Katyně

Katyně https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/115695/katyne-115695.jpg 4 802 135

Mrazivý příběh o škole pro mistry popravčí odkrývá neúprosné mechanismy moci. Toto své životní téma zpracoval Pavel Kohout mnohokrát, zde však s doslova brutální účinností. Katyně bezesporu patří k vrcholům tvorby tohoto autora evropského formátu, oceňovaného paradoxně více v zahraničí než v domácím českém prostředí. Nové vydání jeho „černého románu“ vychází ve výtvarně pozoruhodné grafické úpravě Pavla Růta.... celý text

Žánr:
Romány , Literatura česká

Vydáno: ekniha , Academia
více info...

Přidat komentář

Emik87
17.02.2024 4 z 5

Knížku jsem četla jako povinnou literaturu do školy. Situace dovedené do hodně velkých extrémů, ale člověk se pobaví.

jaroiva
06.01.2024 4 z 5

Bavilo mě to, nechápu tak docela relativně nižší hodnocení zde.
Je to sice absurdní, s postupujícím dějem čímdál absurdnější, což nemusí každému sedět, ale na druhou stranu zas jazykově vymazlené, s nápadem i vtipem. Situace ze života v totalitě jsou prostě jen uvedeny do trochu jiného - extrémnějšího kontextu.
Hlavní postava by na divadle neměla problém s naučením se textu, možná by bylo lepší, aby v tom ani nehrála, abychom - stejně jako v knize - mohli hádat, jak to má vlastně nastavené ona sama.
Za mě je toto "kvalitní literatura", i když je tu občas poněkud chlípnější kousek. Podle mého rozhodně stojí za přečtení nebo poslech.


Belanna
25.12.2023 4 z 5

Příběh, který si buď oblíbíte nebo zavrhnete.
Zaujal mě nápad a následně i zpracování, humorné zároveň i smutné přiblížení doby ne tak dávné a pro některé z nás i připomínka podobného, čím jsme si procházeli.

Monnyska
05.12.2023 4 z 5

Rozhlasové zpracování velmi hezky zpracované :) poslouchala jsem s napětím s náležitě si to užila... Jen ta univerzita se nám trošku zvrtla :D doporučuji

LuluBird179
22.11.2023 4 z 5

Mam za sebou rozhlasové zpracování. To zpracování, včetně hudby, vás nutí poslouchat pořád dál a dál. Kniha určitě nebude pro každého, ale jak námětem, tak i zpracováním velmi zaujala

matej.kulistak
22.11.2023 5 z 5

Mé první setkání s Pavlem Kohoutem a naprosté nadšení. V první kapitole jsem se dobře bavil, ale pochyboval, že míra jazykové bravury (v lexikální a snad ještě více v syntaktické rovině), situační komiky a velmi podprahového pojmenování marasmu doby si udrží nastavenou laťku.
S přibývajícími stranami tak jen rostlo mé nadšení, protože přesně to se v knize děje. Kniha není vystavena (jak např. běžné thrillery) s postupnou gradací, kdy se začátkem musíte prokousat, aby se ke konci mohlo zrychlovat. Zde se sešlápne plyn na startu a kvalita na všech úrovních zůstává konzistentní do poslední strany. Skvěle napsané postavy, dialogy, děje a především popisy, kdy se autor přímo rochní v jazyce. Chytře schované čechovovské pušky, z nichž se střílí v nečekané okamžiky. Funkční práce s analepsemi.
A zejména genialita ve výstavbě hlavní postavy. Vše, co kolem Lízinky víří, nás nutí přemýšlet, jaký ke všemu má vlastně postoj, nakolik je pasivní figurou a nakolik aktérem. Pokaždé napjatě čekáme, co na to řekne. A ona nezklame.
Této knize nelze - krom jisté samolibosti - nic vytknout.

jaryn
21.11.2023 3 z 5

Jsa asi v polovině knihy, zapsal jsem si: "Neskutečně strhující jízda po tobogánu kariérního vzestupu a sestupu. Zároveň přestává být kniha bodře (a intelektuálně) humornou a stává se až mrazivě vážnou. Neustálý a šílený kolotoč zrad, věrností a služeb státu a lidu je absurditou párek seláns jako z nějaké Havlovy hry..." Užíval jsem si, zde již zmiňované, postmoderní postupy, černý humor atd. To ovšem stále mluvím o (zhruba) první polovině knihy, kterou bych ocenil plným počtem supernov. Ve druhé půli se to však celé jaksi rozplizlo. Příběh katovské "šúle" se téměř vytratil, byv nahrazen trampotami (rodinnými a jinými) páně Vlka. A závěrečné zkoušky s excelující hlavní "němou" protagonistkou (její bezchybný "ruk cuk") a jejím následným skoro nanebevzetím mě už nedokázaly nakopnout. (Možná by tak teď učinil autor, au!)... Čau!

Crimble
21.11.2023 4 z 5

Precizně dotažené do všech detailů. Dost ujeté, ale to byl záměr. Ta tíha radostně zvrhlého budování pilířů totality. Brrr.

5tužka
18.11.2023 5 z 5

Pavel Čeněk Vaculík má ode mě jedničku s hvězdičkou za fantasticky načtenou Katyni pro Český rozhlas. Myslím, že knize dodal ještě další rozměr. Skvěle jsem se bavila a téměř nemohla přestat, abych se dověděla, jak to bude dál. Pana Spisovatele Kohouta obdivuji za krásnou češtinu a samozřejmě výborný nápad - téma je propracované do detailu a tedy šílené díky představě, že za komunismu nemělo daleko ke skutečnosti!

jasminecka
18.11.2023 4 z 5

Radim se k tem, kteri zamenili Katyn a Katyne. Svuj omyl jsem si uvedomila velmi zahy, ale to uz jsem byla v zajeti autorovy ironie. Myslim, ze mistrne davkoval hnusna fakta i filosofovani, absurditu, vtip i erotiku. Uplne si me omotal kolem prstu a ja byla rada, ze mam knihu v audioverzi, takze se nekolikahodinovy uklid jevil jako top plan na odpoledne!

IHT
14.11.2023 5 z 5

Precteno v roce 1990 a byla to laska na cely zivot. Podruhe jsem cetl v roce 1998 a ted jsem si s gustem vychutnal audio zpracovani Ceskeho rozhlasu. I po ctvrtstoleti jsem si pamatoval dej, sceny i nektere hlasky.
Smekam pred Autorem a jeho vytrvalosti, se kterou toto dilo psal. (Pekny komentar ManOfSteel)

Argony
13.11.2023 1 z 5

Chystala jsem se na ni už od chvíle, co nám o ní říkal učitel čj. Ovšem toto jsem opravdu nečekala.
Fuj, nechutný, sadistický, úchylácký scény. Úplně blbá Líza, co se na nic nehodí a kolem ní nadržený starý chlapi.
Snad jen chudák její otec.

palka452
12.11.2023 2 z 5

Divné pro mne nuda

Zemlja
26.08.2023 5 z 5

Nejdřív ten zvláštní jazyk, který mě brzdil, ale časem bavil. A vše kolem práce popravčích bylo pro mě velmi zajímavé.

ZuzanaK.
30.06.2023 4 z 5

Audioknihu, načtenou autorem, jsem musela po dvou půlhodinách opustit. Přednes mi vadil. Ale téma i styl, pro který mám autora ráda, se mi líbili a proto jsem se rozhodla knihu dočíst v papírové verzi. A dobře jsem udělala. Děj svižně plynul tam i zpět, přesto se v něm člověk neztratí, postavy se stávaly známější jak soused od naproti, se všími klady a také zápory, a pak přišlo velké Kohoutovské finále. Dobré to bylo.

Gabriela_K
14.06.2023 1 z 5

Zalíbil se mi námět knihy a začátek, kdy se dozvídáme o Lízince a její rodině až po nápad na vznik školy, mě opravdu bavil.
Poté už to šlo z kopce. Nebavilo mě to, často jsem se ztrácela v ději.
Měla jsem za to, že hlavní postavou má být Lízinka, ale dostalo se jí tam tak málo prostoru. Přitom se mi tato postava líbila a rozhodně jsem se o ní chtěla dozvědět víc.

Corso
28.05.2023

Dost zvlastny a prekvapivy text. Plny postmodernych postupov a znakov. Bavilo ma to ale len z uvodu, kym sa filozofovalo, kym sa spominali zaujimave sposoby poprav, mucenia. Vlk a Simsa veelmi pripominaju az Bugakovho diabla a jeho pomocnika. Akonahle to zacalo byt o laske Richarda k Lizince, velmi rychlo ma to prestalo bavit, mozno som alergicky na cokolvek co sa co i len vzdialene podoba young adult romanci. Aj ked...take Helimadoe som si vyslovene uzival. Tak neviem co ma to v polke prestalo bavit. Nebudem hodnotit, lebo som nedocital dokonca. Urcite je to vsak text nezabudnutelny, vycnievajuci z priemernosti mainstreamovej literatury. Ci temou, zlozitym zaradenim do zanrov, alebo prave tymi podivnymi prvkami textu.

alef
25.04.2023 3 z 5

"člověk se rodí dobrý, znemravňuje ho společnost" ... (J. J. Rousseau)
Teze, na které je postavený celý náš evropský humanismus.
Teze, na níž je zdá se postavená i satira Pavla Kohouta aneb, příběh o rozvrácených morálních hodnotách ...

"Chci svým skromným podílem přispět k tomu, abychom se jednoho rána neprobudili do světa bez popravčích."
... a tak se zrodila katyně! Vlastně, pardon, ona se nezrodila /jen v mysli autorově/ ona se samozřejmě řádně vyučila svému řemeslu, a proto vládne všemi moderními popravčími metodami (musí se jít s dobou, nejsme přeci ve středověku).

Přiznávám, od první věty, nestačila jsem se divit :-), už seznámení s rodiči Tachecími stálo za to, hodně brzo je vám totiž jasné, proč z Lízinky bude to, co z ní bude.
A hned záhy, po několika dalších stranách, mi bylo jasné, proč pan Kohout o tomto románu napsal, to, co napsal ...
"Na románu Katyně jsem pracoval sedm let - protože jsem se k němu musel doslova prozvracet. Přečetl jsem si v knihovnách veškerou odbornou literaturu o mučení a popravách. Byly to původně učebnice pro katy. Po každé kapitole jsem skoro onemocněl a musel jsem si udělat přestávku."

No, vážení, je to fakticky síla, nezvracela jsem, ale, oči jsem teda kulila na to, jak až hodně může satira zvrácená být :-), a asi svým 3* hodnocením Pavlu Kohoutovi křivdím (moje hodnocení je založené čistě na subjektivních pocitech z četby), protože objektivně, jsem vlastně byla dost (5*) spokojená s nápadem katovského učiliště, jako symbolu naší předsametové epochy, s do absolutní absurdity dovedeným chováním všech protagonistů (učitelů i žáků výše zmíněné přísně utajené instituce), v čele se soucit postrádající, dokonale vnitřně prázdnou Lízinkou, jejíž čistá dětská duše byla zformována, řekněme prostě jen nesprávným směrem ...
"Od hlavy k pasu vypadala jako světice, od pasu dolů jako kurtizána."
... a podobně na tom vlastně byli všichni ...
"amorální, bezohlední, cyničtí" ... "IQ při spodní hranici, téměř nezjistitelné ... otec: oblíbený vězeňský dozorce ... /další/ ... IQ ve středu normy ... otcové: okresní soudce a okresní prokurátor ... /a nezapomeňme na favorita/ ... jeho otec: sadistický vrah ... matka: jediná z obětí, která ... přežila"
... SUPOV (zkratka výše zmíněné instituce) je prostě věrným představitelem éry jejíž divoké smyky a vývrtky už doufejme spláchly dějiny (i když, vlastně ani dnes to tak někdy nevypadá, takže můžeme jen doufat, že SUPOV je opravdu záležitostí dávné minulosti, kdoví, jestli ještě někde v daleko přísnějším utajení, nevyvíjí svou nesmrtelnou činnost) ...

"Albert, který vzdor svému vzdělání užíval jazyka sirotčinců a ulice, když dík své inteligenci pochopil, že lidovost je solí epochy, zatímco vzdělanost smrdí kriminálem."

Kabuky
13.12.2022 5 z 5

Velmi kvalitní příběh.

de_baques
25.11.2022 5 z 5

Očekávání bylo malé, představoval jsem si něco trapného, absurdní satiru, vtipnou tak pro pamětníky. Vyklubala se z toho jedna z nejvtipnějších knih, které jsem četl, mistrně zvládnutý dějový a časový propletenec, ve kterém se v rytmu doby skáče mezi postavami a obdobími a přesto je všechno tak soudržné a jednotlivé střípky do sebe zapadají jako puzzle. Okamžitě jdu na další knihy pana Autora.