Katastrofa letu 001 na Zlatých píscích

Katastrofa letu 001 na Zlatých píscích https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/441524/bmid_katastrofa-letu-001-na-zlatych-pisc-eMK-441524.jpg 5 16 8

Nejznámější letecká tragédie v Československu si vyžádala 76 lidských životů. To letní dopoledne 28. 7. 1976 nikdo z rekreantů, kteří odpočívali u jezera Zlaté písky, netušil, že se brzy stane svědkem náhlého pádu letadla ČSA a následné zoufalé snahy zaměstnanců letiště o záchranu možných přeživších. Komunistický režim nikdy nezveřejnil závěry vyšetřovací zprávy. Pozůstali dodnes netuší, co se v kokpitu letadla odehrálo během posledních sekund letu nad Bratislavou. Směsice článků a svědectví přinesla po roce 1989 pravdivé i konspirační teorie. Autor této knihy strávil rok studiem dokumentů v archivech i rozhovory s pamětníky a s odborníky na dobové letectví, aby mohl případ letu číslo 001 uzavřít a odpovědět na otázku: Proč letadlo Il-18 OK-NAB havarovalo?... celý text

Žánr:
Literatura faktu , Literatura slovenská , Historie

Vydáno: , Argo
Originální název:

Katastrofa letu 001 na Zlatých pieskoch , 2019


více info...

Přidat komentář

Christie2020
03.09.2022 5 z 5

Super knížka. Podrobná a krásně srozumitelná i pro úplného laika. Četla jsem opravdu jedním dechem!

martinidd
15.08.2022 5 z 5

Výborně zpracovaná kniha, tak nějak by měly knihy o určitých událostech vypadat a David Púchovský by se určitě měl tématu letectví věnovat. Vyhledávání zdrojů, svědků, historických materiálů a především osudů lidí kterých se havárie dotkla je obdivuhodné. Pro každého kdo se zajímá o historii ČSA a letectví je to povinná četba .


katy238
05.05.2022 5 z 5

Kniha Katastrofa letu 001 slovenského autora Davida Púchovského přináší důležité svědectví o letecké katastrofě z roku 1976, kdy se letadlo typu Iljušin 18 zřítilo po nezdařeném pokusu o přistání na bratislavském letišti v nedalekém jezeře Zlaté písky, před zraky šokovaných rekreantů. Drtivá většina lidí na palubě zemřela a přeživší si odnesli celoživotní trauma. Autor odkrývá vrstvu po vrstvě důvody havárie a nevyhýbá se ani jednotlivým osudům posádky i cestujících, jejichž život byl dramaticky přerván leteckou katastrofou. Publikace přináší cenné svědectví o tragické události, o které neměl režim ve své době žádný zájem informovat a ukazuje jak letadlo, tak aerolinky, v celé své nahotě. Vyšetřování tragédie má přesah i na jiné stroje a v historických souvislostech autor odkazuje i na jiná neštěstí tohoto typu letadla, kterých bylo překvapivě mnoho. Kniha je velmi důležitým čtením pro každého zájemce o leteckou historii naší země i pro milovníky letecké techniky.

GYROTOURBILLON
15.06.2021 5 z 5

Srozumitelná, čtivá kniha DP. je opravdu perfekní pro zájemce aviatiky , ale i pro laiky. Autor si dal záležet, aby v ni nebylo přespříliš odborných leteckých výrazů, čímž ji vlastně zpřístupňuje i mladšim generacím.
Samotná událost 28. 7. 1976 je samozřejmě nešťastná, dft. každý pád letadla.
Knihu doporučuji a autoru 5 * rozhodně uděluji .

naroznej
30.01.2021 5 z 5

Dobrá kniha , která chytne a nepustí :-).
Jenom bych trochu vytknul, u některé pasáží jsem měl pocit, že se v knize opakují. Ale to nic nemění na tom , že si autor s knihou musel dát hodně a hodně práce a že psát umí. Jeho styl bych přirovnal k Romanu Cílkovi. Vzhledem k autorovu mládí se ještě máme na co těšit.

Lenka4
28.05.2020 5 z 5

Velmi poutavá kniha nejen pro letecké nadšence. Technické záležitosti jsou srozumitelně vysvětleny i laikům. Třebaže se jedná o literatura faktu, text obsahuje pasáže napínavé i dojemné, díky častým a vhodně zvoleným citacím je svižný. Shromáždění podkladů muselo stát velké úsilí, ale vyplatilo se.

roman6788
13.04.2020 4 z 5

Zosumarizovane zname fakty, vyvratene zname konspiracie, doplnene o odtajnene materialy a fotografie a cenne spomienky prezivsich a pribuznych pozostalych.
Jedine co sa da vytknut je obcasny patos a sem tam zbytocne opakovanie.

moničina
17.03.2020 4 z 5

Ozaj veľmi dobre a zrozumiteľne napísané a uvedené fakty ohľadne témy, ktorá aj mňa vždy zaujímala. Na to, že je autor mladý človek, klobúk dole. Napísané citlivo, bez bulvarizácie.