Kateřina - Elixír lásky Rudolfa II.

Kateřina - Elixír lásky Rudolfa II. https://www.databazeknih.cz/img/books/90_/90685/bmid_katerina-elixir-lasky-rudolfa-ii-c9j-90685.jpg 4 33 16

Vrchní antikvář císaře Rudolfa II. Jakub Strada uspořádá pro svou dceru Kateřinu okázalou oslavu patnáctých narozenin. Říká se, že Stradův dům je plný uměleckých skvostů, proto se zvědavý císař rozhodne oslavu navštívit. Půvabná Kateřina a její nevinnost i krása mu učarují a vytrhnou ho ze smutku, kterým tak často trpí. Ale Kateřina touží získat od císaře víc než jen jeho občasné návštěvy.... celý text

Přidat komentář

sweeney
30.04.2022 4 z 5

Pohodové čtení o Kateřině Stradové, ženě, kterou většina z nás zná především z filmu Císařův pekař-Pekařův císař :) zde je ovšem vylíčena jako milující partnerka i matka, která se s nebývalou silou a pochopením stává oporou jak pro milovaného císaře Rudolfa, tak především pro svého prvorozeného syna Cesara, kterého stihl tak neblahý osud.

espesita
12.02.2022 3 z 5

Historické romány jsou strašně nevděčný žánr: když si autor příliš vymýšlí, schytá kritiku za historickou nepřesnost, když píše historicky přesně, je kniha nezáživná... Já bych v tomto případě uvítala malinko víc fikce. Čekala jsem trochu víc vášně a intrik. Hodnotím ji spíš jako průměrný historický román, u kterého si člověk odpočine.


RendyaDav
12.01.2020 5 z 5

Krásná knížka kde člověk procítí a prožije všechny pocity...Tato knížka od této autorky s doby dávno minulé se ji převelice povedla...O Katřině , která touží získat od císaře víc než jen jeho občasné návštěvy...

Le Chat
07.04.2019 5 z 5

Tak tato kniha se autorce opravdu povedla, považuji ji za její nejlepší dílo. Po jejím přečtení pro mne Kateřina Stradová už není jenom "dáma, která skončila na nebesích".

katka134
24.03.2019 5 z 5

Ve čtivém románu se „nesympatická Stradova- spící na nebesích", mění v krásnou, sebevědomou, milující, ale i nešťastnou ženu. Opět pochvala paní spisovatelce.

KURACHJO2018
20.08.2018 5 z 5

Každopádně jsem byl při čtení ovlivněn filmem, moje nesympatie k postavě hraběnky Stradové se během čtení této knihy měnily v sympatie, kdy jsem fandil její mladické odvaze, poté jsem ji obdivoval za statečnost, kterou čelila tamějším dvorním móresům a hlavně – její postava, jako matky byla vykreslena tak dojemně, že jsem se v tu chvíli čtení ocitl vedle ní, na krumlovském zámku , který v té době pravděpodobně neskrýval až takový komfort, jaký máme zažitý z prohlídek tohoto nádherného zámku.
A doba . kterou se tak dokonale povedlo paní Černé zachytit- pravděpodobně až tak jásavá a zářivá nebyla, přesto rudolfínská doba láká a nabízí pohled do sálů plných nazdobených stolů a krás , zároveň i pohled do „podzámčí“ a tam by z nás, lidí navyklých na moderní dobu, asi nikdo žít nechtěl.

Damato
18.06.2018 5 z 5

Prostě tuhle literaturu já miluji, doba Rudolfa II rozhodně na žití jednoduchá nebyla, ale kdy je vlastně život jednoduchý? Jsme šťastnější, než lidi ve středověku když máme mobily, PC a letadlem jsme schopni se dopravit během 24 hodin na druhou stranu zeměkoule? Je cestička k lidskému srdíčku a k prožití klidného a spokojeného života v téhle naší moderní době díky těmto moderním zázrakům nějak snadnější ? Řekla bych spíše naopak, ale tahle kniha se četla naprosto úžasně a Rudolf II je pro mě taková perlička středověku. A co se týče hraběnky Stradové- už ji nevidím, jak žárlivou, stárnoucí , závistivou a nepřející císařovu milenku - ale jako mladou, životachtivou dívkou, posléze milující matku a vlastně ne až tak šťastnou postavu našich dějin.

NoelHudson
29.10.2017 5 z 5

Nádherné, smutné, děsivé, k pláči, k zamyšlení.

Stolda
09.10.2017 5 z 5

Sáhl jsem po knize v době, kdy jsem byl sám doma a tuhle knihu objevil na nočním stolku u přítelkyně. Myslel jsem, že se jedná o slaďák a proto ji vzal do ruky- partnerka ze zásady nečte červenou knihovnu a proto mě kniha zaujala. Musím přiznat, jsem se začetl a díky ukázkově šedo-smutnému podzimnímu počasí knihu přečetl a prožil příjemně strávený sobotní den. O to víc jsem byl překvapen, když hraběnku Stradovou znám vlastně jen z filmu Císařův pekař (a občas, když začne moje druhá polovička se svým altem zvyšovat hlas si na hraběnku vzpomenu a závidím císařovi nad posteli ta nebesa-jako úložný prostor pro zklidněné ženské duše ( a pusy) je to úžasný nápad- proč to vlastně dnešní designéři nevidí, jak je to potřeba) ale připouštím, v knize je paní hraběnka popsána, jak milující žena . Možná i proto se to tak dobře četlo.

alnahu
05.06.2017 5 z 5

V knize se dočteme další zajímavosti z historie, tentokrát příběh hraběnky Kateřiny Stradové, milenky císaře Rudolfa II., která byla dcerou císařova antikváře. Kateřina se stala milenkou císaře již ve svých 15 letech, očarovala císaře svojí krásou. Jako osmnáctiletá porodila první dítě-syna Julia Caesara, který zdědil po otci nemoc nazývanou “prokletí Habsburků“. Do tohoto nejstaršího syna vkládal císař naděje ,ale pro jeho brutální chování a vraždu své milenky Anny ,byl nakonec uvězněn na krumlovském zámku. Kateřina porodila císaři ještě dalších 5 dětí ,které byly zdrávi. Kateřina je v knize popsána ,jako velmi krásná a vzdělaná žena, která byla pro císaře elixírem, se kterou se císař tajně oženil. Z tohoto období vlády Rudolfa II., byl také natočen film „ Císařův pekař-Pekařův císař“. Knihu doporučuji .Za mě čtivý příběh z krumlovského zámku.

Zigamviro
30.01.2017 3 z 5

Je to takové velmi lehké čtení. Kdo se zajímá o historii a "aktivity" Julia Cesara d' Austria, tomu bych doporučil poslech 363. dílu Toulek českou minulostí (Krvavý masopust na krumlovském zámku).

jaja1989
08.10.2015 4 z 5

Tahle kniha nepatří zrovna do červené knihovny:)))
Vlastně romantiky tam moc není, skoro celá kniha je o prvorozeném synovi Rudolfa II.
Ale jinak je to krásně čtivá knižka.

Maat
25.06.2015 4 z 5

Zpocatku jsem myslela, ze bude spolecny zivot Rudolfa II. a Kateriny Stradove vylicen jako v cervene knihovne, ale mile me prekvapilo, ze se kniha venuje i slozitemu zivotu Julia Caesara d`Austria. Velmi ctivy pribeh.

Malinali
17.12.2014 5 z 5

Čtivé a výborně psané. Možná i trochu smutné.

hanarela
28.12.2013 5 z 5

Mám velice příjemný a hluboký zážitek. Doba a postava císaře Rudolfa II. je poměrně oblíbené téma a tak mě velice potěšilo, že autorka popisuje velice citlivě a poutavě méně známou roli milenky císaře -roli matky. Dojímavý a krásný příběh.

irousek9
09.07.2013 5 z 5

Krásná kniha,která líčí osudy hraběnky Stradové nejen jako známé celoživotní milenky Rudolfa II.,ale v této knize je spíše rozvinutá její osobnost jako matky a to matky šesti dětí,které s Rudolfem měla a v první řadě jejího vztahu k nejstaršímu synovi Juliu Caesarovi d ´Austria.Ukazuje její velké štěstí při jeho narození a velkou bolest po té,co zjišťuje,že syn je nevyléčitelně nemocen,postižen rodovým zatížením Habsburků-psychickou maniodepresí,kterou trpěl jeho otec,císař Rudolf II. ovšem v menší míře,která se o to více podepsala na jeho synu.Hraběnka Stradová zde vystupuje především jako matka,pro které je štěstí dětí vším,a která se sama musela vyrovnat s nelehkým osudem svého dítěte...Láska je světlo,které jde zázrakům naproti...zní motto této knihy,což hovoří za vše...