Kavalkáda mrtvých

Kavalkáda mrtvých https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/264410/mid_kavalkada-mrtvych-SHx-264410.jpg 4 53 13

Komisař Adamsberg série

< 9. díl >

Slavná francouzská autorka záhadných detektivních případů přináší nový příběh komisaře Adamsberga, který tentokrát řeší záhadu „Zuřivé armády“, tajemného průvodu ječících a šílejících duchů z legendy z 11. století. Průvod údajně spatřila jakási dívka nedaleko města Ordebec, a ačkoli jejímu svědectví – samozřejmě – nikdo nevěří, zdá se, že na Zuřivou armádu naopak věří všichni. Dívka navíc tvrdí, že v průvodu spatřila i několik živých, kteří by měli podle legendy do tří týdnů zemřít. A jeden z nich je již několik dní nezvěstný… Ať už je člověk zběhlým čtenářem detektivních příběhů či úplným nováčkem, literární styl autorky píšící pod pseudonymem Fred Vargas mu v této knize okamžitě učaruje stejně jako u jejích předcházejících příběhů. Děj knih dokáže čtenáře lapit do světa stojícího mezi realitou a legendou, kde je vše tak fascinující a zvláštní, že dokážeme jen s otevřenými ústy pokračovat v četbě, zároveň ale dostatečně blízké skutečnosti a každodenním strachům, abychom dokázali dokonale uvěřit. Zdroj: http://www.pitaval.cz/kniha/10343-kavalkada-mrtvych/zakladni-info#zalozky#ixzz3ljg9nj4T... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: , Garamond
Originální název:

Ľarmée furieuse , 2010


více info...

Přidat komentář

Miruneček
15.09.2022 2 z 5

Nějak jsem se neorientoval/ztrácel v těch liniích.

broskev28
08.03.2022 4 z 5

Tak já jsem si tohle vyšetřování užila méně než ta předešlá, ale pořád to bylo netypické a zajímavé čtení.
Dva naprosto odlišné případy, zcela výjimečný policejní tým, navíc důležitou roli tady sehraje i čerstvě nalezený komisařův syn, který se neuvěřitelně podobá svému otci, tedy alespoň svým chováním. Tohle prostě nejsou detektivky pro každého, ovšem těm osloveným přeju příjemnou četbu.

"Stačilo by přetnout jedno z těch vašich vzácných pozemských pout a vystoupal byste do oblak a splynul s nimi, ani byste nepotřeboval ideál. Jako balón. Dávajte si na to pozor, Adamsbergu, už jsem vám to říkal. Budiž, život je jen hromada hnoje, podlosti a průměrnosti, na tom se shodneme. Jenže my se tím musíme brodit, příteli. Prostě musíme."


Šárka345
05.01.2022 5 z 5

Skvělé, "ceblb" mě dostal :0))) a hned se ujal. Moc pěkné čtení a milý, zvláštně příjemný kolektiv vyšetřovatelů :0))).

kap66
02.09.2020 5 z 5

Fred Vargas je královna mé čtenářské radosti, spolehlivé a čiré, způsobené:
- Adamsbergem a postavami dalších vyšetřovatelů:
„Mezi mými lidmi je jeden velký spáč, který usne při každé příležitosti, jeden zoolog specializovaný na ryby, především říční, jedna bulimička, která mizí, aby si nakoupila zásoby, jedna stará volavka zběhlá v pohádkách a pověstech, jedno monstrum plné vědomostí, které bez bílého vína nedá ani ránu.“
- zápletkami a vyšetřováním, zdánlivě nelogickými, trochu bláznivými; nejde o čistou logičnost, takovou tu mužskou, jasnou a přímočarou, ale o vyšší stupeň logiky, kterou ovládají téměř výhradně ženy :-)
- vtipností! originální, milou, nepřekonatelnou vtipností.
Tohle všechno, takhle nakombinované, nikde jinde nenacházím. Už jsem to jednou napsala: v současné době mi Fred Vargas vyhovuje nejvíc, naprosto vším.

sarka8521
04.06.2020 5 z 5

Jedna z nejlepších vargasovek. Komisař Adamsberg řeší dva případy současně, v jednom se do současnosti vrací středověká pověst, druhý se vztahuje k světu miliardářů 21. století. Doporučuju vřele.

soukroma
30.12.2019 5 z 5

Báječné čtení: v poslední době jsem se brodila dost neuspokojivými literárními kousky, zejména v oblasti detektivky a thrilleru, tak jsem sáhla po osvědčeném léku a ten pomohl dle očekávání skvěle. Po delší době jsem se obrátila ke své oblíbené "Vargasce" (šetřím si ji) a byl to jako návrat mezi staré známé - specifický Adamsberg (čeřič mraků) a jeho suita pomocníků (encyklopedista, narkoleptik, zoolog, bi-epigon, bulimička a ohromující bohyně ...a kocour) jsou prostě neodolatelní.
Celý příběh (vlastně tři detektivní v jednom) jsem shltla naráz, protože napětí se dalo krájet a protože jsem Adamsbergovi sekundovala v rozkrytí celé složité šarády s kořeny až v 11. století (Zuřivá armáda prohánějící se severními pláněmi Evropy). Ale samozřejmě mě předběhl v pochopení celé záhady.
Náramná zábava, tu a tam poučení, plus výlet do normandského Ordebecu, setkání s tamní aristokracií, vizionářkou, zavřeným osteopatem, až po běžná lidská zlovolná hnutí jako pocit méněcennosti, žárlivost, závist, zášť až po krutost všeho druhu.
Teprve den po dočtení a zažití mohu spokojeně vydechnout...

Gothard
26.10.2019 3 z 5

Celkem zklamání, od tak slavné autorky detektivních románů jsem čekal víc. Jedna vedlejší dějová linie zbytečná, druhá vedlejší linie krajně nepravděpodobná (abych nevyzradil příliš). Hlavní děj zajímavý, postavy dobře promyšlené i vystižené, komisař příjemný, zvraty a dávkování napětí fungují velmi dobře. Jen vysvětlení, proč se vše stalo tak, jak se stalo (tedy motiv vraha) - to je velmi neuspokojivé. Cožpak by si tak šikovný vrah nevymyslel něco sofistikovanějšího a ne tak šroubovaného (a nepravděpodobného)?

mol378
29.08.2019 5 z 5

Výborné jako všechny knihy této autorky s komisařem Adamsbergem - zalidněné více či méně bizarními Francouzi. Sám komisař je netradiční, nesoustředěný, nadaný příjemnou, nikoli nepravděpodobnou intuicí, sympaťák. Lehké tajemno je jako vždy přítomno, čtenář má dostatek vodítek, aby pátral zároveň s mordpartou a přesto je překvapen. Nic prvoplánového, velmi příjemná nebrutální detektivka.

jjanca
25.12.2018 3 z 5

Knižka a zápletka fajn, ale autorka má zvláštny spôsob písania. Alebo je na vine preklad. Do knihy som sa nemohla začítať, strácala som sa v dialógoch. Napriek tomu, že sa príbeh odohrával v dobe mobilných telefónov a intenetu, spôsob reči a vzťahy medzi postavami vyvolávali dojem, že dej sa odohrával v minulom storočí. Váhala som medzi 3 a 4 hviezdičkami, ale keď porovnám, akým knihám som dala 4, tak musím hodnotiť troma.

newtory
17.03.2018 4 z 5

Druhé stretnutie s autorkou.
Francúzska literatúra, voľakedy pojem, dnes stále častejšie strašiak. Literatúra v slepej uličke hľadania netradičných tém, lapená v patologických úchylkách na všetky spôsoby to je súčasná francúzska kultúra (česť výnimkám).
Človek ktorý zablúdil, alebo len zišiel z cesty ? Neviem.
Dobrou správou je že táto pani to zvláda, bizarné, uletené jedným slovom francúzske, ale čo je dôležité, čitateľné a zmysluplné hľadanie, zmyslu, grálu, vraha, zločinca je celkom jedno čoho, ale cesta príjemne ubieha a čo je dôležité má smer a ťah na bránku.

denisa7400
01.08.2017 4 z 5

A zase, levná kniha za pár kaček a fajn knížka

MP17
07.01.2017 3 z 5

První setkání s Adamsbergem a nejsem si jistý, jestli budu chtít absolvovat ještě nějaké další. Málo napětí, podivné větvení příběhu, postav hrozně moc. Zápletka nakonec nebyla z nejhorších, ale první liga to prostě není.

mbdd
29.08.2016 4 z 5

výborný jako vždy

Kniha Kavalkáda mrtvých je v

Přečtených69x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených1x
Knihotéce79x
Chystám se číst19x
Chci si koupit3x