Kateřina, páv a jezuita

Kateřina, páv a jezuita https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14590/mid_katerina-pav-a-jezuita-99n-14590.jpg 5 13 5

Velkoryse rozprostřená historická freska se zajímavou milostnou zápletkou dává důraz na věrohodnost reálií 18. století. Jádrem románu je myšlenkový svět tehdejšího člověka, jehož hlavní - náboženský - rozměr je ukotven i přímo v místě děje, jímž je svatá pouť. Problémy lásky, erotiky, integrity, svobody a životních priorit prožívají hrdinové značně mnohovrstevně, rozporuplně a často bolestně, vše promítajíce přes filtr základních hodnot křesťanské morálky. O to mučivější jsou potom úvahy existenciálního charakteru, ať už se odehrávají v duši jezuity, zamilované ženy, nebo pyšného vojáka. Autor vypráví důkladně, což ovšem z jiného pohledu může znamenat i zdlouhavě. Každopádně vyžaduje celého čtenáře i s jeho soustředěním, odměnou je pak uspokojení z poctivého vyprávění, jaké už dnes není zdaleka samozřejmostí.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Paseka
Originální název:

Katarina, pav in jezuit , 2000


více info...

Přidat komentář

stagno
20.07.2022 5 z 5

Rád se připojuji k pochvalným komentářům,mě také tento grandiózní literární text vyladěný do neobyčejně působivého harmonického celku okouzlil a podmanil.
Chtěl bych připomenout i výborný překlad Františka Benharta /1924-2006/,velkého znalce a propagátora slovinské literatury.

Acamar
09.09.2021 5 z 5

O čem román Drago Jančara je, celkem věrně vystihuje anotace ... a je to sám o sobě neprvoplánový, silný příběh. Ale to, co četbu povýší na opravdový (a do značné míry nesdělitelný) prožitek, je jazyk vyprávění, jeho poetika, melodičnost i obraznost, s níž stvořil bohatý a plastický vnitřní svět svých postav, a s ním hloubku všech jejich úzkostí, bolestí i nadějí.
V něčem mi román svou atmosférou připomínal Stefánssonovy knihy (jen chmurnější, bez toho laskavého klouzání na hraně zevšeobecněných mouder) ... snad tou schopností vyjádřit křehkost a snadnou rozbitnost lidského nitra.

"Ano, Kateřinin anděl ví, že Kateřina tuto noc nevidí správně, ví že je to proto, že se pod tlakem prudkého pohybu v srdci hradby kolem ní zbortily, ale stejně zlobně vrtí hlavou...všechno ví, ale pochopit to nemůže: nemá tu teplo, tady vane chlad, kdo by se rozhodl pro chlad a ne pro teplo, pro anděly jsou lidé strašní a nepředvídatelní."


esma
14.11.2020 5 z 5

Roztoužená Kateřina, povýšenecký setník Franc Windisch - účastník prusko-rakouské války a Simon Lovrenc - deportován spolu s ostatními jezuity zpět do vlasti poté, co zažil apokalypsu. (Ničení indiánských redukcí - vesnic budovaných jezuity v Jižní Americe jste možná viděli i
ve filmu Rolanda Joffého Misie.) Tyto tři postavy semele doba. A bylo jedno, jestli dominovala nad člověkem moc církevní nebo světská, neměl na výběr.
Knížka je velmi hutná, četla jsem si déle než obvykle čtu. S každou větou sdílíte myšlenkový vnos autora. Nechybí snění, nechybí predikace, neboť … čeho se bojíš, to se ti přiblíží. Jednotlivé stránky se mnohokráte mění v obrazy a sugestivně odvíjí děj, podle slov autora ten … nedílný propletenec nízkého a vznešeného, všednosti a zázraků života.
Jsem ráda, že jsem potkala Draga Jančara, je to Pan Spisovatel.

netopýr088
14.04.2020 5 z 5

Najlepší rozprávač dneška, vedľa Ismaila Kadareho môj osobný kandidát na Nobelovu cenu, a dokazuje to uz dlho, nielen v tejto knihe, hoci táto je asi jeho najvzácnejší skvost.

cessy
11.04.2020 5 z 5

Obrovská sila niektorých textov ma zráža na kolená. Tu je už každá veta sama o sebe malým, starostlivo vycizelovaným šperkom, každá veta je dokonalým malým pôžitkom a ako celok je to dychberúce. Viac sa mi snáď ani nežiada povedať, či skôr - nemám slov pre krásu tu písaného slova. Čítajte, ponárajte sa do nej, plávajte jej stránkami, klaďte si otázky, identifikujte sa s ňou. A ak vás tiež tak veľmi očarí a podarí sa vám nájsť slová, hovorte o nej. O literárne objavy hodné pokladu sa treba podeliť s ostatnými.