Katovny a mučírny

Katovny a mučírny https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/37808/bmid_katovny-a-mucirny-6539cfd5bd799.jpg 4 51 9

Reálie, spojené s výkonem trestního práva a institucemi, které byly za tímto účelem zřízeny.

Přidat komentář

jiri77
08.12.2023 4 z 5

Stručně, rychle a přehledně napsaná knížečka o trestním právu, mučírnách a katovnách. Někdy opravdu zajímavé informace.

DraculasLady
28.11.2022 5 z 5

Perfektní publikace pro získání základních znalostí o problematice práva útrpného. I když se touto oblastí zaobírám již delší dobu, našla jsem zde pár informací, které pro mě byly novinkou.


Šnek86
19.11.2021 4 z 5

Zajímavá kniha o tom, jak vše dřív bylo co se týče práva, soudnictví, popravování a druzích trestů.

žlučníkář
17.10.2021 3 z 5

Pidi brožurka o srandách, co se děly ve středověku. Taky o místech, kde katův pacholek brousil meče a připravoval smyčky pro svýho šéfika. Ten šéf to taky neměl ve společnosti jednoduchý i když třeba chrastil prachama.
Není to tak záživný, ale to se od věci ze který se máš poučit ani čekat nedá. Bylo to poučný a dá se srovnat kriminál tehdy a dnes. Tehdy se toho moc neřešilo a když už se začlo něco řešit, tak ses mohl pakovat pod kytky k červíkům dřív, než bys řekl campari. Ale stávalo se i to, že se nic neřešilo a v kriminále tě prostě zapomněli. A bylo fuk, jestli jsi něco provedl, nebo jsi šel jenom kolem.

Úplně nudný to nebylo, tak ric pic...

Česneksmedem
25.09.2021 4 z 5

Vzhledem k množství historických materiálů, které musel pan Vondruška přečíst, aby mohl psát své knihy, je vcelku pochopitelné, že to využil i k vydání této jednohubky, která nám však přináší hodně zajímavého a pro mnohé i neznámého, z čehož bych vyzvednul například společné vězení pro muže a ženy, což si asi mnozí z nás jen těžko dokážeme představit, i když jsou mezi námi jistě i tací, kteří si to představit dokáží a možná je to i velice láká. Šlus.

martinaandulka
28.01.2021 4 z 5

Byla to zajímavá kniha,zajímá mě historie,ale výtku mám mohla být poutavěji napsaná.

Jirinamac
29.08.2020 3 z 5

Popsané středověké praktiky řemesla katovského se stručnými příběhy.

grillica
17.03.2016 5 z 5

Jak vypadal výkon trestu v českých zemích během středověku? Nefungovaly věznice v dnešním slova smyslu. Nebyl nikdo, kdo by chtěl takové zařízení provozovat a financovat. Hříšníci byli trestáni pokutami, případně byli zadrženi na hradě či městské radnici do té doby, než byl vynesen rozsudek. Vzhledem k tomu, že za vážná provinění byli zločinci odsuzováni k trestu smrti, jen výjimečně se vykonavatelé trestu uchýlili k delším trestům. Měšťané si později prosadili vznik "lepších" vězení, aby je nemuseli sdílet se zločinnou spodinou. Mučení a fyzické tresty většinou sloužily k přiznání viny. Po pokutách byl zejména ve městech nejoblíbenějším trestem pranýř, respektive každé veřejné odsouzení. ---- To je jen pár zajímavostí vyňatých z této malé útlé knížky. Klidně by mohla mít trojnásobný počet stran, ale i tak se čtenář dozví spoustu věcí.

rlupinek
20.11.2013 4 z 5

Moc pěkně zpracovaná kniha o daném tématu okořeněná citáty z dobových pramenů pro dokreslení atmosféry tehdejšího "hledání pravdy". Jenom škoda, že kniha má tak malý rozsah.