Kat nepočká

Kat nepočká https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/121559/kat-nepocka-121559.jpg 4 29 9

Děj knihy se odehrává v době okupace. Hlavní postavou je Karla Holinová, známá subreta a filmová hvězda, známá jako představitelka lehkovážných hrdinek. Je tomu tak i v soukromí. Ve svém bytě ukryje svého kolegu, hledaného gestapem. Po udání je její byt prozrazen, hrdinka zavřena, ale z důvodů finančních, dočasně propuštěna na svobodu, aby mohla dokončit film, z něhož nacisté budou mít zisk. Odsouzení k trestu smrti se však nevyhne a na jeho konci teprve lituje, že neobětovala více času a sil na boj proti okupantům. ... celý text

Žánr:
Novely , Romány , Literatura česká

Vydáno: , Práce
více info...

Přidat komentář

Kontryhelka
08.06.2023

Moc hezké a zároveň hodně smutné čtení, ostatně jako každé z období druhé světové války. Všude se našli hrdinové, kteří v zápalu boje proti zlu neváhali pomoci potřebným byť s vědomím, že na to doplatí životem oni i celé jejich rodiny. Za mně hrdinové, protože každý na takovou oběť neměl a takovým lidem patří hluboká poklona a obdiv.

Nofar197
05.05.2023 5 z 5

Naivní a neangazovana filmová hvězda Karla žije jen svým úspěchem. Poté, co u sebe nechá přenocovat účastníka odboje, její život nabere zásadní obrat.......
"Litovala už jen jednoho : Že neudělala víc."


Miranda
05.06.2021 5 z 5

Ke knize mě přivedl, jak jinak, stejnojmenný film z roku 1971. Ten jsem donedávna neznala a píseň v něm, Slepá bábo - hopla, mně zní v hlavě pokaždé, když si na něj vzpomenu. Byl to intenzivní zážitek. Postavy v knize na mě proto promlouvaly hlasy Martina Růžka, Radoslava Brzobohatého a Jiřiny Bohdalové, i Jaroslav Moučka měl svou skvělou chvilku. Kniha je velice čtivá, popisy v ní úžasným způsobem vykreslují dusnou atmosféru celé situace, zejména popisky scén v hotelu "Karla šla neslyšně po tlustém koberci, jako ryba přeplula kolem zrcadel schodiště, kde všecko odpočívalo sto metrů pod hladinou dne". Poprvé nejsem schopna určit, zda je lepší film nebo kniha. Zřejmě proto, že autoři filmu pozměnili jen nepatrně některé, dá se i říct, drobnosti (je asi jedno kdo s kým, ve výsledku to má stejný efekt), a nijak výrazně se od původního díla neodchýlili, naopak přidali krásnou hudbu, jiskřivé scény v ateliéru a doslova údernější finále. A kniha je napsána tak skvěle, že ani žádných úprav nebylo třeba. Silný zážitek po všech směrech.

Kerberos
16.03.2020 4 z 5

Příběh je inspirován tragickým osudem herečky Anny Letenské,která byla za pomoc odboji odsouzena k smrti.Po zatčení byla uvolněna několik dní ,kvuli dotočení filmu.Smrti však neunikla.

Dagmar2816
11.03.2019

Příběh zaujme od A do Z.Doporucuji

KristýnaMy
29.01.2019 3 z 5

Konec mi připadal jemně složitý, ale jinak zápletka hezká.

zdennyrakky
07.01.2017 5 z 5

Geniálně napsaná novela. Trochu detektivka, hodně psychologická próza. Na svou dobu pozoruhodné tím, že se tu objeví i téma homosexuality. Za největší klad tohoto vynikajícího dílka považuji skutečnost, že tu nejsou "kladné" ani "záporné" postavy, ale lidé z masa a kostí, s jejich slabostmi, pochybnostmi, morálními dilematy... Především je to ale dechberoucí dokument doby nacistické okupace. Prostý veškerého patosu, ale o to působivější.

Poutnice
09.10.2013 4 z 5

Myslím, že tenhle příběh toho říká o své době dost, možná všechno. Je to smutný příběh plný manipulace a falešné naděje, která končí velmi rychle, jakmile je člověk použitý požadovaným způsobem.

WEIL
16.10.2011

Literární kritika považuje za největší klad této novely kresbu dusné atmosféry okupace a techniku práce s detailem a náznakem.

Příběh Anny Letenské dobře zpracovává dokument, který udělalo BBC.