Kati a popravy v českých dějinách

Kati a popravy v českých dějinách https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/408486/kati-a-popravy-v-ceskych-dejinachol-Jw6-.png 4 32 10

Jak se vyvíjelo katovské řemeslo a jak se měnilo postavení katů od středověku po nedávnou minulost? Kniha předkládá přehled nejznámějších a nejvýraznějších poprav. Za co byli lidé odsouzeni k trestu smrti a jak byl tento trest vykonán? Co je k jejich hrůzným činům vedlo? Jak se vyvíjely mučicí techniky? A co všechno bylo v pravomoci popravčích mistrů nebo čím se kromě svého řemesla zabývali? To všechno najdete v této knize.... celý text

Přidat komentář

Rolada88
07.08.2023 5 z 5

Fascinující řemeslo ten popravčí (kat). :)

Ainyska
10.01.2022 4 z 5

Kniha je pro někoho, kdo se v tomto tématu neorientuje, zajímavá. Ovšem první polovina byla dost nudná, hodně jmen, přeskakování v čase, ztrácela jsem se v tom. Od 20. století, to bylo záživnější, ale nepřineslo mi to nic nového. U jedné kapitoly jsem si musela dohledat správný rok úmrtí, v knize jsou uvedeny roky dva. Věřím, že existuje lepší literatura na toto téma, ale osobně času stráveného s touto knihou nelituji.


SSTknihy
07.05.2021 3 z 5

Poněkud povrchní dílko, které nejde nijak do hloubky a místo uceleného historického vývoje nabízí jen vybrané kapitoly z dějin hrdelních zločinů. Takový pitaval nejznámějších zločinů. O samotných katech se tu toho moc nedozvíte. Za mne body navíc za Jana Sladkého Kozinu a Dalimila z Kozojed, u kterých jsem si trochu poopravila informace ze školních časů.

DraculasLady
16.02.2020 3 z 5

Sbírám všechnu literaturu, která se týká katovského řemesla. Tahle kniha ale není žádným extra příspěvkem. Od pana Lišky znám mnohem lepší literaturu, takže mohu soudit tak, že tohle téma dost odbyl. V naší historii bylo rozhodně více známých katů (než je Mydlář), kteří ale zůstali zapomenuti. Také chybí širší pojednání o katech a mučení jako takovém. Vše je jen zevrubně popsáno. Nicméně i tak se zde objevily dvě kapitoly, které moje znalosti o právu útrpném drobet doplnily. Ale pouze ve smyslu rozšíření povědomí o potrestaných mordech na českém území. Jinak nic nového... Škoda... Pana Lišku mám moc ráda.

Richard Hrob
25.08.2019 3 z 5

Podle mého velmi zajímavé téma, které je v knize, bohužel, dosti lacině zpracováno. Za sebe dávám 3*

Radka1911
08.08.2019 3 z 5

Podepisuji se pod komentář uživatele "konicekbily". Zajímavé téma popsané dost nudným způsobem.

konicekbily
05.07.2019 3 z 5

Knížka zdaleka není jenom o katech a popravách, ale autor se pokusil vybrané popravy našé historie zpracovat jako soudničky, či literaturu faktu. Myslím si, že se mu to moc nepovedlo.

Formol
07.12.2017 2 z 5

Knihu jsem si objednal jako přívažek, když jsem si objednával něco jiného v antikvariátu. V knihkupectví by mě nejspíš odradilo už letmé prolistování, protože text nabývá na objemu tak, aby byl hoden označení kniha, poměrně výrazným řádkováním a poměrně širokými okraji. Podobně by mě varovaly i obecné a v zásadě zbytečné popisy u obrázků. No a použitá literatura je také zvláštní. Napsat "lidovou" knihu a vycházet převážně z jiných "lidových" knih? Jistě, jde to, ale kvalita tomu odpovídá. Vlastní obsah je po věcné stránce značně povrchní, koncentrace informací je nízká i na "lidovou" knihu. Plytkost podtrhují "dramatické pauzy" a jiné další projevy jazykové neobratnosti, vinou kterých nestojí za zlámanou jen obsah, ale i forma. Po první tečce za "viz" jsem zaúpěl, že snad někdo z nerozumu či z protekce vydal první delší seminární práci studentíka nižšího ročníku střední školy. Takže nejzajímavější na celé knize je to, že autor je vystudovaný pedagog s aprobací český jazyk-dějepis...

Pablo Kral
02.10.2014 5 z 5

Po úvodu do díla, kde nás autor stručně provádí historií katovského řemesla, nás ve třinácti krátkých kapitolách seznamuje s významnými případy, které se zapsaly do dějin hrdelních exekucí. V závěru knihy klade autor kardinální otázku: Trest smrti ano nebo ne? Chci se k tomu vyjádřit v následujícím smyslu: Moje odpověď bude asi znít šalamounsky, nicméně - přestože si myslím, že tento trest není trestem odstrašujícím, a nemá tudíž ve většině případů kýžený preventivní efekt (nehledě na justiční omyly), rád bych některé brutální zločince, jejichž vina je nepochybná, viděl zhoupnout se na šibenici. Ač jsem v podstatě lidumil, vidím to tak, že tradice, jejíž historie u nás sahá od nepaměti až do roku 1990, by se měla udržovat - tedy v našem případě obnovit. Rozhodně jsem ale dalek tomu, abych v problematickém labyrintu otázek po našich vinách (jsme determinovaní, nebo svobodní?) vynášel unáhlené soudy. Jak se tedy věc má? To pravděpodobně zůstane navždy záhadou. Za mimořádně inspirativní jednodechové počteníčko nemohu jinak, než udělit pětihvězdičkové hodnocení.

renova
02.01.2014 4 z 5

V knize najdeme stručný přehled nejznámějších a nejvýraznějších poprav v průřezu dějinami v českých zemích.
Dočteme se, že některé popravy byly pouze projevem pomsty, nenávisti nebo chorobné pohnutky vůči mnohdy nevinným lidem. Každý by si měl uvědomit, jak tenká je hranice mezi popravou a vraždou, která už navždy zůstane trestným činem bez ohledu na pohnutku či okolnost, jež k ní vedly. Mnohé popravy, které se uskutečnily v našich dějinách jsou věčnou připomínkou toho, že hrdelní rozsudky mohou být nejen akty práva a spravedlnosti, ale někdy i bezpráví a pochybností.
Kniha se mi líbila a často mě nutila položit si otázku, jak by vypadala naše doba, pokud by se ještě dnes některé zločiny trestaly smrtí???