Kauza Skripal

Kauza Skripal https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/418451/bmid_kauza-skripal-Z0N-418451.jpg 4 8 5

Příběh ruského špiona, který přežil svou smrt. Kauza Skripal vypráví strhující příběh o otravě Sergeje Skripala a nové špionážní válce mezi Západem a Východem. Kniha je založena na mnoha hodinách exkluzivních rozhovorů mezi Sergejem Skripalem a Markem Urbanem, známým spisovatelem a zahraničněpolitickým a bezpečnostním redaktorem pořadu BBC Newsnight, které proběhly krátce předtím, než se Skripal stal obětí chemického útoku. Neděle 4. března 2018, Salisbury, Anglie Sergej Skripal s dcerou Julií si pokojně užívají vzácné společné chvíle. Netuší, že byli otráveni novičokem, smrtícím nervovým jedem. O pár hodin později je lidé najdou zhroucené na lavičce v parku. Jejich životy visí na vlásku. Spojené království z tohoto pokusu o vraždu na britské půdě veřejně obviní Rusko, což vede k největšímu ochlazení vztahů mezi oběma zeměmi od dob studené války. V ruce držíte obsáhlou výpověď o tom, jak Skripalův příběh zapadá do širšího kontextu nové špionážní války mezi Ruskem a Západem. Tato kniha se věnuje období, kdy Skripal působil jako agent ruské vojenské rozvědky, líčí začátek jeho spolupráce s MI6, jeho zatčení v Rusku i následné propuštění v rámci výměny špionů, jež ho nakonec dovedla až do Salisbury, kde se onoho osudného dne i s dcerou ocitl v bezprostředním ohrožení života.... celý text

Literatura faktu Biografie a memoáry
Vydáno: , Práh
Originální název:

The Skripal Files: The Life and Near Death of a Russian Spy , 2018


více info...

Přidat komentář

Maki21
15.08.2023 4 z 5

(SPOILER) Kniha je na velice ožehavé téma které je problematické i dodnes. V knize jsou zmíněny rozhovory nejen se samotným Skripalem ale i s lidmi jejichž jméno nemůže být zveřejněno, což knize přidává ještě větší tajemství. Závěr není jednoznačný jelikož nikdo nebyl za tento čin odsouzen. Ale kniha nám poukazuje jak vypadá špionážní práce v praxi.

Psaran
30.09.2022 2 z 5

Kniha je psaná poměrně horkou jehlou, originál vyšel ještě v roce 2018. Autor se scházel se Skripalem před samotným útokem, a kniha je ve svém podstatě převyprávění toho, co se od něj dozvěděl. K tomu přidává informace, které se dozvěděl z bezpečnostní komunity. Přijde mi, že to jsou poměrně kusé a neověřené informace. Okamžiky, o kterých autor nic neví, překrývá spekulacemi. Kniha je naprosto zbytečně natažená na 300 stran. Pokud by měla třetinovou délku, mohlo by to být docela zajímavé čtení.


čef
12.09.2021 4 z 5

Některé pasáže byly vyloženě nudné, sem tam jsem se dozvěděl něco nového, co nezná ani Wiki, ale moc takového tam tedy nebylo. Tragédie člověka, který za žold kapitalistických hyen zaprodal svou vlast, mne zaujala tím, že si někdo osobuje právo ho za toto trestat, ať si to s ním za prachy neporazitelného geroje odnesou třeba i nezúčastnění nevinní. Fuj, hnusný to svět zpravodajských her!

ondrej.b
09.06.2020 3 z 5

Bylo to v celku zajímavé, ale chybělo mi tam na závěr víc informací přímo od obou napadených, nějaká jejich podrobnější reakce a názor na to, kdo a proč je chtěl otrávit atd., nebo už se autor po tom všem se Skripalem nesetkal? I to chování dcery je hodně podivné tedy. Každopádně zmíněné teze, že ostatní mocnosti razily skutečnost, že už se tím nechtějí zabývat, nebo do té kauzy rýpat, aby si to "nerozházeli" s Ruskem, je smutné.

Greenfingers
31.12.2019 3 z 5

Autor mapuje životní příběh jednoho z agentů - přeběhlíků, kterých v historii špionáže rozhodně nebylo málo. Čím je Skripalův případ výjimečný?
Snad jen tím, že se zamýšlené oběti podařilo přežít - na rozdíl od Litviněnka a dalších, kteří v minulosti tolik štěstí neměli. Kauza pouze potvrzuje známý fakt, že zrada (alespoň v ruských a dříve sovětských poměrech) se nikdy nepromíjí.
Autor popisuje prostředí ,ve kterém se odehrávají klasické zpravadajské hry, jejichž ústřední postavy nejsou žádní hrdinové z přesvědčení, ale pouze ryzí profesionálové často jednající ze zištných důvodů.
Jednotlivé epizody působí vcelku hodnověrně, i když v několika případech i sám Urban přiznává, že jeho závěry mohou být pouze dedukce.
Je namístě ocenit autorův pohotový přístup k uchopení tak aktuálního případu.

Štítky knihy

špionáž špioni

Autorovy další knížky

Mark Urban
britská
2019  75%Kauza Skripal
2011  0%Generálové

Kniha Kauza Skripal je v

Přečtených8x
Knihotéce21x
Chystám se číst2x
Chci si koupit1x