Kat a jiné povídky

Kat a jiné povídky https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/104513/kat-a-jine-povidky-104513.jpg 5 21 6

Výbor obsahuje sedm novel a povídek (Kat, Zlý anděl, Maurice Fleury, Smrt hrdiny, Rudá záře, Svatební hostina, Poutník na moři) významného spisovatele, divadelního teoretika a estetika. Pro jeho literární projev je příznačná dramatičnost dějů a strohé soustředění pozornosti na postižení nejvlastnější tváře jejich hrdinů i úsilí proniknout k pramenům záporu a zla v člověku, životě i společnosti, aby tím spíše vynikly jako jejich protipól klad a dobro.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Povídky

Vydáno: , NPL - Nakladatelství politické literatury
Originální název:

Det eviga leendet; Onda sagor; Kämpande ande, Bodeln, Den knutna näven; Dvärgen


více info...

Přidat komentář

666Jitka
04.09.2020 5 z 5

Knížka se mi moc líbila - nejvíce titulní povídka Kat a poslední povídka Poutník na moři, ale i ostatní povídky jsou velmi povedené. Vyhovuje mi autorův styl psaní. Jednotlivé povídky člověka nutí k zamyšlení ...

Osice
31.05.2020 5 z 5

Může obsahovat mírné SPOILERY???

Knihu jsem objevila díky Kohoutově Katyni. Hned jsem si ji objednala v antikvariátu a dočetla ještě před samotnou Katyní:-) Od přečtení může odrazovat, že byla kniha vydána v Nakladatelství politické literatury. Ale nenechte se tím odradit, protože kniha je opravdu výjimečná. Vůbec se nedivím, že je P. Lagerkvist laureátem Nobelovy ceny. Nejvíc se mi líbila povídka Kat. Ta je vskutku fenomenální. Kat sedí sám v hospodě u stolu, nikoho si nevšímá, ale ostatní jeho přítomnost vnímají, nenechává je klidnými, pouští se do rozhovorů, vzpomínají, chytračí. S tím jak večer plyne, nabývá dění v hospodě na obrátkách.

„Ano, lidstvo musí čas od času zničit, co vybudovalo, to je prostá nutnost! Jinak tu pak chybí ta pravá dětská mysl. A ničení má větší význam než prosté, čistě navyklé budování. To jsou právě ta veliká, hrdá období! Těchhle malých, pracovitých mravenců, kteří svět budují, těch bude vždycky dost, o to, pravda, není třeba mít starost. Ale odvážní duchové, kteří jediným rozmachem vymažou z povrchu zemského celý ten titěrný lidský svět, takže je možno začít znovu, ti jsou vzácní a vyskytnou se jen tehdy, když si je zasloužíme.“ (s. 45, povídka Kat)

V povídce najdete mnoho narážek na historii. Nejsilnější pro mě byla rasistická scéna s černošským orchestrem. Obsah v kombinaci s formou (skvělé dialogy, tempo, atmosféra) dělají z povídky Kat asi nejlepší povídku, kterou jsem kdy četla. Hned jak jsem ji dočetla, poznamenala jsem si „tak to je úplně jiná liga“ a začala jsem ji číst znovu:-)

Ostatní povídky už bohužel kvalit té o katovi nedosahují. Přesto mě jejich čtení bavilo, vůbec jsem netušila, kam směřují. Skvělou pointu má povídka Zlý anděl. Zlo v člověku, ale pojaté jinak než u W. Goldinga, je jedním z klíčových témat, na jejichž základě jsou povídky vystavěny. Člověka zlo určitým způsobem fascinuje, může z něj vzejít ale i něco dobrého. Dalším silným tématem je víra, která se snadno může překlopit v popírání Boha.

„Jak by člověk mohl porozumět životu, jak by mohl rozumět lidem, prohlédnout je i jejich život, a prohlédnout sebe sama, dokud ho to nenaučilo moře. Jak by mohl prohlédnout jejich prázdné pachtění a jejich honbu za podivnými cíli, dokud se nezahleděl na moře, které je bez hranic a stačí si samo. Dokud se nenaučil myslet jako moře, a ne jako ty věčné štvané bytosti, které si namlouvají, že neustále někam musí a že to je to nejdůležitější, že jen cíle dávají životu smysl. Dokud se nenaučil plout, kam ho moře nese, cele se mu odevzdat a nestarat se o nic, ani o právo, ani o neprávo, hřích a viny, pravdu a lež a zlo a dobro, spásu a milost a věčné zatracení, ďábla a boha a všechny ty hloupé hádanice. Dokud se nestal lhostejným a svobodným jako moře a nenaučil se plout s ním, bez cíle a do neznáma, dokud se cele neodevzdal neznámu, nejistotě jako jediné jistotě, která je nakonec to jediné, na co je spolehnutí. Dokud se člověk nenaučil tohle, neporozuměl ničemu.“ (s. 131-132, povídka Poutník na moři)

DOPORUČUJI. Alespoň povídku Kat zkuste. A já si říkám, jak je možné, že znám tak málo spisovatelů, kteří obdrželi NC za literaturu!?


s.macuska
12.11.2019 5 z 5

O Päru Lagerkvistovi a jeho díle jsem nevěděla vůbec nic až do té doby, než jsem malou bledě modrou knížku v obalu se zažloutlou výpůjční kartičkou z neznámé knihovny našla v karlínské knihobudce. Líbilo se mi, jak je malá, téměř do kapsy, a mnoho jsem od ní neočekávala. A byla jsem nesmírně překvapena. Zdánlivě jednoduché příběhy ve mně zanechávaly silný dojem a vedly k zamyšlení. Chystám se šířit osvětu o tomto autorovi dál! :)

Messilina
17.07.2019 5 z 5

Mé osobě se ta knížka líbila.

Fiiii
07.03.2019 5 z 5

Nejvíc mě nadchla titulní povídka. Četa jsem ji asi třikrát a s nadšením jsem o ní napsala seminárku =)

Adigiotto
30.10.2017 5 z 5

Majster krátkych noviel Par Lagerkvist bol pre mňa zjavením. Na historickom pozadí sa v každom diele dotýka večných tém ľudského života: túžbe po láske, uznaní a nesmrteľnosti... Veľká literatúra!

Autorovy další knížky

Pär Lagerkvist
švédská, 1891 - 1974
1970  84%Barabáš
1964  77%Trpaslík
1983  79%Čtyři příběhy o daleké pouti
1965  93%Kat a jiné povídky
1971  %Moderná severská dráma

Kniha Kat a jiné povídky je v

Přečtených26x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených3x
Knihotéce11x
Chystám se číst6x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x