Kavárna Slavia

Kavárna Slavia https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/35567/bmid_kavarna-slavia-zUS-35567.jpg 4 11 4

Pikareskní román, který na příbězích potomka údajné pobělohorské šlechty zachycuje běh našich dějin 20. století s tragikomickou nadsázkou. Prostor mezi kavárnou Slávií, Karlovým mostem a Malou Stranou je jevištěm, po němž se v různých maskách pohybuje Mikuláš Belecredos, kavárenský povaleč s bujnou fantazií, který pozoruje dějinné události kolem sebe jedním krátkozrakým a druhým dalekozrakým okem. Jeho vidění historie od návštěvy Lenina v Praze až po okupaci 1968 je groteskně deformované, bláznivé a poetické.... celý text

Přidat komentář

milan3144
30.06.2023

Od té doby, co se mi přihodilo, že je mi sát a bohužel už ne cet, tak jsem odložil svou masochistickou takřka zásadu, že budu dočítat knihy pokud možno stůj co stůj. V cetkových dobách jich moc, nedočtených, nebylo. Zato nyní, jako stále ještě poměrně čerstvý sátkovec - zelenáč, už mám dvě, a vůbec mi to nevadí. Tuhle knihu k nim přidávám a nebudu jí tady ani hodnotit počtem hvězd. Nebavila mě.
Mám od tohoto autora ještě v plánu jednu a pokud dopadne stejně, bude zařazen do kategorie pro mne nečitatelných. Ovšem, nemusí ho to nikterak mrzet, jelikož bude v dobré společnosti takových velikánů jako jsou například Stephen King, nebo Terry Pratchett.

Eicherik
22.05.2022 4 z 5

Nápad na knihu, v které nás nevšední hrabě Mikuláš Belecredos protáhne svým životem a částí našich dějin je velmi dobrý, ale samotné provedení občas pokulhává. Některé pasáže mi přijdou zbytečné a některé části bych uvítal zase rozvitější. V určitých aspektech se nabízí drobná podoba s romány Valpuržina noc a Mlýn na mumie. Přestože toto dílko neshledávám dokonalým, tak jej čtenářům, kteří milují nevšední pohled na Prahu doporučuji.
Citace: Pro ty dvě zlé hodiny po poledni si pomalovávaly pomačkané a vpadlé tváře mladistvými barvami, oblékaly si kdysi drahé šaty, které si před lety, kdy byl pro ně svět ještě v pořádku, koupily v Paříži, vytahovaly z tajných zásuvek poslední šperky, které policie nenašla při domovních prohlídkách po únoru 1948, a čekaly, až se objevím.
Byla to moje povinnost, vejít do kavárny Slavie přesně ve dvanáct hodin v poledne.


boticelli
27.12.2021 5 z 5

S kuriózním panem hrabětem Mikulášem Belcredosem prožijeme téměř celé divoké minulé století. Fantazie autora nezná hranic a příběhy od mramorového stolku v café Slavia baví od začátku až do konce.

WEIL
20.08.2011

Kolik jen všelijakých osob prošlo kavárnou Slávie.

A tohle je příběh o jedné z nich.

Autorovy další knížky

Ota Filip
česká, 1930 - 2018
2012  73%Brněnský pochod smrti
1994  83%Nanebevstoupení Lojzka Lapáčka ze Slezské Ostravy
1993  80%Kavárna Slavia
1968  86%Cesta ke hřbitovu
1993  100%Bílá žízeň

Kniha Kavárna Slavia je v

Přečtených14x
Čtenářské výzvě4x
Knihotéce8x
Chystám se číst11x
Chci si koupit2x