Karel Kramář

Karel Kramář https://www.databazeknih.cz/img/books/74_/74105/karel-kramar-74105.jpg 4 6 3

První československý premiér . První předseda československé vlády, jeden z vůdčích představitelů českého politického života v době Rakouska, za 1. světové války i v prvorepublikovém období patří k osobnostem, jež v našich dějinách zanechaly hlubokou, avšak nejednoznačnou stopu. Zpočátku spojenec a spolupracovník T. G. Masaryka, postupně se s masarykovskou linií rozešel a ke konci života se dostal již na skutečný okraj politického života, coby předseda krajně pravicové národně demokratické strany a tvrdý kritik „hradní“, masarykovské politiky. Martina Lustigová sleduje ve své práci životní i politickou dráhu Karla Kramáře jako mladočeského poslance a aktivního politika na říšské úrovni, jeho zatčení a proces v letech 1915–1916, kdy byl odsouzen pro velezradu a vyzvědačství, a především účast v politickém životě první republiky, s krátkodobým vrcholem v pozici předsedy čs. vlády. Autorka rozebírá politické postoje a směřování Karla Kramáře, jeho výraznou orientaci na Rusko a tzv. politický neoslavismus i jeho prosazování (proti představám republikánské většiny) království jako budoucího uspořádání Československa. Můžeme tak sledovat životní příběh muže, který se nakonec nestal vůdcem národa, byť pro takové postavení měl nesporně předpoklady.... celý text

gimli35
gimli35
19.10.2018 5 z 5

Pěkná kniha přinášející podrobný životopis prvního československého premiéra a umožňující pochopení této zvláštní osobnosti. Autorka se chvílemi opakuje, ale vzhledem k velmi podrobné analýze Kramářova života jí to milerád odpouštím a uděluji pět hvězdiček. :-)

aardvarka
aardvarka
19.06.2018 5 z 5

Jen houšť a větší kapky. Ucelený pohled na velmi zajímavou a nepochybně i velmi lidskou postavu našich dějin. Moc povedená kniha.


tandula
tandula
09.03.2012

knihu jsem používala do školy k prezentaci o Karlu Kramářovi, a kniha je psaná fakt báječně a navíc přehledně.