Karneval

Karneval https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/192179/bmid_karneval-nRI-192179.jpg 4 35 11

Moucha – syn cirkusové artistky a potulného velbloudáře – se živí jako noční taxikář. Muže své profese rozlišuje na lenivé pavouky, kteří pasivně čekají na svou oběť, a mouchy, které poletují z místa na místo, nebojí se ani nejzapadlejších a nešpinavějších koutů a po ulicích sbírají zbloudilá nočňátek. Hrdina třetího románu Rawiho Hage křižuje městem a zpoza předního skla svého taxíku sleduje hemžení pestré směsice postav a stává se svědkem nejrůznějších lidských osudů.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Dobrodružné , Romány

Vydáno: , Plus
Originální název:

Carnival , 2012


více info...

Přidat komentář

Erbik
16.02.2020 5 z 5

"Ježíš je asexuální obřezaný revolucionář," a tisíc dalších skvotsných myšlenek a glos. Rozhodně ne kniha pro každého, o čemž svědčí i spíš rozpačité komentáře níže, za mě však 5 zářivých hvězd pro dílko, jež nastartovavá fantazii a obrazotvornost, neustále se noří do (povětšinou temných) hlubin magičnosti a podněcuje chuť číst dál a více knih.
"Moucho, čemu věříte?"
"V co věří hvězdy? Kam přijdou mrtví koně, co uctívají ptáci a pro co žijí řeky?"

DominaCZ
04.12.2019 odpad!

Pardón, ale pravdu děl kdosi kdo psal, že je to příliš málo magorské.
Avizuje to jízdu šílenostmi a mega brutálníma divňákama, ze kterejch se nám hlava zatočí, ale ono se nic takovýho neděje.

Šlapka, která nakonec nikdy nedá.
Nabušenec, kterej nechce zaplatit, ale kterej nakonec VŽDYCKY NAS*ANĚ ZAPLATÍ.
Týpek, kterej předstírá pomatencův návrat z blázince, aby nemusel platit.
"Hrdina", kterej má doma stohy knih a kterej si ve finále ani neza**ká a jen každý ráno honí.
To je nuda, ne přehlídka panoptika.
Autor si vzal velký sousto a na zrůdorium si jen zatoužil hrát.
Během toho karnevalu se nic, ale lautr nic neděje.


oblakaknih
30.09.2019 4 z 5

Karneval je překvapivě originální kniha. Sice okrajově připomíná Tři kamarády (hodně okrajově!), ale přesto.
Líbil se mi i námět knihy. Moc jsem od něj neočekávala, ale příjemně mě překvapil.
Hlavní postavu jsem si zamilovala! Je to sice zvrhlík, ale taky neobyčejný snílek. Jen jsem byla někdy zmatená, jestli jsme v realitě nebo ve snu.
Kniha se četla dobře, ale déle než bych očekávala. Autorův styl psaní mi poměrně vyhovoval.
V knize se toho moc neděje, ale dokáže zaujmout a zabavit.
Navíc má fakt propracovanou obálku.
Za mě ano, velké překvapení!

Dada077
08.07.2019 5 z 5

Túto knihu som si objednávala z antikvariátu na základe zapojenia sa do tohtoročnej Čtenářskej výzvy, do témy – kniha od ázijského autora – nakoľko internetový antikvariát ju viedol v sekcii ázijskí autori. Po príchode však v rešerši na prebale stálo – Rawi Hage je kanadský spisovateľ, libanonského pôvodu. Po ignorovaní medzier v zemepisných znalostiach predajcu a prečítaní prvej kapitoly som zistila, že knihu som už asi pred piatimi rokmi čítala, vypožičanú z knižnice. Hotový karneval! Ale prečítala som ju znovu tak či tak. Pretože už prvý raz sa mi páčila. Taká kontroverzná, dej a metafory dobré, ale také trochu aj čudné, aj odporné, aj úžasné. Čitateľ nevie, čomu má veriť, fantázie sa prelínajú so skutočnosťou. Namiesto popisu deja, teda radšej zopár viet rovno z knihy:
-A vezl jsem taky zcestovalého muže, který jezdil do chudých zemí a rozprašoval tam finanční pomoc.
-Když zahlédla knihu na palubní desce, oči sej í rozsvítily. Čtenář, poznamenala a usmála se.
-Bůh nás všechny stvořil se světlem uvnitř.

vajglik
24.10.2016 3 z 5

Takové pohodičkové povídání a postřehy jednoho taxikáře. Neurazí, ani nenadchne.

Palivo
20.06.2016 3 z 5

Karneval je jedna z mála knih, který jsem si přečetl, páč mi ji někdo doporučil. Už to asi dělat nebudu a nechám se vést svým skvělým instinktem, který se řídí barvou obalu a délkou knihy, tedy dvěma nejdůležitějšíma faktorama.

Karneval sleduje řidiče taxíku Mouchu, který je magor a pořád blekotá o tom, jak to mezi taxikářema chodí a jaký lidi mu lezou do taxíku. Bohužel to není tak velkej magor, aby mě to bavilo, ale jen normální magor a do taxíku mu lezou relativně normální lidi, když si vzpomenu, co v taxíku dělám já s Pečivem, když si ho náhodou stopneme, aby sledoval nějakou tramvaj. No a do toho se motá nějakých 5 vedlejších linek, který se tak trochu zamotaj a rozmotaj a vlastně je to úplně jedno, protože hlavní hrdina je pořád stejnej kakabus.

makemake
13.05.2016 3 z 5

Tak já nevím, pořád ještě nemůžu rozkódovat, jestli se mi vyprávění Mouchy líbilo, jestli mě mělo šokovat, znechutit, nasrat, nebo jen tak probzučet kolem ucha, jako by to byla skutečná moucha. Příběh jednoho karnevalu, který pouze propojuje spoustu mikropříběhů ze života taxikáře, artisty, adoptivního syna Vousaté dámy, onanisty, ... Mouchy, co když ho naserete, vezme na vás pálku a hrozně vás zmlátí. Nevím, asi už jsem zbytečně zmlsanej a rozcapenej čtenář, ale už to tu bylo, jinak, jinde...a mnohdy mnohem líp! S poslední kapitolou jsem se "sral" snad dva týdny, vůbec jsem se nemohl dokopat dočíst to....

Adam01
05.04.2016 5 z 5

Moc se mi líbila, čtivá, napínavá, velice zajímavá a vtipná.

teresinha
23.02.2016 3 z 5

Nějak vám nevím, co si s touhle knihou počít. Možná to na mě byl trochu moc velký karneval. Není to špatné čtení, jen mně to prostě asi nesedlo, maličko jsem se ztrácela mezi všemi těmi postavami a výjevy Mouchovy (upřímně, maličko choré) mysli. Ale nenechte se odradit, máte-li rádi trochu šáhlé knihy se skvěle vystiženým geniem loci, nezklame vás to ;)

Koňadra
29.10.2015 4 z 5

Čítanie bolo spočiatku trošku turbulentné. Aj sa mi celkom dobre začalo čítať, potom som, pri niektorých úvahách hlavného hrdinu trošku zvoľnil. Ale keď som si zvykol na zvláštnu, mierne tajomnú a občas temnú až dobrodružnú atmosféru, pripomínajúcu sčasti francúzke noir a sčasti remarqovských stratených hrdinov túlajúcich sa smutnou nocou, na knižku som sa tešil celý deň. Pekná kniha, neobyčajná, ale pôsobivá. Niečo vo mne nechala, akúsi príjemnú chuť na jazyku.

martula.07
17.06.2014

Takové suché a nudné. Forma psaní je na čtení náročná. Dokonce jsem několikrát usnula :D, uprostřed odpoledne. Zvládla jsem jen první část a dál už číst nebudu, takže ani nehodnotím. Je to škoda, obálka je nádherná. Možná někdy příště. Hlavní hrdina mi připomněl Mersaulta z Cizince, který u mě taky zrovna nezabodoval.

Štítky knihy

noc libanonská literatura

Autorovy další knížky

Rawi Hage
libanonská, 1964
2014  77%Karneval
2013  84%De Nirova hra

Kniha Karneval je v

Přečtených41x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených4x
Knihotéce35x
Chystám se číst15x
dalších seznamech1x