Noční můra

Noční můra https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15602/nocni-mura-15602.jpg 4 154 22

Katastrofy série

< 3. díl >

Civilizační thriller s detektivně-medicínskou zápletkou, v němž se pátrá po původci a vzniku nakažlivého viru způsobujícího onemocnění končící smrtí. Boj pracovníků Úřadu pro kontrolu nemocí, Světové zdravotnické organizace a lékařů, ve kterém není každý tím, za koho se vydává.

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: , Odeon
Originální název:

The Nightmare Factor , 1978


více info...

Přidat komentář

adelinka
28.09.2023 4 z 5

ešte dobre, že nám kovid skončil :-) :-) asi by som sa viac bála :-). Ale áno dalo sa čítať, bolo napätie, celkovo mi aj žánrovo teraz zapasovala...

denib
10.05.2023 4 z 5

Už jsem přečetla čtyři z pěti "katastrof" této autorské dvojice a ještě nikdy jsem nebyla zklamaná. Noční můra mi sice připadala maličko slabší než ostatní, ale pořád velmi dobrá. Nechybí napětí, inteligentní příběh, promyšlený děj, zajímavost a čtivost. A myslím, že je znát, že se autoři nejdřív poctivě snaží získat o problematice dost informací.


Miruneček
16.09.2022 1 z 5

Začátek se náramně podobá Covidové době. Potom přijde převrat a vyšetřování. Toto téma mě neoslovilo. Vlastně tuto knihu jsem četl díky dětem, kteří mi jí přinesli z knihovní budky. Měla jiný přebal a tak mysleli, že se jedná o horor.

hankapimi
06.06.2022 4 z 5

Po náročné Bílé vodě jsem potřebovala napínavou oddychovku a dostala jsem vrchovatě, co jsem si přála. Noční můru jsem ještě nečetla. Pamatuji si 80.léta, kdy se na knížky stály každý čtvtek dlouhé fronty před knihkupectvím a tihle dva pánové autoři byli rozebraní mezi prvními tituly ...

heavy66
21.05.2022 5 z 5

"Dal byste si martini? Tohle by vám mohlo chutnat. Gin habhel, to je v těchto končinách vzácnost!"
Noční můru mám od Scortii a Robinsona nejraději. Nakažlivá choroba, napínavé hledání zdroje nákazy, obětí přibývá, a velké překvapení, když je zdroj konečně nalezen! Gin habhel jsem ještě neměl, a myslím, že ho nikdy neochutnám.

RoBertino27
15.03.2021 5 z 5

Dvojice Scortia-Robinson napsala "jen" pět knih, ale ta pětice vydá za tisíce jiných, podstatně nepovedenějších knih. Stejně jako ostatní i tato volí jednu oblast a je znát, že autoři přesně vědí, o čem v ní hovoří. Troufám si říci, že kdokoli zvolí kteroukoli z knih tohoto výjimečného dua, rozhodně se pustí do pátrání po těch dalších.

Jack Bauer
08.11.2020 3 z 5

Z této knihy si dodnes pamatuji jen jednu velmi děsivě popsanou scénu, ale myslím, že mě jako celek kniha nějak moc nenadchla, jelikož má spoustu hluchých míst, ale určitě si ji přečtu znovu a případně přehodnotím.

Hedunie
03.11.2019 4 z 5

Četla jsem kdysi v minulém století, ale téměř na jeden zápřah. Na svoji dobu dost čtivá knížka.

Hobo
31.08.2019 2 z 5

Dlouho jsem váhal nad počtem hvězd, ale nakonec jsem se přiklonil k přísnějšímu hledisku. Ne že bych měl něco proti ději a jeho výstavbě, i napětí přiměřeně stoupalo. Nemám prostě rád tyto romány s tématem vládní konspirace, v zásadě nemají přijatelné vyústění. Proč bych to měl číst? Katarze je prakticky vyloučená...

Eldar80
28.07.2019 4 z 5

Tahle autorská dvojice mě ještě nezklamala. Všechny jejich knihy jsou perfektně promyšlené a patří mezi ty nejnapínavější co jsem kdy četl. Odborné pozadí příběhu mají vždy dobře nastudované. Zde se jedná o zdravotnictví, epidemiologii a mikrobiologický výzkum.
Objeví se epidemie chřipky a začnou umírat lidé. Jenže se nedaří nalézt původce nemoci. Předpoklad o prasečí chřipce je mylný. Napětí v knize vzniká úplně přirozeně kombinací věrohodnosti a postupným vyšetřováním.
Úmrtnost začne stoupat. Příčinu epidemie se stále nedaří vypátrat a do případu se vloží armáda. Co původně vypadalo jako obyčejná epidemie chřipky, začne vypadat mnohem zlověstněji. Vyšetřování pokračuje a začne jít o život.
To co vždy obdivuju, tak schopnost Scortii a Robinsona vygradovat napětí tak moc, že se prakticky nedá přestat číst. Jediné co zamrzí, že přes kvalitní provedení se toho moc nedozvíme. V knize nejsou popisné či naučné pasáže. Pokud se něco vysvětluje, tak jen pro pochopení příběhu.
Noční můra je hlavně pro čtenáře, kteří očekávají napínavý a zároveň co nejvíc věrohodný thriller. Kdo neocení snahu o realističnost nebo očekává něco hodně akčního, bude se možná nudit. Akční je kniha až ke konci. Ten už působí přehnaně. Doporučuju i jako zamyšlení nad biologickými zbraněmi. 85%

SSTknihy
18.10.2018 3 z 5

Další ze série románů zkušené dvojice Scortia – Robinson. Tentokrát si berou na paškál medicínské prostředí a popisují dramatické spiknutí kolem vývoje nebezpečné smrtící látky. S přihlédnutím k faktu, že byl tento příběh napsán na konci 70. let, je to celkem slušný triller, který se dobře čte, má spád, působí věrohodně a nabízí dobrou pointou.

Calinda
11.06.2018

Bohužel, i když to dělám nerada, knihu jsem nedočetla, odložila jsem ji zhruba v půlce. Byla jsem nalákána anotací, ale vůbec mě nebavila, nečetlo se mi to dobře, ztotožňuji se s hodnocením RaptoRa. Občas jsem se přistihla, jak při čtení myslím na něco jiného, prostě jsem se vůbec nedokázala ponořit do děje. Hvězdy nedávám, neboť jsem nedočetla.

Pavelpi
22.03.2018 5 z 5

Výborná kniha od autorů Skleněného pekla.Začátek byl sice trochu rozvláčný,ale pak do dostalo správné grády až do konce.Závěr byl docela překvapivý,ale asi to tak v tomto prostředí chodí.Je vidět,že myšlenka nakazit a zabít protivníka biologickou zbraní stále žije i přes veškeré zákazy a ujednání.

MartinaSladkova
07.02.2017 5 z 5

Zezačátku jsem měla problémy se začíst, konec jsem doopravdy nečekala. Zápletka skvělá.

Žanek_Hantec
04.04.2015 5 z 5

Špicová bichla! :)

davas
14.12.2014 5 z 5

vynikající dílo ,výborné téma,perfektní závěr,sehnal jsem si všechny díla těchto autorů

PAVEL z BRNA
10.07.2014

Noční můrou jsem byl nadšen stejně jak Skleněným peklem a doslova četl jedním dechem. Nadchlo mě to tak, že si přečtu i další dílka této dvojice.

Lady Dracula
19.06.2013 3 z 5

Mátina má v knihovně hlavně knihy z lékařského prostředí. Tahle kniha mě zpočátku zaujala svojí obálkou, takže když jsem se dostala do fáze, že všechny knihy z knihovny jsme měla přečtené, dokopala jsem se otevřít ji a přečíst. A výsledek? Zajímavé dílko.

RaptoR
06.02.2013 2 z 5

Pro mě velké zklamání. Nudný rozjezd u příběhu, který v podstatě ničím nezaujme. Nedokázal jsem se oprostit od Crichtonova Kmene Andromeda, vedle kterého vypadají pozdější knížky o biologických hrozbách jako pulpové braky. Podobné je to i zde. Nezamilovaj sem si jedinou postavu, příběh je plný hluchých míst a sterilních pasáží. Konec sice přináší nějaká ta překvapení, ale celkový dojem to zlepšilo jen nepatrně.

evickakyticka
31.10.2012 4 z 5

Začátek byl pozvolný,skoro jsem knihu odložila. Ale, nestalo se tak, a mohla jsem si vychutnat supr závěr.

Štítky knihy

thrillery epidemie nákaza katastrofy

Autoři knihy

Thomas N. Scortia
americká, 1926 - 1986
Frank M. Robinson
americká, 1926 - 2014

Kniha Noční můra je v

Přečtených226x
Čtenářské výzvě13x
Doporučených10x
Knihotéce222x
Chystám se číst30x
Chci si koupit6x