Katáriové: Impérium lovců mamutů

Katáriové: Impérium lovců mamutů https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/511108/bmid_katariove-imperium-lovcu-mamutu-35p-511108.png 2 4 2

Dobrodružný příběh odhalující skutečnou tvář lovců mamutů Přijměte pozvání do dob legendárních lovců mamutů, kdy se naše území stalo civilizačním centrem Evropy. Seznamte se se skromným Lovcem, jehož provází podivuhodná ochrana Duchů, a mladou Gomepsis, které osud připravil lekci pokory. Hlavní hrdinové představují naprosto odlišné póly někdejšího světa, přesto se jednoho dne jejich cesty setkají… čímž se dají dosud poklidné události do pohybu. Autorem poutavého románu je Libor Balák, světově uznávaný tvůrce obrazových rekonstrukcí pravěku a žák Zdeňka Buriana.... celý text

Přidat komentář

nero 13
25.05.2023 1 z 5

Tak musím dát bohužel uživateli Vlk.kh za pravdu, těch slovních zhůvěřilostí je tam mnohem více, asi nejmenší je oslovení slečno v době více než 25 000. let před našim letopočtem, pak přirovnání služebnictva té slečny k sehranému týmu u závodů formule F1. Trochu nešťastné je i používání výrazu šlechta v Pravěku, Náčelník a jeho rodina by bylo asi věrohodnější.
To všechno by se asi dalo přežít, když si člověk říká že autor není profesionální spisovatel, a profesně se údajně věnoval paleontologii a prostě neumí psát, ale jakmile jsem narazil na větu, nasadila si brýle a malou čepičku na hlavu, tak jsem věděl že autor není ani ten paleontolog, ale komik, protože brýle v pravěku ??? no ty vole.
Potom mně už nemohlo rozházet ani pyžamo v ložnici, ještě jsem se zasmál u pravěkého Ramba, lovce Teneky, který si nandal zpátky vypadlá střeva z rozpáraného břicha, poté si ránu dezinfikoval proti sepsi a dřevěnou jehlou si to zašil, ale to není vše, Teneku potom trefil šíp do plíce, ale mněl štěstí že u toho byl tým pravěkých chirurgů a ti ho hned operovali.
Dávám jednu hvězdu zato že jsem se u toho i zasmál.

Vlk.kh
17.05.2023 odpad!

Nedočteno, vzdal jsem to někde po padesáté stránce. Koupil jsem si tuhle knížku po kamarádově nadšené recenzi, že jde o příběh postavený na nejnovějších výzkumech a lovci z období pavlovienu už tam nejsou vykresleni, coby poloopice neschopné souvislé řeči, jako ve starých dobrých Lovcích mamutů. No, v tomhle měl pravdu, to pojetí je úplně někde jinde a naši předci se zde prohánějí na saních tažených sobím spřežením, apod., ale některé věci mi nepřijdou moc uvěřitelné, zatím jsem o nich v odborné literatře nečetl - ale taky nevím všechno - a jiné naprosto nesmyslné a absurdní. Text lákající na knihu s tím, že ukazuje pravou tvář lovců mamutů bych ale bral dost s rezervou. Největší problém mám ovšem s tím, jak je to napsané. Pár příkladů: Lovci po postavení jurty rozvěsili kolem stěn a pod stropem, cituji, tenkou nepromokavou folii podobnou našemu igelitu... no, za mě dost nešťastný popis čehosi, co může být snad materiál z močových měchýřů velkých zvířat, ale taky nemusí, protože autor se tím dál nezabývá a nevysvětlí. Druhým příkladem budiž např. scéna, kdy jedna skupina hledá zprávu zanechanou skupinou jinou. A autor neváhá v textu napsat: Jak ale mohli poslat zprávu na dálku, když neměli smsky, ani email? - tohle je obrat dobrý tak do rozprávky pro mateřské školy a prvních pár tříd základky. A podobných "bot" je tam víc, alespoň v té části, kterou jsem přečetl, než jsem knihu odložil a následně poslal dál do světa. Pan Balák je sice špička v ilustracích a obrazových rekonstrukcích pravěku a vytvořil pár opravdu parádních komiksů, ale tenhle jeho spisovatelský počin je z mého hlediska hodně mimo. Své čtenáře si tahle knížka asi najde - viz. můj kamarád, kterému se líbila - ale já jsem holt asi krapet náročnější a koupi tohoto kousku považuji za vyloženě vyhozené peníze.


Štítky knihy

lovci mamutů

Autorovy další knížky

Libor Balák
česká, 1961
1989  88%Magazín Komety I.
2020  100%Homo sapiens: Příběh lidstva
2023  40%Katáriové: Impérium lovců mamutů
1993  70%Město všiváků
2008  0%Moje první kniha o pravěku

Kniha Katáriové: Impérium lovců mamutů je v

Přečtených3x
Doporučených1x
Knihotéce20x
Chystám se číst13x