Karkulín ze střechy

Karkulín ze střechy https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11903/karkulin-ze-strechy-11903.jpg 4 287 37

V úplně obyčejné ulici ve Stockholmu, v úplně obyčejném domě bydlí úplně obyčejná rodina Svantessonových. Obyčejný tatínek, obyčejná maminka a tři docela obyčejné děti Albert, Bety a Ben. Nahoře v domečku za komínem však přece jen někdo neobyčejný žije Karkulín ze střechy. A kdože to vlastně je? Ten malý, neodolatelný chlubílek a nenasyta, polopohádkový človíček, který umí létat ve vzduchu a provádí samé neuvěřitelné věci? Otevřte tuhle knížku a poznáte ho sami. Užijte si Karkulínovy žertovné kousky a legrace, které pro vás vykouzlila Astrid Lindgrenová. ... celý text

Literatura světová Dobrodružné Pro děti a mládež
Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

Lillebror och Karlsson på taket , 1955


více info...

Přidat komentář

LenkaStr
07.01.2024 3 z 5

Děti z Bullerbynu jsem jako dítě milovala a četla jsem je tolikrát, až se mi ta kniha rozpadala v ruce, takže jsem se logicky dožadovala i dalších knih od autorky. Karkulína jsem si ale neoblíbila. Jako neodložila jsem ho, přečetla jsem ho od prvního písmenka až po poslední a bavila jsem se u toho, to ne že ne, což dokazuje, že napsané to je skvěle. Nicméně nikdy jsem neměla chuť sáhnout po něm podruhé, protože jako postavu jsem ho opravdu neměla ráda. Těžko říct, jestli bych ho z odstupem vnímala jinak, spíš asi ne. Jako dítě jsem ho každopádně vnímala jako sobeckého spratka, který si vždycky vezme větší kus koláče, vždycky shrábne ten poslední lichý bonbon a jehož průšvihy si vždycky vyžere jeho kamarád. Jasně že nebyl jen černobílý, měl i své klady, akorát že si je po těch letech nepamatuju, což jen dokazuje, že ta spratkovská stránka jeho osobnosti v mých očích to dobré přebila. A ano, byla s ním legrace, ale to je tak všechno, co si po letech vybavuju. Nespecifickou legraci a karbanátek. Co člověku po letech zůstane v makovici, to se někdy nestačím divit.

Nofar197
29.11.2022 5 z 5

Knížku jsem poprvé četla ve druhé třídě a dodnes ji miluji, nechala jsem si poslat české vydání. Nejvíce jsem se bavila, když Karkulin dopaloval slečnu Sovovou a vytvořil ve třetím díle mumii na zastrašení lupičů Fildy a Rudly.


Mária721
06.10.2022 odpad!

Roztomilá knížka, četla jsem ji synům, moc se jim líbila.Je to škoda, že mí vnuci o čtení na dobrou noc nemají zájem.

GaleW
25.07.2022 5 z 5

Tak tuhle knížku potřebujeme mít ve své knihovně, nemělo to chybu, místy jsme slzely smíchy, doma by ho živého člověk nechtěl, ale knížka chybět nesmí. Ať žije Karkulín!

Kontryhelka
13.07.2022 5 z 5

Milá dětská kniha od výborné autorky. Velice pěkně napsané, krásné ilustrace a krásná vzpomínka na dětství.

Gibis
02.06.2021 5 z 5

Jedna z mých oblíbených z dětství, čtená stále dokola. Astrid Lindgren je prostě nezapomenutelná autorka.

Renatka11
17.04.2021 5 z 5

Náramný krasavec, trochu při těle a v nejlepších letech ... Co víc dodat. :) Opět skvělá a originální Astrid Lingren.

ava.s
01.11.2020 4 z 5

Jako dítě jsem milovala knihy od Astrid. Na Děti z Bullerbynu to nemá, ale stále vysoký standard.

martineden
26.10.2020 5 z 5

Dětství bez knih Astrid by bylo o tolik chudší!

MAVIS66
06.08.2020 5 z 5

Karkulína milují všechny generace naší rodiny, je prostě k sežrání :-)

m_martina
22.05.2020 5 z 5

Knihu jsem četla před lety dceři a vzpomínám si, že Karkulín nás obě dobře bavil.

BarcaStell
24.02.2020 5 z 5

Karkulín byl prima zažíval dobré zážitky.Moc jsem se u toho pobavila.

pepa4081
18.01.2020 4 z 5

Karkulín není má nejoblíbenější postava, protože je trochu sobec, ale je s ním legrace. Jako všechny knihy paní Lindgrenové se i tato velmi hezky čte. Ben, jeho rodina, i kamarádi jsou sympaťáci. Dětem i dospělým milovníkům dětských příběhů doporučuji.
Velmi uspokojivé.

Petja
05.08.2019 5 z 5

Další dílo od Astrid Lindgrenové, které jsem v dětství vůbec neznala, a teď jsem se s pětiletou dcerou dobře bavila. Je úplně jiné než Děti z Bullerbynu, Madynka nebo třeba Lotta, protože v ní vystupuje pohádkový Karkulín. Ten mne v první části knihy hodně rozčiloval, ve druhé se z něho stal skoro kladný charakter. Kapitola o koláčové horečce nám navíc hodně pomohla, když měla dcera stejně jako Benovi sourozenci podezření na spálu, z které nakonec vyšla angína s vyrážkou a musela držet přísnou dietu - bez koláčů, sladkostí a kakaa.
Příběhy perfektně doplňují ilustrace od Heleny Zmatlíkové. Knihu jsme zatím měly půjčenou z knihovny, ale asi si o ni napíšeme Ježíškovi.

suvik
11.02.2019

Tahle kniha mne v detstvi minula, ale v oblibenem knihkupectvi mi ji moc doporucovali, kdyz jsem chtela neco veseleho pro syna. S varovanim, ze Karkulin je vlastne hrozny otrava. A je. Ale pritom se tomu musim fakt smat a nektere dily byly uplne genialni - s pani Sovovou napr. Myslim, ze dospelak se snad pobavi i vic nez dite resp. nekdy se smejeme na ruznych mistech (syn ma sedm let). Kazdopadne ja doporucuju a sama netusim, proc me to prijde tak ctipne, kdyz je ten Karkulin nejvetsi nesympatak na svete. No klid, jenom klid! :-)

Andrea x
23.11.2018 3 z 5

To je úplná maličkost, přečíst Karkulína. Moc jsme se nasmáli.

PWM
18.03.2018 3 z 5

Vůbec tomu nerozumím, takový zmetek a tak moc ho prostě musíte milovat. Asi jsme trochu masochisti, ale Karkulín je prostě úžasný antihrdina s bouřlivými příběhy a spoustou veselých dobrodružství. Je to asi takový obtloustlý „James Dean“ z dětské knížky… Pro mě spolu s Ronjou jedna ze dvou nejlepších knih Astrid Lingrenové.

MOu598
23.05.2017 4 z 5

Četla jsem v únoru 2007. Podle mých poznámek:
Milé. Pro malé děti.
Hezky se čte.

Pumpkin
27.04.2017 4 z 5

Knížka se mi líbila, ale samotný Karkulín byl na facku :D

witiko
25.04.2017 3 z 5

To, jak Karkulín uráží, sráží a podráží Bena, jsem bral jako zvláštní typ autorčina humoru, ale poté, co jsem dětem přečetl několik dalších knih od Lindgrenové (a pak jsem s tím rázem skončil), jsem dospěl k tomu, že to nebude úplně náhoda. Autorka má podivnou zálibu děti tak trochu trýznit, nezdá se vám? Jinak je to nápadité a vtipné čtení, ale tahle pachuť nevyprchala, spíš s odstupem ještě zesílila.