Kat katem kata

Kat katem kata https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/259634/bmid_kat-katem-kata-1qN-259634.jpg 4 36 5

Zkrácená verze proslulých "Pamětí katovské rodiny Mydlářů" Josefa Svátka je v tomto vydání převyprávěna a jazykově upravena Vojtěchem Steklačem. Adaptace Vojtěcha Steklače se v této edici zaměřuje především na jednotlivé případy vykonání útrpného práva. Líčí případy, kdy na skřipci a v mučírně se objeví nejen lidé "nízkého stavu", ale i ti, kteří "požívali velmi dobré pověsti a vládli ohromným jměním". Na druhé straně nás autor zavádí do světa, v němž se "krvavé řemeslo" muselo tradičně dědit z otce na syna, neboť exekutoři hrdelních ortelů se pohybovali na úplném okraji společnosti a jiné povolání než to, které vykonáváli a generačně si ho předávali, v ní zákonitě najít nemohli. A tak se kati stávali opovrhovaným ramenem spravedlnosti, jež však bylo navíc zahaleno nesčetnými pověrami a tajemstvími. Většinou sice trestali nenapravitelné podvodníky, zloděje nebo vrahy, avšak přesto se nevyhnuli situacím, kdy se vzhledem k dějinným událostem proměnili v prodloužený nástroj politické moci a zvůle. Tak tomu bylo například při popravě českých šlechticů po prohrané bělohorské bitvě, události, která v této knize nepochybně tvoří jednu z hlavních kapitol.... celý text

Přidat komentář

niki-chan
30.11.2017 4 z 5

Jednotlivé případy poprav byly popsány zajímavě, ale jestli chcete lépe poznat rodinu Mydlářů, je lepší přečíst paměti a tohle dílo brát jako dobrý doplněk.

p3tris
22.08.2017 4 z 5

Zkrácená adaptace se zaměřuje hlavně na jednotlivé případy a o životě mistra Jana se toho mnoho nedozvíme. Což nevadí, protože koho zaujme, jistě si najde čas přečíst si celé Svátkovi Paměti katovské rodiny Mydlářů. Já tedy rozhodně ano, i když je to kniha velmi krvavá z doby surové.


Mátová
22.12.2016 5 z 5

Výcuc z kroniky kata Mydláře zaměřený hlavně na jeho práci v mučírně a na popravišti v době vlády Rudolfa II. a během stavovského povstání. Neznalý historického pozadí se může ztrácet, pro mě zajímavý náhled do katovské práce. Navnadila mě - někdy bych si ráda přečetla kompletního Mydláře.

Roman04
22.12.2012 4 z 5

Velmi svěže psaná kniha.

evickakyticka
02.03.2011 4 z 5

Knížku jsem přečetla za dva dny, skoro jedním dechem. Jsou to paměti kata Mydláře na popravy, které vykonal. V každé povídce je zmíněno mnoho jmen, které mi nic neříkaly, protože povídka byla příliš obecná. Proto se těším na trilogii Paměti katovské rodiny Mydlářů, která bude hlavním jídlem po tomto předkrmu.

Štítky knihy

popravčí, kati

Autoři knihy

Vojtěch Steklač
česká, 1945 - 2021
Josef Svátek
česká, 1835 - 1897

Kniha Kat katem kata je v

Právě čtených1x
Přečtených53x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených1x
Knihotéce23x
Chystám se číst11x
Chci si koupit3x