Karlík a továrna na čokoládu

Karlík a továrna na čokoládu https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/129326/bmid_karlik-a-tovarna-na-cokoladu-657a086dbead6.jpg 4 1194 211

Willy Wonka série

1. díl >

Moderní pohádka nabitá fantazií, hravostí a jemným humorem je nejslavnější dětskou knížkou Roalda Dahla. Autor v ní splnil dětský sen mnohým z nás: spolu s pěti dětmi, hrdiny této knížky, provádí čtenáře kouzelným světem největší továrny na sladkosti na světě, kde se čokoláda míchá vodopádem na čokoládové řece, kde v mnoha zajímavých sálech vznikají ty nejúžasnější dobroty a kde se dají zažít vskutku neočekávaná dobrodružství.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro děti a mládež

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Charlie and the Chocolate Factory , 1964


více info...

Přidat komentář

StateOliver
29.03.2024 4 z 5

Já sice nejím čokoládu, ale i tak se mi to líbilo. Nejvíc mě zajímaly Wonkovy různé druhy čokolády a místnosti jeho továrny. Třeba čokoládový sál, kde bylo všechno z čokolády. Na konci je příběh taky dojemný. Škoda, že kniha neměla více stran, aby se tam vlezlo víc místností Wonkovy továrny. Kniha je vtipná a podobá se stylu Davida Williamse.

ivetka859
16.03.2024 3 z 5

(SPOILER) Tahle drobná knížka nemá ani 100 stran. Když jsem byla skoro na 40. straně a děti se teprve štosovaly před branami Wonkovy továrny, trochu mě předem mrzelo, že tu nejbarvitější část příběhu bude muset vzít vpravěč hopem.
Nakonec to vyšlo akorát. Přirovnávala jsem totiž tradičně knížku k filmu a tam je pan Wonka představován včetně svěho dětství. Oproti tomu je knížka strohá, jednoduchá, vyřazuje zlobivé děti jak na běžícím pásu, nehloubá, nefilosofuje.
Jednodenní jednohubka, lákalo by mě přečíst si jí v originále. Má i hezoučké ilustrace od českého autora, býval by z toho byl pěkný večerníček.


bravefox
04.03.2024 3 z 5

Moc pěkný příběh, který nesmí chybět v naší dětské knihovničce. Jeden z těch, který vždycky zlepší náladu, když je dušišce ouvej.

kikikrat
28.01.2024 4 z 5

Kniha je pro děti a je skvěle napsaná a určitě dává dětem možnost rozvíjet fantazii. Seznamuje je s vlastnosmi, které nejsou úplně dobré, s chudobou i nadějí. Za mě určitě skvělá volba.
Pořádně nevím jak knihu hodnotit ale nakonec jsem se rozhodla pro 4*. Kniha je krásná a čtivá ale ten příběh už jsem znala.

Recidivista
07.01.2024 5 z 5

V posledných rokoch som prečítal mnoho detských kníh, ktoré som však vzhľadom na ich krátky rozsah, nikdy na tomto portáli nehodnotil. S tým, ako deti rastú, sú aj knihy, ktoré čítajú obsiahlejšie a zaujímavejšie aj pre dospelého čitateľa. Zavádzam preto nepravidelnú rubriku „Knihy, ktoré som prečítal skôr ako ich dám čítať svojim deťom“ s cieľom posúdiť vekové odporúčanie.

Roald Dahl sa žiaľ v čase môjho detstva ku mne nedostal, ale môžem potvrdiť, že chýry o tom, že jeho knihy si vedia užiť nielen deti, sú pravdivé. Originál knihy bude mať tento rok 60-te narodeniny, ale je to naozaj nadčasová záležitosť. Celý čas som premýšľal nad tým, ako by asi Dahl opísal dnešné deti, keď každá ďalšia generácia rodičov tvrdí, že s deťmi je to stále horšie a horšie.

Ilustrácie Quentina Blakea nie sú v tejto knihe až tak výrazné, ako pri niektorých iných Dahlových knihách (jeden príklad za všetky je iná naša obľúbená Dahlovka - Obrovský krokodíl, kde sú ilustrácie rovnocenné textu a bez nich by to nebolo ono).

Teším sa na opätovné čítanie, tentoraz aj s mojimi dvoma umpa-lumpami.

Dieťa vo mne hodnotí 10/10.

LadyCharlene
02.01.2024

Moje poslední přečtená kniha roku 2023... Bohužel je na škodu, že Burtonův film znám nazpaměť snad i pozadu, samozřejmě je kniha malinko odlišná, menší překvapení na konci (celkem rozdíl od Burtonova filmu). Prostě se tomu nedá co vytknout, Jsem zvědavá na druhý díl.

sarahmoon
13.12.2023 5 z 5

Audiokniha - neskutečná dokonalost! Barbora Hrzánová je neskutečná :o) Miluji to!

Knihu, film i přednes Barbory.

Elča2011
06.06.2023 5 z 5

Prostě film je lepší ale líbí se mi víc asi proto, že jsem ho viděla dřív než jsem četla tuto knihu.

Verouš23
03.06.2023 5 z 5

Mám ten příběh moc ráda a doporučuji audioknihu.

Karabach
25.05.2023 5 z 5

Krásný příběh, sedmiletý syn byl nadšený.

JankaV80
12.04.2023 4 z 5

Moc pěkná kniha. Sice určená dětem, ale i mně, jako dospělé, se moc líbila. Jsem ráda, že jsem dlouho odolávala a nepodívala jsem se nejdřív na film :) Prima nápad, že se většina děje odehrává v továrně (nejen) na čokoládu, ale cukrovinky, co člověka jen napadnou. Je teď jasné, že děti jsou při prohlídce továrny vystavené velkému pokušení, kterému nelze odolat. Nebo ano? :) Chápu, proč je kniha mezi dětskou doporučenou četbou (můj syn ji tam měl a ani na chvíli nezaváhal a vybral si ji ke čtení).

RMarkéta
03.03.2023 5 z 5

Všem se nám asi vryl do podvědomí film se skvělým Johnnny Deppem. Režisér Tim Burton si tentokrát odskočil od temnoty k barevnosti. Kniha je krásná a kouzelná. Dahl píše velmi barvitě. Nad jeho nápady mi poklesla čelist. Popis cukrovinek byl úžasný. Chvilkami jsem si připadala, že v té čokoládovně jsem taky. Moje fantazie si užila a já s ní. Taky tu máme i pár ponaučení. Ty sem samozřejmě patří.

ArkAngel
07.02.2023 4 z 5

Dahl ví, co děti chtějí, a proto se ve svém příběhu zaměřil na jednu z nejoblíbenějších lidských laskomin - na čokoládu. Skrze poutavé vyprávění, ve kterém děti prozkoumávají čokoládovnu poukazuje autor na kladné a záporné lidské vlastnosti, čímž chce čtenáře pochopitelně poučit. Všechny postavy jsou skvěle vymyšlené a člověk jen kroutí hlavou nad jednotlivými nápady, se kterými pan Wonka přišel. Skvělá kniha, která se dočkala taktéž výborné a věrné adaptace.

knihomolka27
26.11.2022 5 z 5

(SPOILER) Tak konečně můžu říct, že jsem si přečetla tento příběh, a nezklamal mě. Ba naopak, jsem si začala říkat, že se chci dozvědět víc. A to především o Wonkovi, jelikož je to vskutku Burtonovská postavička ve vší parádě, a to tuto knihu nemusel Tim ani filmovat.

Kniha krásně odsýpá. Autor píše velmi poutavě, objevování továrny se mi ohromně líbilo...všechny ty praštěné nápady byly prostě boží, a mně osobně by nevadilo strávit v továrně o mnoho déle. Líbila se mi tam ta zakomponovaná poselství, která mají dětské čtenáře nenásilnou formou poučit...prostě to bylo skvělé, příběh je nadčasový, dojemný, zůstává zastřen i vábivou rouškou tajemství...byl i vtipný a především nápaditý. Jak říkám Wonkovi reakce na určité situace jsou prostě k popukání, takže pro mě kniha je prostě taková krásná sladká jednohubka.

Ivanka83
04.10.2022 5 z 5

Když jsem viděla prvně film... pro mě blbost. Proto, když ji měl syn v povinné četbě, divila jsem se, co to v té škole čtou?
A nestačila jsem se divit, jak mě příběh pohltil.
Willyho Wonku jsem si rychle oblíbila. A tu jeho továrnu miluji

Štěpinambura
30.08.2022 5 z 5

Krásná kniha, mnohem lepší než film. Líbí se mi na ní děj a... prostě všechno!

BrooksWasHere
29.05.2022 5 z 5

Veľmi pekná kniha, Roald Dahl stvoril nezabudnuteľný príbeh, podľa ktorého bol natočený aj výborný film :)

Kabuky
29.05.2022 5 z 5

Vhodné pro všechny věkové kategorie.

AndulinaU
27.05.2022 4 z 5

Četla jsem v angličtině a moc doporučuji. Je to napsané poměrně jednoduchou angličtinou, takže super na procvičení. Jinak jsem byla překvapená, jak moc se to podobá i filmovému zpracování.

wistar
17.05.2022 5 z 5

Výborně napsaná, dojímavá a zábavná knížka. Vhodná pro děti, ale pobaví i dospělé. Možná by mohlo být více barevných obrázků.