z 5

První díl vypadá nadějně, tahle série bude určitě zajímavá. Je zvláštní vidět události z konce války z pohledu Němců a bude zajímavý i další poválečný vývoj.

astroweb
astroweb
24.06.2023 5 z 5

Velice, velice čtivé a poutavé. Nečekal jsem, že po Panském domě se mi bude od autorky líbit ještě něco víc.

Janča1532
Janča1532
12.06.2023 5 z 5

Krásně napsaná kniha. Bavili mě všechny postavy.Každej někde jinde,ale přitom sou spjati s domovem a lidmi který znají,nebo během války poznali.Statečná Luisa nakonec taky dostane svou rodinu.Už se těším na další pokračování,který mám připravený.

marli58
marli58
16.05.2023 5 z 5

Konec 2. světové války. Zajímavý pohled z druhé strany. Ze strany obyčejných Němců, kteří válku přežili s menší či větší újmou jak po fyzické, tak psychické stránce. Moc se mně líbilo jakým obětavým a zároveň samozřejmým způsobem se o sebe celý dům - jak majitelů kavárny, tak nájemníků - dokázal nezištně starat a zároveň společně pomáhat ukrývat židovku. Američané a Britové jsou pro Němce okupanti a Rusů se neskutečně všichni bojí. Už se těším na druhý díl. Pěkné.

E_Lan
E_Lan
16.04.2023 5 z 5

Krásné, smutné, poutavé a dlouhé. I přes tu neskutečnou délku se člověk nenudí a příběhy, které se vzájemné splétají, baví po celou dobu a navíc dávají příležitost podívat se na konec druhé světové války z pohledu obyčejných Němců. Bravo!

vikaa
vikaa
15.04.2023 4 z 5

Kniha líčí osudy německé rodiny, která vlastní uměleckou kavárnu a jejich přátel. Příběh rodiny se odehrává na sklonku 2. světové války, ale především po porážce Německa. Autorka líčí život obyčejných lidí, kteří se musí vyrovnat s tím, že je celý svět odsuzuje a zřejmě i právem. Nepřestávají však žít, doufat a milovat...Já si čtení užila a doufám, že se brzy dostanu i k dalšímu dílu.

Le Chat
Le Chat
05.04.2023 4 z 5

Nakonec přidávám čtvrtou hvězdičku, pokračování číst určitě nebudu. Nejsympatičtější mi byla Luisa.

JaneSnapeová
JaneSnapeová
16.02.2023 3 z 5

Přečteno... Kavárna u Anděla se odehrává po válečné době,kde se seznamujeme s různými postavami žijící v Německu. Za mě má děj sestupovou tendenci, asi posledních padesát stran jsem se musela do čtení nutit. Někdy jsem nechápala uvažování hlavních hrdinů, kniha mi přišla zmatečná a až moc ,,lehká", na to, že je příběh zasažen po válečné době. Do dalšího příběhu se nejspíš nepustím.

rilajaan
rilajaan
14.02.2023 3 z 5

K této knize mám rozporuplné pocity, některé části byly super, jiné jsem četla jen, abych se dostala k tomu co mě zajímalo. A chování některých postav jsem nechápala.

Ahmose
Ahmose
29.01.2023 3 z 5

Kaviareň U anjela bola pre mňa veľkým prekvapením. Podľa anotácie som očakával skôr ľahší príbeh o budovaní kaviarne s trochou romantiky. Bol som dosť rozladený, keď som zistil, že to tak vôbec nie je. Prvé kapitoly obsahujú pomerne veľké skoky v čase a zobrazujú život nemeckého obyvateľstva tesne pred 2. svetovou vojnou.
Na jednu stranu bolo zaujímavé preniknúť do mentality vtedajšej spoločnosti, na druhú stranu som sa do knihy akosi nevedel skutočne začítať. Postupne sa dostávame na koniec vojny a pribúdajú postavy, a kapitoly písané z ich pohľadu. Máme možnosť čítať z pohľadu vojaka na fronte, ukrývajúcej sa židovky, ženy, ktorá uteká z obsadeného mesta, francúzskeho väzňa a aj z pohľadu Hildy, ktorá sa snaží prežiť v zbombardovanom meste. Myslím, že tu presne platí, že menej je niekedy viac. Príbehy kĺžu skôr po povrchu a do nejakej väčšej dejovej či emocionálnej hĺbky sa veľmi nedostaneme. Mrzí ma, že kniha ostala kdesi na pomedzí medzi oddychovou a vojnovou literatúrou.
Ak uvažujete nad knihou o druhej svetovej vojne, ale bojíte sa brutálnych scén, táto by mohla byť tou správnou voľbou. Atmosféru to malo aj hlavná hrdinka Hilda bola sympatická, ale do pokračovania tejto série nepôjdem. Rozhodne však autorke dám ešte šancu.

Ráčkajda
Ráčkajda
22.01.2023 5 z 5

Krásné čtení, mám ráda vyprávění z pohledu více postav.

petrulkaa
petrulkaa
07.01.2023 5 z 5

Kniha se mi moc líbila, i když vypráví příběhy lidiček ze smutného válečného období. Moc se těším na další pokračování.