Kat

Kat https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/146886/bmid_kat-BDR-146886.jpg 4 13 3

Útlý román Kat zpracovává archetypální, stále atraktivní téma zločinu, překračování hranic mezi dobrem a zlem. Příběh je zarámován pobytem hlavního hrdiny Stefana Gatěva na Velikonočním ostrově, kam má přijet slavný spisovatel Steven Larry King, aby Gatěva vyslechl - podle jeho vyprávění se totiž chystá napsat knihu. I Gatěv si ale pro jistotu uschová autentickou nahrávku a dobře dělá. Letadlo s Kingem na palubě při zpáteční cestě havaruje, a tak si můžeme přečíst alespoň Gatěvovu syrovou, dokumentární verzi příběhu o tom, jak se z člověka stane vrah. Literárními prostředky klauniády, frašky a absurdity vytvořil Stefan Kisjov působivě lehký (v Kunderově smyslu), komický i hluboký příběh o systému, který degraduje lidskou bytost zároveň na kata i oběť.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Lukáš a syn (Barrister & Principal)
Originální název:

Ekzekutorât , 2003


více info...

Přidat komentář

InaPražáková
17.08.2020 4 z 5

Anotace zavádí ve všech směrech. Kat není detektivka a těžiště příběhu je jinde. Srovnání s Kunderou bych se taky vyhla, ten nikdy nepsal přímo humorně, jakkoliv je to podobně ostrá satira na stejnou dobu.
Kat je místy vysoce jazykově i situačně vtipný, místy mrazivý, ke konci absurdní. Humor se týká v podstatě strašných věcí, ale pasáže typu: "Jistě přemýšlíte, jak to asi dopadlo s mými křivými předními zuby, které se v oněch dětských letech snažila MUDr. Mirčevová pomocí drátěného strojku přinutit k tomu, aby rostly správně, a do jisté míry se jí to podařilo. O deset let později mi je ve strážnici Vojenské letecké školy ve městě Gorna Mitropolia vytloukli dřevěnou pažbou automatu Kalašnikov poté, co jsem nechtě zastřelil všemi frekventanty oblíbeného kapitána Gočeva kulkou rovnou do srdce," mě několikrát nepokrytě rozesmály. Kisjov píše lehce a hravě, což překlad výborně tlumočí.
Období 60.-80. let, kdy se v lidových republikách mohlo stát takřka cokoliv, je vystižené výborně, ne historicky, ale náladou. Trochu moc na mě byla druhá polovina textu, která směřuje až někam k Forrestu Gumpovi, ten byl taky u všeho, ale notu si drží pořád stejnou.
Nečekala jsem nic, dostala jsem lahůdku na jedno odpoledne plnou chytrého humoru, který mohl vzniknout jedině za železnou oponou.

987
11.12.2017 5 z 5

Krátká, syrová a veskrze originální kniha.


goldiex
10.06.2016 5 z 5

Příběh je výborný, originální, skvěle napsaný. Má jedinou vadu - je moc krátký...