Karlův most

Karlův most https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/134497/bmid_karluv-most-v0p-134497.jpg 5 2 1

Autoři seznamují čtenáře v této jedinečné reprezentativní knize s dějinami této gotické památky. Kniha může sloužit jako průvodce při procházce po Karlově mostě. Popisuje věže na obou stranách mostu, jejich výzdobu, zajímavosti a pohnuté osudy. Výzdoba památek má funkci reprezentativní a duchovní. Jednotlivé kapitoly seznamují s méně známými symboly, obsahují magická data, astrologické zajímavosti, znaky a nápisy. Vysvětlují hvězdný symbolismus v nejvýznamnějších okamžicích Karlovy vlády a ve své době důležitou symboliku magického spojení mezi Prahou, Obnoveným Římem a "Nebeským Jeruzalemem". Stavba mostu spojující vltavské břehy symbolizuje i skryté skutečnosti karolinského okultního plánu města, které bylo ve druhé polovině 14. století budováno jako moderní říšská metropole. Z pozdější doby můžeme sledovat pozůstatky vlivu jezuitů a protireformace. V knize je podrobný výčet soch světců na mostě, základní informace o jejich životě a sochách samotných. Text přináší také informace o tajemství konzolových plastik. V neposlední řadě je zachycena ve stavbě mostu osobnost stavitele Petra Parléře. Průvodce obsahuje bohatou barevnou fotografickou a obrázkovou dokumentaci, která zahrnuje i ty části původní výzdoby Karlova mostu, které se na samotné stavbě dnes již nenacházejí, život a umění na Karlově mostě v současnosti a srovnání s některými historickými mosty v jiných zemích. V závěru knihy je seznam literatury a rejstřík.... celý text

Přidat komentář

bejan
27.07.2020 5 z 5

Skvělý sborník příspěvků o této unikátní památce doplněný o krásné reprodukce obrazů a rytin zachycujících Karlův most v různých dějinných etapách. Jen by to chtělo kvalitnější současné fotografie.
Jednotliví odborníci fundovaně pojednávají o technických parametrech, výstavbě, proměnách, rekonstrukcích, umělecké výzdobě, historii a symbolice Mostu, později Pražského mostu a ještě později Karlova mostu. Důležitá kniha pro zájemce o hlubší poznání tohoto pražského architektonického skvostu.