Ledový hrob
Kate Shugaková série
Kate Shugaková vyšetřuje vraždu muže nalezeného v ledové jeskyni...
Originální název: A Grave Denied, 2003
Komentáře knihy Ledový hrob
(SPOILER)
Ledový hrob má už pořadové číslo pro mně šťastných třináct a v této sérii s Kate Shugakovou patří určitě k těm nejkvalitnějším dílům, už jsem si zvykl že v některých dílech série není kriminální část tou primární, ale v Ledovém hrobu to neplatí, a co jiného jsem si z této knihy odnesl ?
Že není dobré schovávat mrtvolu do ledu, protože led přece taky taje.
Že čím dál větší roli v sérii která má v originálu už 24 částí bude mít mladý John Morgan.
Že matka Johna, Jane aspiruje na cenu matky roku.
Že i černoši můžou být pěkní rasisti, mít dítě s běloškou no to je přeci fuj.
A že Vrtulníku Jimu Chopinovi se při pohledu na Kate čím dál více zasekává vrtule.
Další již třináctý díl o Aljašce, jejich obyvatelích a hlavně o Kate Shugakove. Opět se dozvíme o životě zdejších obyvatel a budeme sledovat kriminální zápletku. Moc hezké čtení.
Detektivka z prostředí Aljašky? Tak to si rozhodně musím přečíst,napadlo mě v knihovně a vůbec mi nevadilo, že je to třináctý díl.
Kniha mě pohltila strašně dobře se četla, a na konci příjemně gradovala,k odhalení pachatele, kterého jsem nečekala,za mě super čtení.
Opět velmi povedený díl série o Kate Shugak. Tentokrát se autorka více zaměřuje na Johnyho, který svým vyprávěním v deníku spojuje jednotlivé střípky zjišťování kdo zabil neznámého muže nalezeného v jeskyni. Některé události, zejména zničení obydlí Kate, mně přimělo vrátit se k prvopočátkům série. Opět jsem přečetla první čtyři díly opět jsem je četla se zaujetím a zápalem, který si zaslouží (jsou skvělé).
Tahle série o Kate Shugak je pro mě srdcovka – a Ledový hrob patří mezi její nejlepší díly. Od prvních stránek vás vtáhne do drsné, nádherné aljašské divočiny, kde se krása přírody střetává s temnotou lidských tajemství.
Vyšetřování mrtvého muže, o jehož minulosti nikdo nic neví, má v sobě přesně ten druh napětí, který Stabenow umí tak skvěle podat – pomalu, s citem a hloubkou. Kate tu znovu ukazuje, že není dokonalá hrdinka, ale silná, lidská žena, která bojuje nejen s případem, ale i sama se sebou.
Vedlejší postavy, především Johnny a Mutt, dávají příběhu opravdovost a sílu. Každý z nich má své místo, svou historii, a dohromady vytvářejí svět, do kterého se chcete vracet. Závěr je přirozený, emotivní a uzavírá knihu tak, že zůstane v hlavě ještě dlouho po dočtení.
Ledový hrob má všechno – napětí, atmosféru, krásu i křehkost. Je to kniha, která se čte jedním dechem, ale zanechá stopu hluboko pod kůží.
Drsný příběh, drsná Aljaška, drsný život, drsní lidé. Nedokážu definovat, co bylo na knize tak zvláštně divné, ale kniha mě nijak nezaujala. Z této knihy by mi stačil výcuc v podobě novinového článku.
Kate se chválabohu vzpamatovala a má dost sil, aby se vypořádala i s Johnnyho sobeckou matkou. Ale v rezervaci číhá úchylný zabiják... Naštěstí má Kate i přátele a ten konec je fantastický.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Dana Stabenow také napsal(a)
| 2019 | Chladný den pro vraždu |
| 2019 | Devátá oběť |
| 2020 | Pod hladinou |
| 2021 | Černé zlato |
| 2021 | Hra s ohněm |

90 %
78 %

V tomto díle autorka řeší rodinné, rasové a sociální problémy obyvatel Aljašky. A tyto problémy se nevyhýbají ani hlavní hrdince. Tento díl bych označila jako čistokrevnou detektivku. Nic moc nového o životě na dnešní Aljašce jsem se nedozvěděla, ale opravdu jsem se lekla, že přijdu o Obludu. Napínavé do poslední stránky.