Když krev promluví

Když krev promluví https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/492776/bmid_kdyz-krev-promluvi-LUT-492776.jpeg 4 95 33

Kate Shugaková série

< 6. díl >

SEVERSKÁ KRIMI Z OPRAVDOVÉHO SEVERU… Do rezervace dorazil podzim a s ním i chladný, svěží vzduch. Soukromá vyšetřovatelka Kate Shugaková si chce klidné říjnové týdny vychutnat na své odlehlé usedlosti, ale její babička Jekaterina, rázná matriarcha klanu Shugakových, má s Kate jiné plány. V Anchorage se koná sjezd Aljašské federace domorodých kmenů a kromě nakupování a klevetění čeká zástupce všech asociací jedno velice důležité rozhodnutí. Dost důležité na to, aby vrhlo stín podezření na nedávnou smrt jedné z členek rady. Kate se od politiky vždycky držela dál, jenže zesnulá byla její příbuzná, a tak se neochotně nechává vtáhnout do víru intrik, lží a tajemství a pouští se do vyšetřování, které ji přivede na rozcestí mezi tradičním a moderním světem a také jí ukáže, jak moc je svázána s rodnou zemí a co všechno je pro ni ochotná udělat.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: ekniha , Mystery Press
Originální název:

Blood Will Tell , 1996


více info...

Přidat komentář

Jenda75
03.03.2024 4 z 5

Kniha velmi krásně popisuje zvyky obyvatel Aljašky. S hlavní postavou Kate se dostáváme na sjezd federace domorodých kmenů kam je pozvaná svojí babičkou. Je zde vidět, jak i Kate leží na srdci její vlast a tradice.

Ív688
22.01.2024 3 z 5

Zajimá mne život na Aljašce a tak jsem opět četla další díl o Kate Shugakové, neurazil a ani moc nenadchnul, nicméně jsem dočetla, zemřela emaa Jekatěrina, která byla vůdčím duchem kmenových záležitostí a opět jsem si představila fenu Obludu, která mi přirostla k srdci...určitě zase přečtu další díly série


dlabikk
15.01.2024 4 z 5

Tři dny nám tu v kuse leje, tak jsem si řekla, že po Carterovi si pustím něco z Aljašky. Podle hodnocení jsem nečekala nic moc mrazivého a ono to mrazivé nebylo. Ale mně to vůbec nevadilo. Dozvěděla jsem se víc o Kate a jejích kořenech. Taky hodně oceňuji, že na mě autorka nevalí dramata v romantické lince Jacka a Kate typu "chci ho / nechci ho; chci jí /nechci jí". Mám ráda humor Kate a Obludu, takže hurá na další :o)

Vesmich
11.09.2023 5 z 5

Čím déle se Shugakovou prožívám její všednodennost, tím víc mi přirůstá k srdci. Když si vzpomenu na první díl, váhala jsem, jestli je to četba pro mě...později mi bylo jasné, že je. Tenhle díl se pořádně zavrtá do problému tradice versus pokrok, zájmy soukromé versus veřejné a pěkně plasticky, protože na jiné zemi, lze vidět, jak se to začne všechno točit, když je ve hře přírodní bohatství. No a Katja se už tak nějak nemůže schovávat a tvářit, že se jí to netýká, protože hrana zvoní každému.

papeha
05.08.2023 3 z 5

Toto byla moje druhá kniha od autorky, ale jsem trochu zklamaná. Život na Aljašce opět zajímavý, ale politické tahanice už tak zajímavé nebyly. Přesto pomsta Kate i její vystupování na sjezdu stálo za námahu.

soukroma
19.06.2023 3 z 5

Tentokráte pro mne velké zklamání: po skvělém začátku, kdy se Kate již připravila ve svém srubu důkladně na dlouhou zimu (včetně pro nás děsivé úvodní scény zastřelení obrovského losa za humny - bude mít maso na celou zimu, i na rozdávání), se děj přesouvá naneštěstí do Anchorage, neb se vše točí kolem politiky (vysoké, místní, státní, klanové, národnostní a ... především té nízké, zkorumpované), hospodaření na Aljašce (mýcení lesů, tedy jejich využívání třeba pro papírny, versus potenciální ochrana v podobě národních park a rezervací), to vše obnášející nekonečný proud jmen vlastních, firemních, vztahů osobních i firemních a zákulisních, a jmen organizací klanových i jiných, včetně sjezdů, veletrhů apod. Navíc jsem si znovu uvědomila, že se děj odehrává nejpozději v 90. letech (kniha vydaná 1996), takže vše z uvedeného uspořádání a tahanic ve státě už je v podstatě nejspíš pasé...

Poté, co jsem ze samého zoufalství dvakrát nad knihou usnula, si ani netroufnu ve dvou třetinách tvrdit, že se ji přiměji dočíst. Zábava to tedy není - veledůležitá vsuvka, kdy Jack přiměl násilím Kate hodit se do gala a dokonce tančit na večerní slavnostní party, kde jak proměněné ošklivé káčátko i ve svých 150 cm oslnila spoustou korálků a červeno-černým kalhotovým kostýmkem všechny včetně svých zarytých dlouholetých nepřátel, byla zábavná spíš násilně, skoro jako parodie... Vždyť i babička, matka klanu, polevila ve své strohosti a přísnosti, což se jí vskutku nepodobá.

Arwen777
06.06.2023 4 z 5

Trochu jsem se obávala, že tento díl bude nezáživný - sjezd a politika - kdo by v tom hledal zábavu? Ale nakonec se opak stal pravdou. Sjezd i politika tam byly, ale zabalené v napětí kolem podezřelých úmrtí členů rady, kolem snahy zničit další část Aljašky kvůli prachům a hlavně zabalené v humoru. Tento díl byl zábavný, napínavý a smutný zároveň. Katiny nákupy a její pomsta mě opravdu pobavily. Informace o kmenech původních obyvatel, o kmenové politice, sjezdu, tancích a kultuře atd. byly opět skvěle podány spolu s řádnou dávkou aljašské přírody. A i Obluda tu konečně měla velkou roli, takže z mé strany spokojenost.

čef
29.04.2023 4 z 5

Většina knihy se zabývá nakupováním šatiček, volbou účesu, tokáním a tančením na sjezdu původních kmenů Aljašky, ale i tvrdým politickým bojem o zdroje všeho možného v tamějších rezervacích. Šíbři fikaně, svými prostředky tj. podplácením, podvody i vraždami, útočí a tak má Kate i Obluda hodně práce v nebezpečných situacích a nějaká ta přestřelka se také najde. Pro všechny ty opičky kolem nejsem zas až tak nadšen, ale kvalitu uznávám.

Kerberos
13.04.2023 4 z 5

Babička pověří Kate vyšetřením podezřelého umrtí jedné z členek rady Aljašské federace.Velmi smutný díl,nevyšetřuj blízké pokud se nechceš dovědět bolestivou pravdu.

vila_z_lesa
03.02.2023 3 z 5

Má první kniha od této autorky. Začátek mne velmi bavil, popis Aljašky, i ten lov. Ale ten dej byl co proboha? Rozuzlení odflakle. Kniha je čtivá, ale jde o velmi průměrný román s dost nedotaženým dějem.

trudoš
26.12.2022 5 z 5

„Neznalost je matka strachu a babička nenávisti.“
Kate Shugaková již pošesté řádí na Aljašských pláních, čekáte-li ovšem od jejího nového dobrodružství typickou hru na detektiva, mile vás překvapí, jak dlouhou cestu autorka od první knihy urazila. Dana Stabenow má sice i nadále problém s kompozicí zápletky, která by odpovídala vzorcům Sherlocka Holmese, na druhou stranu nehodlá donekonečna lpět na zaběhnutých motivech seriálové skladby. Tímto dílem tak narušuje dosud neměnný status quo a vývoj jednotlivých postav díky tomu získává na uvěřitelnosti. Napětí i emoce tu hrají všemi barvami, a kdo v závěru slzu dojetí neuroní, je u mě stará, zlá a cynická bačkora.
Co bude dál je samozřejmě otázkou, s jistotou však lze říct, že nic už nebude jako dřív. Teda sám za sebe doufám, že Kate s Obludou zůstanou stejné – ostatně jak byste mohli přinutit ke změně extra svéráznou vyšetřovatelkou s brutální jizvou na krku a ještě svéráznějšího křížence huskyho a vlka? Tu dvojku prostě nelze nemilovat.

konicekbily
28.10.2022 4 z 5

Autorka nám předložila vyvážený mix příběhů ze života v tamní přírodě - úlovek losa a jeho zpracování se mi moc líbil, zapeklité vztahy v souboji o využití místního přírodního bohatství, mezilidské vztahy v komunitě původních obyvatelů, souboj jejího přítele s bývalou manželkou v péči o syna - a jaksi mimochodem akce hlavní hrdinky při řešení zápletky. Pro znalce celé série - nikoliv pro ty, kteří by chtěli tento příběh číst izolovaně!

nero 13
28.09.2022 5 z 5

Kate Shugaková mně fakt baví, líbí se mi že každý díl je o něčem jiném, jednou jsme na rybářské lodi, po druhé na ropném vrtu, pak sní zase sbíráme houby. Šestý díl začíná ulovením Losa a jeho rozbouráním, to jsem si dovedl živě představit, protože jsem párkrát pomáhal bourat prase a vím co je to zamakačku, tímto zdravím všechny vegany a vegetariány.
I když je tato série prezentována jako detektivní, tak mně to baví hlavně jako vyprávění o životě na tvrdém, ale nádherném Aljašském severu, kde krimi případy jsou takový bonus navíc. Jo a jsem rád že se Obluda mohla v tomto díle pořádně vyřádit.

astra3
21.08.2022 5 z 5

Mně se tento díl líbil, i když byl na konci smutný.

Šebestová3
12.08.2022 5 z 5

Pro mě nejlepší díl z celé série. Atmosféra Aljašky je výborná kulisa pro případy Kate Shugakové!

rumova_kulicka
04.08.2022 3 z 5

Tentokrát jsem bohužel trochu zklamaná. Už samotné téma korupce a úplatků mi není vůbec po chuti a tady jsem se ještě dost ztrácela ve všech těch státních, federálních a kmenových institucích a spoustě osob, které jsem si nebyla schopna zapamatovat. Když tohle ale odmyslím, tak to ostatní kolem Kate, Obludy a aljašské přírody bylo zase fajn. Tak doufám, že příště se vrátíme opět do rezervace a užijeme si trochu více klidu...

katka.oo
08.07.2022 5 z 5

Na této sérii miluju hlavně popisy Aljašky, její přírody a všeho kolem a v tomto díle se mi to líbilo moc, sjezd domorodých kmenů, jejich tradice a zvyky, popisy prostředí, prostě paráda. V této knížce nejde ani tak moc o detektivní linku, ale o politikaření a úplatky, ale nevadilo mi to, Kate s Obludou to zastínily a já jsem se bavila a tentokrát i zasmála třeba s Kate na nákupech :-). Na konci mi sice ukápla maličká slzička, ale už teď se těším na pokračování.

gordon13
17.06.2022 4 z 5

Strašně pohodový úvod, navzdory smrti losa...úplně jsem cítila to uspokojení z domova, plné spíže jídla, nádherná příroda, klid, příjemné pocity...pak již tradičně pomalé, poklidné, nenáročné počteníčko. A Kate mě velice pobavila při svém zušlechťování, jak já jsem jí rozumněla :-)

milary
16.06.2022 3 z 5

(SPOILER) Nic proti, já se díky knížkám ráda něčemu přiučím. A k detektivkám od Dany Stabenow to patří. Na druhou stranu - dosavadní díly s Kate, obklopenou dalším svérázným ansámblem vč. Obludy, mi přinesly takovou porci skvělého odpočinkového čtení, že jsem nijak neváhala uškudlit si poslední doposud vyšlý díl pro pár volných dní. Jenže...
Z mého pohledu byly tři čtvrtiny téhle knížky věnovány encyklopedickému přehledu, zahrnujícímu problematiku všemožného aljašského uspořádání. Hodně témat, hodně jmen, žádný děj. Vůbec nepopírám důležitost souvislostí, ale jako podkres pro žánr (nenáročné) kriminálky mi to přišlo pro svou složitost nešikovné.

SPOILER!!! SPOILER!!! SPOILER!!!
Zklamala mě i trochu laciná úlitba „ději“ v podobě četných popisů společenských outfitů vč. předlouhého líčení nákupu v prvotřídním butiku, kde Jack nasadil tvář přitroublého seladona a Kate vzdorovitého fracka. Protentokrát jen nejiskřící vata.

A rádoby rozuzlení? Po vší té námaze (čtenářově)? Nebudu rozmazávat.
I když, je to přece jen komentář a spoilerové varování tu je...
Vážně by stačilo, aby na trestně nepolapitelného chlápka s vazbami na organizovaný zločin a obklopeného prvotřídními právníky udělala Kate s Obludou bububu, a on by zrušil všechny své projekty?
A umělohmotná barbie s kvérem? To jako vážně?

Jediné, co mi připomínalo mou milovanou Stabenow byla roztomilá ekvilibristika Kate se zcizenými platebními prostředky. Tak za to dvě malé usmáté hvězdy. A - ať nejsem nespravedlivá, za nepřeslechnutelný „hlas krve“ autorky ta třetí, nejzářivější.

cedos
09.06.2022 5 z 5

Námět, zpracování, poučení ... spoustu věcí o Aljašce jsem nevěděla ... Kate a její příběhy jsou čtivé a Obluda je boží.