Kat Mydlář: Jak utišit bolest lásky?

Kat Mydlář: Jak utišit bolest lásky? https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/435778/bmid_kat-mydlar-jak-utisit-bolest-z-lask-exa-435778.jpg 4 28 10

Mladý medik Jan Mydlář je rozhodnut udělat i nemožné, aby se dostal blíže ke své Dorotce a mohl ji vysvobodit z vězení. Osud mu ovšem uštědří krutou ránu a musí se vyrovnat s její smrtí. Aby zapomněl na svůj žal, rozhodne se vstoupit do služeb pražské katovny, kde se jeho otupělé srdce rozechvěje při pohledu na katovu dceru. Jan se musí rozhodnout, zda dokáže znovu začít žít.... celý text

Přidat komentář

Gilnien
27.02.2023 2 z 5

Tohle se mi špatně hodnotí. Z hlediska autentičnosti je to asi dobrá kniha, celkem dobře se četla. Ale strašně mě rozčilovalo přeskakování děje, respektive jeho posunování frázemi "druhý den", "za hodinu", "odpoledne" - to a ještě jednotlivé přímé řeči mi přišlo tak amatérské. Ale možná to k tomu všemu patří a já to jen nepochopila. Hodnotím dvěma hvězdama, ale uznávám, že kniha může mít své nadšené čtenáře.

malýčtenář
19.10.2021 5 z 5

Stručně, jasně a výstižně je popsán život nejznámějšího pražského kata. Kniha se čte lehce a krátké kapitoly nutí číst dál a dál. Přirovnala bych autorku k Haně Whitton, která píše stejným stylem o našich známých historických osobnostech.


petra6315
11.10.2021 2 z 5

Knížka se četla dobře,ale nějak jsem se nemohla zbavit dojmu,že je to spíš takový "výcuc" Paměti katovské rodiny Mydlářů od Josefa Svátka

Zujaja
09.10.2021 3 z 5

Kniha se mi četla velice dobře, akorát bych očekávala více zajímavostí ze života. Když si tak člověk pročítá tu historii, tak je rád, že žije v dnešní době, která má také své mouchy. Každopádně doporučuji přečíst, kniha se čte rychle

DraculasLady
16.09.2021 4 z 5

Už jsem o Katu Mydláři četla záživnější knihy, ale autorka podala jeho příběh přesně a jednoduše. Možná byl až příliš ochuzený o další postranní děje, ale pokud někdo potřebuje hlavně základní informace o této postavě, dílo paní Černé je dostačující. Nicméně určitě bych doporučila spíše Paměti katovské rodiny Mydlářů, kde je příběh mnohem bohatší na informace.

alnahu
25.05.2021 5 z 5

(SPOILER) Autorka nás provede v této knize životem staroměstského mistra popravčího Jana Mydláře.Od doby jeho mládí,kdy studoval medicínu a zahořel láskou k ženě,která byla obviněna z vraždy manžela a Jan se jí pokusil zachránit,ale osud mu uštědřil krutou ránu.Aby zapomněl rozhodne se vstoupit do služeb pražského kata,ten ho vyučí tomuto řemeslu a po smrti mistra Jaroše,převezme toto poslání Jan Mydlář a stane se uznávaným mistrem svého řemesla.Najde si k sobě i hodnou ženu z katovské rodiny má s ní čtyři děti.Ve stáří ,když mu již dochází síly,převezme po něm toto řemeslo jeho nejstarší syn Jan.Velmi čtivá kniha.

ERIK 2
17.01.2021 5 z 5

Kat Mydlář, jedna z nejvýznamnějších postav české historie, i když ne z šlechtických kruhů.Kniha od Jaroslavy Černé se mi moc líbila. Vím že jsou knihy od jiných autorů, ale tahle mi sedla. Stručně a výstižně napsaný román o životě staroměstského kata,Jana Mydláře bývalého studenta medicínské vědy, který podlehl nástrahám lásky a neváhal obětovat vše, aby získal vyvolenou svého srdce. No život nám někdy pořádně zamíchá karty a i v životě Jana to nebyla procházka růžovou zahradou.Ztráta životní lásky Doroty,otce, ho přivede na cestu krvavou, ale zároveň najde opět smysl života.

katka134
13.01.2021 3 z 5

Pěkný příběh o našem nejznámějším katovy. Popisování mučení i poprav bylo zajímavé, ale časté vzpomínání na potvoru Dorotu mě dost nebavilo.

RendyaDav
26.12.2020 5 z 5

Kniha zase pěkné počtení, jak nám život dává to co si zasloužíme i někdy zato musíme zaplatit nějakou daň.

Le Chat
30.09.2020 5 z 5

Autorka určitě napsala i lepší knihy (třeba o Kateřině Stradové nebo “bílé paní” Perchtě), ale příběh kata Mydláře mne také nezklamal. Budu se těšit na autorčinu příští knížku.