Katka čeká na zvířátka

Katka čeká na zvířátka https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/163511/bmid_katka-ceka-na-zvirat-163511.jpg 4 4 2

Výběr z říkadel a básniček pro nejmenší / Výbor z poezie Mileny Lukešové pro nejmenší připravila Vladimíra Gebhartová. Přináší verše většinou říkadlového typu, které jsou založeny na spontánní dětské potřebě pohybu, na zvukomalbě, opakování slov, rytmickém akcentu. Jednotlivé básničky i dva původně leporelové cykly jsou seřazeny tematicky, nastiňují rodinné prostředí a harmonické vztahy mezi lidmi i zvířaty, podporují jazykovou výchovu, jsou hravé a podnětné i pro předčitatele. Námětovou oblastí vybraných veršů je rodina, zvířata, blízké okolí dítěte. Tyto verše učí mluvit, získávají malé děti silně akcentovaným rytmem, bázovou slovní zásobou a dobře se dítěti vyslovují. Jsou libozvučné a hravé, vhodné k hravému předčítání spojenému s prohlížením obrázků, s pohybem, s opakováním a „doříkáváním“. Knihu doplnila ilustracemi Eva Rémišová. Milena Lukešová zasvětila celý svůj život literatuře pro děti a mládež. Těžištěm jejího díla byla tvorba pro nejmenší děti a začínající čtenáře. Kromě vlastní autorské tvorby se věnovala také překladům. Napsala desítky knih, patří k nim mj. nápaditá leporela, obrázkové encyklopedie (Knížky pro Lucinku, Velká obrázková kniha o zvířatech), sbírky dětských veršů (Bačkůrky z mechu, Jak je bosé noze v rose, Kde dávají sloni dobrou noc, Katka volá na zvířátka a desítky dalších titulů) i poezie pro dospívající mládež (Nahej v trní aj.), spolupracovala s dětskými časopisy. V roce 2007 byla Mileně Lukešové udělena Zlatá stuha 2006 za celoživotní novátorský přínos literatuře pro děti a mládež.... celý text

Přidat komentář

Lejčís
04.01.2021 4 z 5

Ideální pro nejmenší :)

M-arta
05.07.2020 4 z 5

První vydání je kouzelné leporelo pro děti okolo 2 let s realistickým zaměřením. V citlivých ilustracích Zdeňka Krejčího komentovaných extrémně jednoduchým heslovitým textem popisuje Katčina setkávání s jednotlivými zvířátky a zvuky, které vydávají. Jednoduchý textový doprovod příjemně myslí i na pozdější zájmem o písmenka a jejich spojování do slov.
(Další podobně zpracovaná knížka z téhož období od stejných autorů, tentokrát s chlapeckým hrdinkou, se jmenuje Marek kouká po světě).